26. lokakuuta 2016

Sormia polttavat makeat pähkinät !


Mieltymys kastanjoihin ei ole alkanut nami-hiiren ulkomailla kulkiessa, vaan keskellä Suomen Helsinkiä, Stockmannin edessä olleesta kojusta. Sovpivan tuulisella ilmalla tuoksu kantautui miltei kotiovelle. ja sitä kohden oli kuljettava. 

Kastanjoiden lämmin tuoksuu hurmaa missä vain. Niitä on ainakin yksi kojujen annos syötävä kadun vilinässä, vaikka sormia kuinka polttaisi ! 

Uunissa PAAHDETUT KASTANJAT 

kastanjoita
karkeaa merisuolaa
uunin kestävä astia, antiikkinen kastanjapannu tai suurelle määrälle uunipelti
( huoneenlämpöistä voita, ken haluaa )

°  Huuhdo ja pyyhi kastanjat talouspaperilla. 
°  Tee jokaisen kastanjan suippoon päähän ristiviilto (varo lipsuvaa veistä) ja aseta pystyyn uunivuokaan merisuolapedille…isot määrät voi paistaa ilman suolaakin.
°  Paista 180-200 asteisessa uunissa noin 30 - 50 minuuttia hieman koosta riippuen,  kunnes kuoret aukeavat reippaasti ristiviillon kohdalta ja ohuempi sisäkuorikin irtoaa vaivatta ja  sisus on pehmeää  ja nauti lämpiminä. Dippaa halutessasi huoneenlämpöiseen voihin. - Paperipussi tai itse 'kääritty tuutti'lisäävät nautintoa !


Kuvassa yksi halkaistu, raaka /paistamaton kastanja ..laadun tarkkailun nimiin !
…………………………….

Jos saisi saman kastanjakojujen tunnelman ja tuoksun, kuin Zürichin päämuotikadulla ….tai Helsingin Stockmannin edessä joulun alla….olisi tämä sateella alkanut viileä päivä  l ä m m i n t u n n e l m a i n e n  !

Syötävät kastanjat ovat Euroopan herkullisia monipuolisia pähkinöitä, Edel Marroni. Suomessa kasvaa hevoskastanjapuita, mutta niiden hedelmät eivät ole syötäviä ollenkaan, päinvastoin, ovat jopa myrkyllisiä.....ainakin Itävallassa ja Ranskassa on usein kastanjapuusta tehdyt koripunos pöydät/tuolit terasseilla yleisiä.

Mikä on karkean suolan virka ? Siitä saa sopivan pedin kastanjoille, samaan tyyliin kuin uuniperunoillekin...ja kun tekee ristiviillot suippoihin päihin, jäävät ne törröttämään siististi pystyyn aueten kuumuudessa. Mitään makua suolasta ei kyllä tule…..suola myös johtaa lämpöä paistoksiin tasaisesti....... (Loup de Meer)

Moni ei tiedä, että  'Joululaulu'-niminen laulu, jonka suomennos kuuluu "hiljaa leijaa maahan hiutaleet...", alkaa englanniksi tunnelmoinnilla "chestnuts roasting on an open fire…". Maailmalla on ymmärretty, että mitäs sulavista lumihiutaleista, kun on suussa sulavia kastanjoitakin tarjolla! 

Gluteenittomista kastanjajauhoista ja murusista tehdään maistuvaa, leipää, keitetty tai paahdettu kastanja murustettuna sopii myös salatteihin, kuin mikä tahansa pähkinä, Cappuccino-kastanjakeitto kylmään päivään lämmittää…. kastanjapyre on ’taivaallinen’ jälkiruoka ilman kermavaahtoakin ! 


nami-hiiri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !