21. tammikuuta 2017

Kevyet, rapeat...ilmestyvät joka vuosi !Ne ovat täällä taas, makeat, rapeat, helposti murenevat herkut. Niillä on Sveitsissä ja naapurimaissa pitkät perinteet ja niitä syödään koko helmikuu, ellei Laskiaisesta alkava paasto tule esteeksi...ja huhti-toukokuun taitteessa jälleen. Lähimaiden leipomuksilla on omat poikkeavat muotonsa ja paksuudessa eroja.  Tästä ehkä johtuu, että naapureiden friteeratuissa leipomuksissa on valittavana enemmän muotoja…vai onko leipureilla ollut vain parempi mielikuvitus, mene ja tiedä. - Ajat ovat muuttuneet, ikääntyneiden taitajien polvia kolottaaestäen keskittymisen taikinan ohentamiseen - eikä nuoret ehdi, kun treenaavat 'polviaan' kuntosaleilla tai lenkkipoluilla. Muutamat leipomot jatkavat lähinnä alkuperäisien kaltaisten  läpysköjen valmistamista.……Kaakao näyttää  ilmestyneen koristeeksi. 

Mutta aloitetaampa alusta eli miten nami-hiiri esitteli tämän leipomuksen tammikuussa vuonna 2010:

Leipomuksia polven avulla !
Aikoinaan ensimmäisen Uuden Vuoden jälkeen astuessani markettiin ajattelin nukkuneeni nalle-karhun tavoin talviunta, kun pyörittelin karnevaaliasuista rasiaa kädessäni, johon oli kuvattu iloinen pelle ja serpentiinejä. Oliko jo Vappu? Aamun lehdessä oli kyllä selvästi lukenut tammikuu. Niinpä tietenkin -  kauppias oli tehnyt tosi tarkan vuodenvaihteen inventaarion ja löytänyt varastostaan edelliseltä keväältä jääneitä tuotteita, joita nyt yritti kaupata! Ale-lappua ei kyllä näkynyt. Tämäkin ajatus romuuntui, kun huomasin pakkauksen päiväyksen. Ihan tuoretta tuotetta - 'Karnevaali keksejä' eli 'Fasnachtschüechli', 'Merveilles', 'Frittelle di carnevale', 'Carnival Cookies’……friteerattuja herkkuja syödään Keski-Euroopassa koko helmikuu.


 
            (Lainattu kuva)

Laaduntarkkailun jälkeen nami-hiiri tiesi, että tuote oli rapea, sopivan makea ja miltein puhaltamalla rikkoutuva keksi, jossa oli kauttaaltaan ilmakuplia ja joka on päällystetty tomusokerilla. Myöhemmin olen nähnyt niitä syötävän myös kermavaahdon kera. Mutta himo niihin tulee kyllä  ilmankin!

Resepti oli pakko etsiä ja hieman lisätietoa tästä leipomuksesta. Nimelle ei ole suoraan käännettävää vastiketta ja Sveitsissä, kuten Saksassakin nimi hieman muuttuu, riippuen missä tai millä alueella niitä syödään.

Ilmavat Karnevaali rapeat, 
iso määrä 40-50 kpl:

5 munaa 
1 dl kermaa
60 g voita
1 tl suolaa
2 rl sokeria

500 g jauhoja
1 tl leivinjauhetta 

öljyä friteeraukseen
 koristeluun tomusokerilla maun mukaan

Valmistus:

°  Listan ylimmät ainekset sekoitetaan hyvin ja joukkoon lisätään jauhomäärä + leivinjauhe vähitellen, hyvin sekoittaen.

°  Taikinan annetaan nousta 1h, sen jälkeen siitä leikataan pieniä nokareita, jotka kaulataan mahdollisimman ohueksi pyöryläksi - viimeistelyyn voi käyttää pyyhkeellä päällystettyä polveaan vanhaan malliin, ken haluaa!

°  Friteeraus öljyn lämpötila 170°-180°C. Kaulitut  läpyskät nostetaan yksitellen varovasti öljyyn ja paistetaan kullankeltaisiksi.

°  Annetaan levähtää ja  kuivahtaa öljystä. Ennen tarjoilua koristellaan tomusokerilla. Nautitaan sellaisenaan tai kermavaahdon kera.

Tänä päivänä niitä ei juuri kukaan  enää valmista kotona, (lainattu kuva yllä)  kun marketit ovat edukkaita ’rapeita' pullollaan. Mutta aikoinaan niitä leivottiin ahkerasti. Pientä taikina pallukkaa kaulittiin ja kaulittiin ja lopuksi asetettiin puhdas pyyhe polvelle ja pyöreä ohueksi kaulittu läpyskä sen päälle. Se oheni vielä ohenemistaan polvea vasten työstettäessä! Sitten se nostettiin varovasti suureen kattilaan, kiehuvan kuumaan öljyyn uiskentelemaan rosetin tapaan. Toisinaan vielä hieman paineltiin jonkinlaisella rosettiraudalla koriste.

Kuvan 'Karnevaali rapeat' hiiri on ostanut eilen kaupasta ja asetti ne ensin nätisti pinoon ruokalautaselle ja sitten vielä toiseen kuvaan hieman 'järjestelin' niitä, jotta nykyisi paremmin, mistä on kysymys. Nämä ovat niitä pienempiä, halkaisija 12 cm (suuremmat olisivat 20 cm) pakkauksessa on 6 kappaletta, paino 90 g, hinta 2.10 Sveitsin frangia.) 

Kuumassa auringonkukkaöljyssä uiskenneltuaan, kuka tahansa olisi rakkuloilla ! Näin on käynyt myös 'Karnevaali rapeiden'. 

Näitä syövät kaikki, lapset ja aikuiset antaumuksella, tammikuusta Laskiaiseen eli paaston alkuun asti - ja keväällä Vapun aikaan taas uudestaan!

NYT vuonna 2017 makoisa perinne tietenkin jatkuu herkkujen osalta ja samoin karnevaalien, jotka tapahtumina lisääntyvät joka vuosi. Tänä vuonna on listattu noin 200 eri kaksi päiväistä karnevaalijuhlaa tapahtuvaksi pelkästään eripuolilla Sveitsiä.  Naamiaispukuihin panostetaan vauvasta vaariin, ne valmistetaan usein itse, yleisvaikutelma on: koko perheen hauska, iloinen, mutta siisti rieha.

nami-hiiri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !