26. helmikuuta 2017

Kaikki vain "Oscarin tähden"!

   

"Oscar" saapuu illalla, yömyöhällä hiirenkolon olohuoneeseen! On Laskiaissunnuntai ja nami-hiiri on leiponut aamulla suht' pienen paikallisen sääntöjen mukaisen leetan, sveitsiläisten sunnuntaileivän nimeltä  ’Zopf’.  Vielä on hieman hakusessa, miten hiiri kuvan puolikkaan aikoo nautiskella....hillo, kermaa, mantelimassa ja maito ovat valmiina. Mantelimassa litistetään myöhemmin ja maito kuumennetaan.

Pitkon puolikas tuli ositettua lähinaapurien kanssa.....!

Sanomattakin on selvää, että ajattelevainen hiiren uusin salainen oli kerännyt reseptien joukkoon myös helmikuun makean hittituotteen, HUGS!
nami-hiiri

Lauantaina, 5. päivä maaliskuuta 2011 nami-hiiri kirjoitti näin 'Laskiaispullahuijaus':

Laskiaispulla on perua ajalta, jolloin Laskiaistiistain jälkeen alkavaa paastoa oli syötävä kaloreita säästelemättä. Mantelimassa on hilloa tuhdimpaa syötävää. Hillon asemesta voisi käyttää soseutettuja marjoja pakkasesta, silloin pulla kevenisi entisestään. Jostain nami-hiiri luki, että 1 rkl mantelimassaa hillon sijaan lisää laskiaispullan kalorimäärää puolella . On tietenkin muitakin konsteja keventää kyseisen pullan kaloreita tarvittaessa, mutta vaikka toisin väitetään, niin maku kyllä kärsii. Se maku taitaa istua niissä kaloreissa !

Taas kerran alkaa kisailu siitä, onko aidossa ja oikeassa laskiaispullassa kerman lisäksi hilloa vaiko mantelimassaa täytteenä. Mitäpä, jos kokeilisikin aivan uudenlaista täytettä? Tai täyttäisi vain osan pullista sillä 'ainoalla ja oikealla' täytteellä, mutta panisi toiseen puoleen aivan uusia makuja. Tämä villi kokeilu voisi tarjoaa uusia, miellyttäviä elämyksiä. Toinen vaihtoehto on tietenkin se, että tulee entistä vakuuttuneemmaksi vanhan pullan täytesuosikin erinomaisuudesta kaikenmaailman hömpötyksiin verrattuna.

Helsingin Sanomista nami-hiiri luki Leena Ojalan kirjoituksen tällä viikolla. Otsake "Laskiaispullahuijaus“ on häneltä lainattu. Se oli hiiren mielestä hauska. "Pulla on ihanaa lähiruokaa ja laskiaispulla liki 'pyhä asia'. Kaikki vain eivät tätä ymmärrä. Vai mitä pitäisi sanoa siitä, että kotimaisen Vaasan Oy:n laskiaispullat leivotaankin heidän leipomossaan kaukana Latviassa.....“. Hiiri on kyllä sitä mieltä, että näin toimien katoaa aitous, katoaa osaaminen, katoaa maku tai mikä milloinkin on tuotteelle ominaista. Ja kaiken lisäksi katoaa vielä ne setelitkin kuluttajien kukkaroista.
Keski-Euroopassa hemmotellaan kuluttajia edelleen pienillä leipomoilla, joissa tehdään taikinat itse aamuyöstä ja paistetaan pullat leipomoiden takaosissa. Ympäristöön leviävistä tuoksuista ja aromeista voi sitten päätellä töihin rientäjät ohi kulkiessaan, mitä uuneissa paistuu. Usein leipomoiden ovet avautuvat klo seitsemän.

n-h


6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos - Redrose!
   Pullapitkosta on moneksi...ja aika pienellä vaivalla!

   Poista
 2. Ihastuttava pikkuinen pitko. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaura - äärettömän hauskaa, kun ehdit poiketa katsastamassa mitä hiiri on tehnyt!

   Tämä on pitkosta vain puolikas :)) ...toinen puoli meni sunn. aamiaisella normaalisti juuston ja marmelaatin kera....sveitsiläisten perinteinen tapa, jota tulee matkittua toisinaan.

   Poista
 3. Ihana pulla! Mä niin tykkäsin niistä pienistä leipomoista, joita näimme viime kesän Euroopan road tripillä. Harmillista kun Suomessa on trendinä isot leipomoketjut, pienet kotileipomot eivät ole kannattavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - Tita - kommentistasi!
   Pienet kotileipomot näytää pärjäävän ahkeruudellaan, kekseliäisyydellään...edelleen lopettamisen syy näyttää olevan vain korkea ikä...milloin perheestä ei löydy jatkajaa.

   Poista

KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !