24. lokakuuta 2016

Kardemumma-kurpitsahillolla täytetty sarvi


Kardemumma-kurpitsahillolla täytetyt lehtevä Croissant / Voisarvet

Kurpitsahillo

1 kg kurpitsaa
½ dl vettä
1/2 rkl jauhettua kardemummaa
400 g hillosokeria

TEE NÄIN:
Kuori kurpitsa, halkaise ja koverra lusikalla siemenet pois. Leikkaa pieniksi paloiksi.  Hiiri oli tämän osuuden tehnyt ja otti pienen pussukan pakkasesta. Silmämääräisesti juuri sopiva määrä 6 dl pikkukattilaan.
 Punnitse kurpitsat kattilaan, lisää vesi. Keitä seosta noin 20-30 minuuttia, kunnes kurpitsanpalat ovat täysin pehmeitä.
 Soseuta. Lisää soseeseen hillosokeri ja mausteita, kanelia, inkivääriä, sitruunan raastettua kuorta……hiiri laittoi nyt vain kardemummaa…..keittele sekoitellen 30-40 min.   Jos kurpitsa on hyvin mehevä ja sose näyttää löysältä, keitä sosetta kokoon ilman kantta. Jos kurpitsa on ollut kuivahko, ja sose näyttää hyvin paksulta lisää vettä keittämisen aikana. Lisää sitruunaa. Nostele hilloa puhtaisiin, kuumennettuihin lasipurkkeihin, sulje välittömästi.  Säilytä viileässä.

Hillo soveltuu moneen: Sipaise paahtoleivän päälle tai puuron sekaan, tästä tulee myös maistuva kääretortun täyte.

Ranskalainen Croissant

500 g (vehnä)jauhoja
30 g sokeria
1/2 tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa
3 dl maitoa
250 - 300 g voita
1 kananmuna

TEE NÄIN - pitkä kaava, mutta ihan hyvää tulee valmistaikinastakin:

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. 
Sekoita kuivat ainekset keskenään isossa kulhossa ja paina keskelle syvennys. 
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja kaada seoksen keskelle. Sekoita taikinaksi. Lisää tarvittaessa maitoa, jos taikina jää kuivaksi. 
Jauhota taso ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia tai kunnes taikina on tasaista ja kimmoisaa. 
Voitele iso kulho. Nosta taikina kulhoon ja peitä. Anna taikinan nousta lämpimässä kooltaan kaksinkertaiseksi. Kauli voi kahden leivinpaperin välissä noin puolen sentin paksuiseksi suorakulmioksi ja nosta jääkaappiin.
Vaivaa noussutta taikinaa noin minuutti. Ota voi jääkaapista ja anna pehmetä hieman. Jauhota taso ja kauli taikina suorakulmaiseksi levyksi. 
Nosta voi taikinan keskelle. Taivuta taikinan pidemmät reunat voin päälle ja paina ne varovasti yhteen. Taita vasemman- ja oikeanpuoleinen kolmannes keskelle. Kauli taikina jälleen suorakulmaiseksi levyksi. Taita uudelleen edellä kuvatulla tavalla. Jos voi pehmenee liikaa, kääri taikina tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin. Kauli taikinaa vielä kahdesti. 
Leikkaa taikinalevy kolmeen yhtäsuureen osaan. Kauli kukin osa puolen sentin paksuiseksi neliöksi. Leikkaa 20 x 20 cm neliö kulmista neljäksi yhtä suureksi kolmioksi.
Valmista munamaito. Sivele kolmioille ihan ohuelti munamaitoa ja  laita sopivan maltillisesti hilloa kolmion leveinpään kohtaan  Kääri kolmiosta sarvi ja taivuta kärki sarven alle, jotta käärö ei avaudu paistettaessa. Sivele päälle munamaitoa. 
Nosta voitelemattomalle uunipellille nousemaan.  Ripottele päälle rikottuja mantelilastuja, värillistä sokeria tai värimantelirouhetta….
Paista uunissa 15-20 minuuttia tai kunnes voisarvet ovat kullanruskeita.

—— Mantelilastut ja oranssi mantelirouhe on Halloween hupsutusta !



nami-hiiri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !