18. elokuuta 2016

Viilipurkki turbulenssissa !





Viili, se maistui pienenä tyttönä Äidin tekemänä miltei päivittäin vadelmahillon kanssa. Kellarin hillopurkkien rivistössä  oli aina toki tarjolla muutakin, mutta hiirelle maistui lopulta vain vadelma tai viili viilinä. Omena- ja lakkahillolle oli ihan omat makuparinsa.



Keski-Eurooppa tai Eurooppa yleensä ei tunne skandinaavista perinneherkkua. Aikoinaan sitä valmistettiin joka kodissa, mutta Valion ja Ingmannin astuessa kuvioihin valmisteillaan kotivalmistus on miltei tyystin loppunut. - Ei hiiri sen  viilin perään ole itkeä vollottanut 'viilittömissä' maissa. Kieltämättä harmitellut kuitenkin, mutta oppinut  elämään ilman. - Suomeen, kuten muuallekin Euroopassa nami-hiiri tapaa kulkea vain pienen lentokassin kanssa. Kassi oli valmiina eteisen lattialla pari viikkoa sitten, mutta  hiiri vaihtoi sisällön varhain aamulla pienehköön lentokentän laukkuhihnalle laitettavaan matka-askiin. Se oli hyvä päätös....paluuta ajatellen. Matkalaukkukarusellin ääressä odottelu ei ole koskaan tuottanut tuskaa pitkienkään lentojen jälkeen.



Tytär odotti (= lue nami-hiiri odotti tytärtään tapansa mukaan vartin) Helsinki Vantaan kentällä, ja sitten matkattiin kohti "Pariisin Villeä". Neljä päivää, kolme yötä myöhemmin, kun mieli ja kamera olivat täynnä ihania muistoja kauniista, aurinkoisesta rippijuhlasta, sekä herkkutarjoomukset makumuistissa, niin tytär ja hiiri huristelivat kohti Helsingin keskustaa. Lentokentälle ei ollut kiirettä. Tutkittiin muutamat tunnit Wanhan Kauppahallin tarjontaa, juuri avattua Iittalan kaunista myymälää, sekä Stockmann Herkun hyllyjä. Yhdessä tuumin päätettiin ostaa yksi Valion punainen viilipurkki matka-askiin. Se pakattiin hyvin ja suojattiin muovipussilla, ettei hajoaisi vaatteiden joukkoon. Heittelysää tai isompi turbulenssikaan ei haittaisi, kunhan purkki vain olisi ehjä. - Myöhemmin koiran kotona valmistui oikeaoppisen samettipintaiset viilit, joista hiiri kävi sitten noutamassa pari hiirenkoloon. Ja viili on maistunut. Naapurimaasta usein nouseva ukkonen on kiusannut, mutta ei kuitenkaan haitannut viilin jatkumoa. Hiiren makumuisti riemuitsee viilin uustulemisesta nami-hiiren elämään. Hiiri teki paikallisen marketin vadelmista ranskalaisen resptin mukaan ’coulista’ !







Vadelmakastike ranskalaisittain, Coulis de Framboises 

Valmistusaika: 5 minuuttia, keittoaika: 2 minuuttia, 0,45 l valmista vadelmakastiketta



500 g tuoreita vadelmia 

100 g hienoa sokeria

4 - 5 rkl vettä



° Laita vesi ja sokeri kattilaan,  kuumenna niin, että sokeri sulaa, lisää puhtaat tuoreet vadelmat, kiehauta  pieni hetki. Siirrä kattila syrjään.

° Laita tarvittavan kokoinen puhdas kulho siivilän alle ja kaada seos siivilään. Purista seos haarukalla tai lusikalla. 

°  Kastike säilyy suljetussa purkissa n. 7-10 päivää. 

°° Hiiren kolossa vain pari hassua päivää!



Maistuu jäätelön päällä, hedelmäsalaatissa, kastikkeena jälkiruoissa, juustokakun kanssa…… ja aivan mahtavaa

herkkua viilin päällä !

nami-hiiri

Sveitsissä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !