19. tammikuuta 2010

Sokerimassaa pyöritellessä syntyy ihmeitä !

Poikkesin juuri Pampulan sivuilla ja edelleen naurattaa hänen tarjoama 'järkyttävän syntinen' leipomus, jonka täytyy olla taivaallisen makeaa ! Sitä ennen olin käynyt Sekasopan blogissa, josta löytyi helppo tavallisen pulliaisen sokerimassan ohje ! Toki niitä on muillakin. Helpon ohjeen sijaan ajattelin päästä tänään harjotelmissani vielä helpommalla. Olin hankkinut kaupan ale-myynnistä viime viikolla valmista sokerimassaa. Valkoisen tai kirkuvan punaisen sijaan olin valikoinut valean sinisen, ajatellen kai, ettei 'leivonnan hyvä haltia' unohtaisi minua opinnoissani - 'forget me not'. Sen sijaan unohdin taas olevani edelleenkin ilman minkäänlaista kaulinta. Pojalleni olen lahjoittanut joskus omani, pojantyttärelle olen tuonut tuliaisena pienen vaalean punaisen ja tyttärellänikin olen nähnyt muutamia kaulimia. Mutta minä kaulitsen harvaluikuiset leipomukseni tyhjällä viinipullolla. Ei pidä nauraa ! Se toimii hyvin, tasapaksu ja vesitäytteinen tarvittaessa. Mutta siinä on vain yksi pullonkaula ja se on, se ongelma. Aion sen nyt korjata ja tuoda tuliaiseksi itselleni pienen kaulimen. Vaalean punainen ei kuitenkaan tule kysymykseenkään.


Näitä olisin tarvinnut 'tavallisen pulliaisen' massaan:

425 g tomusokeria, 1/2 valkuainen, 1/2 rkl sitruunamehua,

1 rkl nestemäistä glukoosia, sekä 1/4 rkl glyseriiniä apteekkarilta

ja tietenkin jotain elintarvikeväriä.

Kokeiluun ryhdyin rohkeasti valmiilla sokerimassalla. Se tuoksui hennosti glyseriinille. Sitä oli yllättävän helppo käsitellä, ei kuivunut käsiin tai voipaperille, kuten olin arvellut tapahtuvan. Suljin loput takaisin minigrip-pussiin. Tarvikkeita olin valikoinut työpöydälle valmiiksi, sekä kakkupaperin kokoa 23,5cm x 14,5cm, joten harjoitukset saattoivat alkaa.

Myöhemmin huomioin, että massan olisin voinut kaulita ohuemmaksi levyksi, sillä kaikista tuli hieman paksuhkoja, niin rusetista, kuin lumihiutaleista ja kukistakin. Käsittely kuitenkin yhdellä lisä-millillä oli varmaan aloittelevalle helponpaa. - Ruususta, joka ei päässyt nyt kuvaan, paksuuden huomasi parhaiten. Harjoittelen lisää ja laitan sitten vertailevan kuvan. Tuossa se odottaa pöydällä ja tuumii olevansa kaunis ! - Hopeapalloja löytyi kaapista, samoin lasten tuomia ranskalaisia, keltaisia sokeri-mimosankukkia.

Kukat tunnistan kukiksi, ja kun illan tässä mietin, niin löydän niille nimenkin kukkakirjaa selaten. Nyt tulee mieleen vain Upseerien kauluslaatat ja heraldinen, Tudor-suvun ruusu ! Mutta sehän on ruusu ja 'kukka'! Tarvitseekin siis vain miettiä, mihin näitä käyttää........

nami-hiiri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !