24. helmikuuta 2017

Karjalanpiirakan 'pikkuserkku' italialaisella täytteellä !



Keltainen polenta on luontaisesti gluteeniton italialaisten suosittu lisäke lautasella. Vuosisatojen ajan siitä on tehty Italiassa ruokaa. Suomalaisten ruokaisa perinne riisipiirakka on tuiki tuntematon italialaisessa keittiössä. Polenta tekee hiljakseen tuttavuutta  suomalaisten kanssa. Se on kokeilemisen arvoinen tuttavuus. Se yllättää helppoudellaan ja herkullisuudellaan! 



Karjalanpiirakan kaukainen pikkuserkku...'vääränkoivun' takaa !

piirakoiden perustaikina ruisjauhoista: 
( resepti K-ruoka/ saanti 20 kpl)


2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
3  dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1rkl öljyä

( nami-hiiri pienensi ohjeen 7 :lle pikkupiirakalle )



°  Sekoita kulhossa kylmän veden joukkoon suola, ruisjauhot ja vehnäjauhot. Sekoita aluksi puuhaarukalla. Kun taikina on paksua, käytä sekoittamisessa kättä. Lisää öljy. Älä vaivaa taikinaa turhaan.

°  Leivo taikinasta tasapaksu tanko ja jaa se 20 yhtäsuureen palaan. Pyörittele palat sileiksi palloiksi. Litistä pallot tasapaksuiksi lettusiksi. Pinoa lettuset ja ripottele väliin runsaasti ruisjauhoja.

°  Kaulaa lettuset piirakkapulikalla mahdollisimman ohuiksi pyöreiksi piirakanpohjiksi (halkaisija 10-12 cm). Käytä apuna ruisjauhoja. Pinoa pohjatkin päällekkäin: väliin runsaasti jauhoja ja päälle muovi kuivumisen estämiseksi.

°  Harjaa jauhot pohjista pullasudilla pois.
  
K-ruoka.fi antaa riisitäytteiselle Karjalanpiirakka -reseptille hyvän ohjeen, jota nami-hiiri ensin testasi harjoitellessaan pulikan käyttöä, paistoajaksi 250-275 -astetta ja 10 min . keskitasolla 


____________________________________________________________________________

Leivontafoorumin helmihaasteeseen paistetut 'pikkuserkut':

Pikkupiirakoiden polentatäyte:
( nami-hiiri suhteutti tämänkin ohjeen tarvitsemaansa täytteeseen )

4 rkl polenttaa
öljyä pieni loraus ryynien pannulla kuulottamiseen
1  dl vahvaa kasvislientä + 1,5 dl vettä ++
tuoretta timjamia
20 g aurinkokuivattuja kirsikkaomaatteja 
5-10 g tuoretta timjamia silputtuna

pikkupiirakoiden voiteluun:
1 dl vettä
30-40 g voita

nami-hiiren osin opastettu tyyli:

° Kuullota polenttaa isossa paistinpannussa tilkassa öljyä, kunnes on sipulin tapaan läpinäkyvää!

° Lisää sitten joukkoon pienissä erissä (tärkeää) vahvaa kasvislientä sekoittaen, anna kiehua, mutta älä polta. Jatka kiehuttamista  veden kanssa lisäten samoin vain vähän kerrallaan.

° Alenna lämpöä (esim 9 -> 6 ), maista polentan kypsyyttä välillä ja lisää vettä edelleen pienissä erissä tarvittaessa…lisää joukkoon kuivattu tomaattileike ja timjamisilppu. Sekoita hieman täytettä.

° Laita ruispohjalle (koosta riipuen ) 1/2 rkl tai 1 rkl täytettä. Levitä ( se kostutetun veitsen avulla ) ylhäältä alas asti ja sivuilla melkein reunoihin. Täytä kolme pohjaa kerrallaan, ettei pohjat ehdi kuivua. Taivuta piirakan reunat osittain täytteen päälle ja rypytä tasaisesti etusormien avulla - pitkulaiseksi tai pyöreäksi !

° Ripottele pellille hieman ruisjauhoja ja lado piirakat pellille vieriviereen. (Älä käytä leivinpaperia.)

° Paista 250 - 275 -asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Pieni piiras valmistui 9 min.

° Kiehauta voitelua varten kattilassa vesi ja sulata siihen voi. Sivele piirakat kauttaaltaan vesi-voiseoksella. - Se käy helposti laakeammassa kattilassa esim. reikäkauhaa apuna käyttäen ja upottamalla piiras kerrallaan.

VINK-VINK:
Sveitsiläinen ruisjauho on liian karkeaa ilman sihdin läpi juoksemista.
K-ruokasivun ohje perinteisille Karjalanpiirakoille on hyväksi havaittu. Sille oli hyvä kokeilla polenttaa!

On hyvä pitää mielessä, että polentta, kuten riisikään ei odottele ruokailijaa, vaan ruokailija odottaa polenttaa!

Perusresepti polentan keittämiseen:

2 dl polentaa
3 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
( suola pippuri maun mukaan)


Aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja ei riittänyt kuvaan, nämä tomaatit ovat tuoreina naposteltavia ! 
Oik. Instagram kuva samoista piirakoista.


Ja vielä yksi tärkeä asia: polentta, kuten ei riisikään odottele ruokailijoita, vaan ruokailijat odottavat polenttaa!

nami-hiiri

2 kommenttia:

  1. Oiva idea ja näyttää herkullisilta :P

    VastaaPoista
  2. Kiitos - Redrose!
    Piirakat oli tällä kertaa ihan turhan pieniä...olisin syönyt enemmänkin ateriaksi.
    Sokerivaltakunnan piirakat houkuttaa nyt tänään Ü. Mustikoita piti oikein 'metsästää' useammasta kaupasta, mutta onneksi oli/on aurinkoinen sää Ü.

    VastaaPoista

KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !