Porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen 1840-luomasta reseptistä, joka myöhemmin nimettiin ’runebergintortuksi’, on nykyään olemassa lukuisia muunnelmia. Tässä yksi resepti, jota olen muutamia kertoja eri vuosina kokeillut. Resepti löytyi Culinary Porvoo (2009) kirjasta.
Torttuaikina:
100 g voita
1 dl (tummaa) sokeria
1 kananmuna
50 g hienoksi hakattua mantelia
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja
1/2 dl piparkakkumurskaa tai Fazerin Keksimurua
1 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kardemummaa
(1-2 tippaa karvasmantelia)
1 dl kuohukermaa
Lisäksi:
paseerattua vadelmahilloa,
tomusokeria ja sitruunamehua niin että muodostuu paksu, mutta pursotettava tahna.
Kostutukseen punssia tai leivontaan tarkoitettua ’Arrak’ -aromia.
Tee näin:
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi.
Lisää muna(t) vatkaten joukkoon.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.
Sekoita lopuksi joukkoon kerma - ja halutessa hieman punssilikööriä.
Voitele muffinssipelti ( tai pieni irtopohjavuoka, jos teet kakun) ja kaada taikina pellin koloihin.
Paista 200 asteessa noin 20 min. Jäähdytä.
Koristelu:
Laita vadelmahilloa tortun keskelle pieni nokare.
Viimeistele tortut tomusokerista, vedestä ja sitruunamehusta tehdyllä paksulla tahnalla. Pursota kuorrutus renkaiksi vadelmahillon ympärille.
P.S.
Tarinan mukaan runoilija Runeberg nautti torttujaan kuuman punssin kanssa heti aamutuimaan, mutta hiiri noudattaa klo 12 sääntöä, joten hiirenkolossa ne maistuvat vasta iltapäivällä kahvin kera.
Se hankittu pieni punssipullo korkataan mahdollisesti Laskiaisena hernekeiton kaveriksi tai joskus punssirullien valmistukseen, ehkä sittenkin punssiwienereiden tekoon…
helmikuun 5. päivä 2014 - Runoilijan herkkua hiirenkolon tapaan
Perinteisiä Runebergin torttuja hiiri ei tehnyt. Ei ollut korppujauhoja, ei murun murua piparista, eikä punssia, mutta jotain oli, suuri purnukka kaupan vadelmahilloa. Nami-hiiri on varma, että siinä oli vadelmankiviä enemmän, kuin sitä hilloa. Välinekaapissa on yksi hieman suurempisilmäinen sihti ja se toimii hyvin, milloin tarvitaan paseerattua hilloa leivonnassa. Matka-aski odotteli eteisessä sulkematta. Aamuun oli aikaa, jolloin hiiri sulkisi laukun, sekä ulko-oven ja suunnistaisi lentokentälle. - Uudet, pari kuukautta sitten hankitut 'hienosteluformut' olivat kokeilematta. Valmistaja kertoo kultakoristeisten, ei silikonisten kertakäyttökuppien kestävän paiston, ilman voitelua, pitävän sisällään mehukkaat hedelmäsalaatit, sekä sulamaan taipuvaisen jäätelön tahrimatta pöytää tai -liinaa. Muoto sattui olemaan runebergintorttumainen. Mistään maukkaan sesonkituotteen tuunauksesta nami-hiiri ei halua puhua, mutta ulkoisesti syntyi aikalailla 'näköinen' !
Kakkutaikinasta syntyi makoisat herkut iltapäiväkahvin kanssa.
Perinteisempi Runeberg tortun resepti Kermaruusun tapaan, 12 isoa torttua.
200g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl manterlirouhetta
2 dl korppujauhoja
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää lopuksi. Jaa massa vuokiin. Paista 200 asteessa n. 20 min. Irrota tortut vuoista ja koristele vadelmamarmeladilla ja tomusokeri-vesiseoksella.
nami-hiiri
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !