11. tammikuuta 2010

Pieniä kermakukkia osa 2


maanantai, 11. tammikuu 2010

Pieniä kermakukkia II

Tässä tulee lisäkuvin esiteltyä pienen talouden leipomiseen liittyvät ongelmat. Kauppiaat haluavat myydä super-pakkauksia ja ostaja haluaisi vain vähän sitä, vähän tätä. Vielä tämä toistaiseksi onnistuu oikein hyvin, jos ensin matkaa suureen kaupunkiin ja astuu pieneen herkkukauppaan, jossa saa myös ystävällisen hymyn kaupanpäälle. Mutta inspiraation iskiessä on toimittava nopeasti ja juostava lähinpään markettiin, jos mitä puuttuu. Ainoa, joka on ollut viikonlopun extra-iloinen on ollut astianpesukone, joka on hyrissyt lempilauluaan toimettomuuden sijaan. Yhtä lautasta ei kehtaa laittaa koneeseen odottelemaan kavereita ja Arabian vanhoja kahvikuppeja ei edes voi koneella pestä. Tiskaan normaalisti hyvin mielelläni käsin.



Tämä toinen pieni suklaamousse 'kakku' onnistui päältä hieman paremmin, mutta koloja on tässäkin ja ne harmittavat. Moussen alla on samantien pakkasesta otettu kakkupohjan pala, jonka vain leikkasin isommalla piparimuotilla (halkaisija 10.5 cm) ja pienet jäätelöperhoset ovat pienillä muoteilla leikattu. Takana oleva aiemmin jo esitelty, pitkä suklaatikku pääsi lautaselle mukaan vain värinsä takia.



Olin tekevinäni vain vähän vihertävää kermavaahtoa, mutta pieniin 'kukkiin' sitä kuluu vähemmän, kuin vähän.

Karpalomuffinssi on hieman normaalia pienempi. Resepti on rusinamuffinssin, joka on ranskalaisen kokkikoulu, Le Cordon Bleun kirjasta. Rusinat vaihdan yleensä 'rusinan pehmeisiin' karpaloihin. Kirjasarjaan kuuluu monta pientä kirjasta eri teemoilla ja ne ovat myös muistaakseni suomennettu. Lisänä kookoshiutaleita, koska ulkona satelee hiljakseen lunta. Ja päälimmäisenä jäätelöperhonen. Kokonaisuus on tehty 'maalaishiirelle'.



Nami-hiiri pitää enemmän pelkistetyistä herkuista - ottaisin oikeastaan vielä tuon tikunkin pois.

Karpalomuffinssi (rusina/Le Cordon Bleu) 12 keskikokoista muffinssia

150 g vehnäjauhoja
155 g täysjyvävehnäjauhoja
2 1/2 tl leivinjauhetta

115 g fariinisokeria
2 munaa
1 3/4 dl maitoa
125 g suolatonta voita sulatettuna

250 g karpaloita tai rusinoita
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1/2 tl piparkakkumaustetta

koristeeksi kookoshiutaleita (tomusokeria)

Kuumenna uuni 210°C
voitele 12 muffinssivuokaa (1 1/4 dl:n vetoisuus).

Siivilöi jauhot, leivinjauhe, mausteet suureen kulhoon.
Sekoita joukkoon sokeri ja karpalot.

Tee seokseen keskelle kuoppa.
Sekoita munat ja maito kulhossa ja kaada seos kuoppaan kuivien aineiden joukkoon.

Lisää voisula. Sekoita metallilusikalla aineet sekaisin - ei kuitenkaan liikaa, taikina saa olla kokkareista. Täytä vuoat vajaiksi.

Paista 20 min tai kunnes tikkukoe osoittaa niiden olevan kypsiä.
Anna paistosten levähtää 5 min ja nosta ritilälle jäähtymään.

Vaahdotettua voita tarjoiuun normaalisti - jonka itse jätin nyt pois:
60 g pehmeää suolatonta voita
1/4 tl vaniljaa
1 rkl tomusokeria

Pehmeä voi vatkataan puulusikalla kuohkeaksi, lisätään vanilja ja siivilöidään tomusokeri sekoittaen.
Tarjoilu voi alkaa !


nami-hiiri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !