4. helmikuuta 2017

Runoilija Runebergin lempitorttu modernisti !



Onkohan perinteisten suomalaisten leipomusten ja tapojen kunnioitus tietynlaista koti-ikävää ?Perinneleipomuksia kunnioitetaan hiirenkolossa, mutta luonnollisesti tilaa annetaan paljon leipovien 'uusille' ajatuksille. Osa muunnoksista syntyy tiettyjen ainesten puutteesta, jotka pakosti on korvattava paikallisten markettien tarjonnalla eripuolilla maailmaa.

Runebergin nimikkoleipomukselle on leipuri-konditori "Sokerivaltakunnassa" ideoinut erittäin osuvan, modernin herkun - hauskalla nimityksellä, sitä ei nami-hiirikään voi ohittaa. Tuliaisena nami-hiiren itselle ostamansa Wiltonin -shottiformu sai näyttää mihin se pystyy. 

Aiemmin nami-hiiri on kokeillut löytämiään makeita huijaksia  mm. saksalaisten munkkileipomuksien ennalta arvaamatonta ja  yllättävää huijausta, kotimaisen Maku -lehden Laskiaispullan huijausta (2011). Pieni hauskuus on aina paikallaan leivottaessa....


RUNEBERGIN TORTTU A'LA SOKERIVALTAKUNTA

Pohja:
300 g piparkakkuja jauhettuna ( tai ranskal. piparimur. 'chapelure de pain d'épices' + osa korppujauhoj)
100 g manteleita jauhettuna
150 g voita (sulatettuna)
2-3 rkl rommia ( käytin punssia )

Yhdistä kaikki ainekset keksitaikinaksi ja laita tiiviisti topaten muotteihin. Laita jääkaappiin kovettumaan.
Poista varovasti muoteista ja täytä juustotäytteellä.

Täyte:
5 dl vispikermaa
200 g tuorejuustoa
80 g muscovadosokeria
6 liivatelehteä
0,5 dl rommia

OHJEISTUS meni näin:

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa kerma, juusto ja muscovadosokeri vaahdoksi. Kuumenna rommi kiehuvaksi. Sulata liivatteet rommissa, ja kaada ohuena nauhana juustoseokseen koko ajan vatkaten.  Täytä keksimuotit, anna hyytyä jääkaapissa, käännä tortut nurinpäin ja koristele vadelmahillolla ja  sokerikuorrutteella. Nyt voit huijata ketä vaan!

VINK-VINK:
Makeita korppujauhoja ei lähiseuduilla tunneta,suolaiset paneerausjauhot ovat vallanneet hyllyköt,  joten hiiri kokeili ranskalaista piparimurusta.  Se on sopivalle maistuva korvike, mutta osa olisi hyvä silti korvata  korppujauhoilla. Ranskalaiset käyttävät omaa seostaan juustojen kanssa.
Viime vuotinnen ruotsalainen punssi tuli nyt korkattua....ei ollut 'homeessa' ;) .


Kokeilu onnistui hiiren mielestä erinpmaisesti, kiitos reseptin jakamisesta Sokerivaltakuntaan!


nami-hiiri

P.S. Sivuja -osioon on siirretty muutama vanhan blogin 'Runeberg'!

4 kommenttia:

  1. Ilman sinua tämä ei tulisi olla tehtyä. Olet niin ihana, upea ja kannustettava blogi-ystävä ja olen niin onnellinen, että aikoina sitten törmäsin sinulle ja blogillesi. Sinulta ja blogistasi sain niin paljon inspiraatiota ja tukea, ettei mikään sana riittää kiittämään. <3 <3 <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iloinen, korvia myöten punastunut nami-hiiri kiittää mahtavasta palautteesta - Sokerivaltakunnan Valtiatarta!
      Kannustamisen tunnustan, mutta taidot ja moneen kertaan osoittamasi mahtavat ideat ovat sinun ikiomia!

      Poista
  2. Oi mikä ihana yllätys tuolta keskeltä löytyykään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helena, ideaa voisi kokeilla muffineihinkin, kun varovasti kaivertaa....Ü !

      Poista

KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !