22. elokuuta 2016

Punaherukkaa piirakassa !





RAIKAS PUNAHERUKKAcurd MARENKIPIIRAKKA

Mukavan makea piiras, josta aistii  vaniljan, sekä viinimarjan hapokkuuden. Aiemmin nami-hiiri ei ole tehnyt punaherukoista curd -herkkua, mutta tykästyi siihen niin, että piirakan teko oli unohtua. - ’Lemon Curd’ on ollut vuosia suosiossa - ja sille on annettu suomen kielessä vastikkeet joko sitruunavoi tai sitruunalevite. Hiiri käyttää tässä reseptissä jälkimmäistä eli punaherukkalevite -nimitystä. Kuvissa on kaksi eri ulkoasua ihan samalla piirakalla. Se oli niin kaunis väriltään ilman hunnutusta! Tarkoitus on kuitenkin osallistua Leivontafoorumin elokuun haasteeseen marenkisella versiolla, vaikka marenki ei ihan onnistunut ja määrällisesti jäi vajaaksi, vaikkei hiiri sitä lusikoinut suuhunsa.

Tuiki tavallinen piirakkapohja:

150 g voita

1 - 1,5 dl sokeria

    1 kananmunamuna

    3 dl vehnäjauhoja

    1 tl leivinjauhetta

TEE NÄIN:

° Vaahdota rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten.

° Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää seos taikinaan. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

° Voitele ja jauhota valitsemasi vuoka……hiiri käyttä valmista kookosraspelia.

° Kaulaa taikina ohueksi ja vuokaan sopivaksi, muotoile tarpeen mukaan, pistele pohja haarukalla ja laita jääkaappiin joksikin aikaa ennen paistoa. 

° Tarvittaessa käytä herne tai riisi jippoa alufolion kanssa.

° Paista n. 10 min, hieman vuoasta riippuen…..hiiri paistoi 20 minuuttia ohutta pohjaansa, joka riitti kokonaisuudessaan pohjan tarpeelliseksi paistoksi, ja täytti sitten pohjan korkeussuunnassa...alimmaiseksi  vaniljakiisseliä ja sen päälle kielen vievää punaherukkalevitettä tuoreista marjoista.

PUNAHERUKKA CURD  

herukkalevite, jonka resepti on 3 vuotta vanhasta 'Sweet Dreams' julkaisusta 

3 dl paseerattua punherukkaa + muutamat tertut koristeluun

1 dl vettä

3 keltuaista

1½ dl sokeria

3 rkl maissitärkkelystä

40 g voita palasina

TEE NÄIN:

° Pese ja irrota tuoreet marjat tertuista  suoraan siivilään ja paseeraa marjat siivilän läpi kylmään kattilaan…..

° Lisää kaikki ainekset kattilaan voita lukuunottamatta ja kuumenna seosta koko ajan huolellisesti sekoittaen, ettei synny klimppejä.

° Anna seoksen kiehua hiljalleen pari minuuttia. Sekoita joukkoon pienet voipalat. Siirrä seos jäähtymään. - Säilytä viinimarjalevite jääkaapissa suljetussa purkissa, ellet tee piirakkaa tai leipomusta heti.


-- --  Tällä ohjeella saa 4-5 dl valmista curdia. Siitä riittää määrällisesti reilusti esim. 24 cm halkaisijaltaan olevan  täytekakun kahteen väliin. Kakun väliin punaherukkalevite kannattaa levittää jääkaappikylmänä, jolloin koostumus on jämäkämpi. Levite säilyy jääkaapissa 2 viikkoa. - Voit käyttää myös valmista viinimarjamehua,  vähennä silloin ohjeesta sokerin määrää.

VANILJAKIISSELI 



3,5 dl maitoa

1 kananmuna

1 rkl perunajauhoja

vajaa 1/2 dl  sokeria

1 tl vaniljasokeria (puolikkaan tvaniljatangon sisus tai 1/4 tl uutetta)



° Mittaa kaikki aineet kattilaan, sekoita tasaiseksi ja kuumenna hiljalleen sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee haluttuun koostumukseen, hieman leipomuksesta riippuen.


Piirakan kokoaminen ja koristelu:

TEE NÄIN:

° Levitä jäähtynyt vaniljakiisseli paistetun piirakkapohjan päälle tasaisesti noin puoleen reunan korkeudesta.

° Levitä sen päälle kerros viinimarjalevitettä reunan korkeuteen.  Tasoita pinta  varovasti, ettei paistoksen reunat murru.

—— Tässä kohtaa voit myös laittaa viinimarjalevitteen päälle muutamia marjoja ja jäädä tähän, siirtää piirakan jääkaappiin tunniksi ja aloittaa herkuttelun.

—— tai jatkaa marengin tekoon…




Marenkinen huntu

4 kananmunan valkuaista

1dl sokeria

1/2 dl     kämmenessä hennosti murskattuja  mantelilastuja

TEE NÄIN:

° Vaahdota valkuaiset ja lisää vatkaamisen aikana sokeri kolmessa erässä. Marenkivaahto on tarpeeksi kovaa, kun vaahto on sileää ja kiiltävää ja kulhon voi kääntää ylösalaisin.

°  Levitä vaahto tasaisesti lusikkaa, haarukkaa tai spatulaa käyttäen viinimarjalevitteen päälle. Ripottele marengin pintaan mantelilastuja.

° Paista torttua vielä 8-10 minuuttia/ 200°C, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskea. Varo ruskistamasta pintaa liikaa.

° Jäähdytä marenkitorttu ja tarjoa kahvipöydässä tai jälkiruoaksi mielellään samana päivänä.


nami-hiiri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !