Avocado%20ruusu%205%20.jpg


Koska yöllä satoi, aamu oli hieman viileämpi. Tuuli saapui hieroskellen silmiään.
Kello kuusi ei nami-hiirellä ole vielä nälkä, ei sunnuntaina, eikä arkena. Näin varhain ei maistu edes banaani ja kahvi. Hiiri nousi kuitenkin ylös, avasi keittiön oven parvekkeelle ja ryhtyi puuhastelemaan. Joku lentävä ötökkä yritti itsepäisesti päästä sisään, mutta ei se onnistunut...enää. Hiiri oli laittanut ostamaansa ikkunaverkkoa oviaukkoon. Koiran kodista oli viikolla tullut hauska kuvallinen viesti: "Onnistuuko sinulta?" Jätän mainitsematta tässä, mitä nami-hiiri silloin ajatteli Ü. 

Tarvittiin avokado, hedelmä. Perjantaina marketissa nami-hiiren oli todettava, ettei ylikypsää kannata tehtävän onnistumiseksi ostaa. Eipä ollut lauantaina toisessakaan marketissa valikoima hääppönen, mutta näin mentiin...

Avocado%201%20.jpg

......laadukas sveitsiläinen merkkiveitsi, mutta väärän mallinen terä tähän tarkoitukseen !

Avocado%202%20.jpg

... nami-hiiri  huomasi pian, että terän asento leikattaessa ei ollut oikea, mutta jatkoi leikkaamista. 

Avocado%203%20.jpgAvocado%204%20.jpg

Tämä vaihe oli aika hauska ilman ohjeita, pehmeät siivut, joista jokunen oli liian ohutkin, hiirimäiseen tapaan.....siivuja oli vaikea saada pysymään rullatessa rivissä ja ehjinä. Seuraavalla kerralla paremmin !

Söikö nami-hiiri avokadosta tekemänsä kukkasen? Tottahan toki...piti vain odotella monta tuntia, aina kello 12:sta asti, ennenkuin saattoi upottaa haarukkansa vihreään aamiaiseen. Siitä sitten myöhemmin vihreän lounaan yhteydessä!

nami-hiiri

Avokado on kotoisin Keski-Amerikasta, mutta sitä viljellään nykyisin ympäri maailman paikoissa, joissa se ilmaston ja lämpötilan puolesta on mahdollista. Avokado kasvaa noin 20 m korkeassa ikivihreässä puussa. Puu ei kestä pakkasta. 
Hedelmät eivät kypsy puussa, vaan vasta pudottuaan maahan. Tavallisesti ne poimitaan raakoina puusta kaupallisiin tarkoituksiin  maassa pilaantumisvaaran vuoksi, kun avokadon koko on kypsän hedelmän mitoissa. Avokado kypsyy nopeasti, muutamassa päivässä esim. banaanien kanssa varastoituna. - Mutta kypsiäkään hedelmiä ei tarvitse ihan heti poimia puista, ellei ole tarvetta, sillä ne pysyvät kiinni 4-5 kk, mutta yli 5 kuukautta  on liikaa, silloin ne putoilevat itsestään maahan. Ötököillä alkaa juhlat ! 
Avokadopuu tuottaa vain noin 120  hedelmää vuodessa !