21. helmikuuta 2017

Pulikalla testattua...Helmikuun loppuun ajoittuu perinneruokalistalta Karjalanpiirakka, jota tosin syödään ympäri vuoden. Hiiri pitää niistä kovasti, tunnustaa kuitenkin, ettei ole koskaan niitä leiponut itse. - Tytär ja hänen koulutoverinsa ovat taitavia piirakantekijöitä. Hiiren koulussa ei koskaan ollut edes kotitaloutta, tehtiin revinnäis- ja ristipistoliinoja. Karjalanpiirakan toteutukseen tarvittava pulikka. Sellainen löytyy. 

SLY38 helmikuun salaisen leivontaystävän kirjeissä saadut lehtiset innostivat …epäsuorasti. Silmiin osui näet Pohjois-Karjalan uusversioitu perinnesarja osa 2. - Ympäri Zürichiä hiiri etsi kunnon ruisjauhoja useamman kerran koiran kanssa ja ilman. Sitten löytyi! Ja koska helmikuun Leivontafoorumin kuukausihaaste on ’Karjalanpiirakan pikkuserkku’, aika on täpärällä, mutta silti on aiheellista testata ensin perinnepiirakan tekemisen perustaito, kun on tullut vain syötyä ihan lapsesta asti. Resepti jota hiiri käytti on täältä

Uuniin menneet piirakat eivät olleet pyöreitä, vaan pitkulaisia lapsuuden muistikuvista. Täytettä tuli laitettua hiukka runsaasti. Rypytys onnistui välttävästi. Läpyskän kaulaaminen pulikalla oli luultua helpompaa. Pyöreä läpyskä oli hiirimäisen pieni vain 8 cm halkaisijaltaan, mutta tasakokoisia just' eikä melkein! MUTTA ensi kerralla käytän ruisjauhot siivilän läpi!

Ruistaikina ei onnistunut spelttijauhojen kanssa, hiiri yritti kahdesti, ja sitten ohjeen mukaisesti tavallisen pullan vehnäjauhojen avulla. Mielikuva suomalaisesta ruisjauhosta: tumma, pehmeä, hienojakoinen kuten pullajauhot. Nyt siis mentiin sveitsiläisillä melko karkeilla bioruisjauhoilla, joita ei edes myydä joka marketissa. Piirakoiden maku oli hyvä, maistuva. On talviaika.... 'rusketus' jäi kuumaan uuniin.

 

...uuniin menossa..... ja 10 min kuluttua paistettuna, voideltuna kelmun ja leivinliinan alla. 

nami-hiiri

1 kommentti:

  1. Voi miten suloisen pikkuisia piirakoita! Täytyy tunnustaa, että näitä oon vain kerran tehnyt kotitaloustunnilla..vuonna..? Ehkä otan uusinnan lähiaikana ;)

    VastaaPoista

KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !