12. helmikuuta 2017

Ystäville herkkuja....



"Mistä tunnet sä Ystävän?"
Alkujaan venäläinen "Ystävän laulu" Arja Saijonmaan, Tapani Pertun tai Vesa-Matti Loirin esittämänä koskettaa sanoillaan, jotka suomensi onnistuneesti Juha Vainio, kuten myös rauhallisella melodiallaan.

Ystävyys on, kuin perhosen lento, hauras, kaunis ja ihmeen hento. Ei montaa  kauniimpaa asiaa elämä anna! Ystävät ovat lähellä kauempanakin 365 päivää vuodessa, ei ainoastaan helmikuun 14. päivä !

reseptin lisäys !




Vuosi 2011 helmikuussa:  Opeteltu luottoresepti ei petä - ja pohjana voi käyttää myös grahamkeksimurua....



KÄÄRETORTTUPOHJA:
1 kpl    kananmuna
0,5 dl    sokeria 
0,3 dl    vehnäjauhoja
0,3 dl    perunajauhoja
0,3 tl    leivinjauhetta

...jos haluat tumman pohjan lisää taikinaan kaakaojauhetta

SUKLAAMOUSSE:
200 g    tummaa suklaata
4 dl    kuohukermaa
2 rkl    sokeria


KOSTUTUKSEEN:
1 dl  marja- tai hedelmämehua


VADELMAMOUSSE:
1,5 l    pakastevadelmia tai 2 l tuoreita
4 kpl    liivatelehteä
3 rkl    punaista mehua
2 dl    tomusokeria
4 dl    kuohukermaa

KIILLE:
0,5 dl    vettä
1 dl    hyytelösokeria
2 dl    punaherukka- tai mansikkamehua

koristeuun vadelmia ja mustikoita, sitruunamelissan, mintun tai vadelman lehtiä


TEE NÄIN:
° Valmista yhden munan sokerikakkupohja. Vatkaa muna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot, leivinjauhe, sekä kaakao keskenään ja siivilöi muna-sokerivaahtoon. Sekoita varovasti tasaiseksi.
° Kaada taikina korppujauhotettuun tai leivinpaperoituun irtopohjavuokaan. Paista 175°C -asteisen uunin alatasolla 10-15 minuuttia. Irrota kakku vuoasta.
° Sulata suklaamoussea varten suklaa vesihauteessa. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää sokeri ja nostele se sulaneen, hieman jäähtyneen suklaan joukkoon.
° Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja nosta kakkupohja vuokaan. Kostuta appelsiinimehulla ja kaada suklaamousse pohjan päälle. Laita jääkaappiin hyytymään.
° Laita sulatetut vadelmat siivilään ja painellen lusikan avulla noin 3 dl vadelmasosetta astiaan.
Vadelmien kivet jäävät siivilään ja saat sileää, paseerattua vadelmasosetta.
° Valmista vadelmamousse vatkaamalla kerma vaahdoksi ja lisäämällä siihen vadelmasose.
° Pehmitä liivatelehdet kylmässä vedessä ja liuota ne kiehautettuun marjamehuun. Kaada liivateseos ohuena nauhana vadelmavaahtoon. Sekoita hyvin. Kaada vadelmamousse hyytyneen suklaamoussen päälle kakkuvuokaan ja anna kakun hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
° Keitä kiillettä varten vesi, johon on sekoitettu mehu. Lisää hyytelösokeri, kiehauta ja annajäähtyä hetki. Lusikoi kiille varovasti hyytyneen kakun päälle. Anna hyytyä hetki.
° Irrota kakun reunat vuoasta varovasti veitsellä ja avaa irtopohjavuoan reunat. 
° Siirrä kakkuvarovasti tarjoilulautaselle. 
° Koristele vadelmilla .......ja mustikoilla sekä vihreillä lehdillä.

VINK-VINK:
° Hiiri käyttää reunafilmiä missä voi (jäätelö, mousse, vanukas...) ja uunien  leipomuksien vuoissa valmista reunuspaperia pohjapaperin lisäksi...kätevää!

nami-hiiri

1 kommentti:

  1. Ihanan hempeitä luomuksia, täydellisiä tätä päivää ajatellen. Ihanaa Ystävänpäivää nami-hiiri. :)

    VastaaPoista

KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !