10. tammikuuta 2010

Leipomus polven avulla !


5. tammikuuta


Aikoinaan ensimmäisen Uuden Vuoden jälkeen astuessani paikalliseen markettiin ajattelin nukkuneeni nalle-karhun tavoin talviunta, kun pyörittelin karnevaaliasuista rasiaa kädessäni, jossa oli iloinen pelle ja serpentiinejä. Oliko jo Vappu? Aamun lehdessä oli kyllä selvästi lukenut tammikuu. Niinpä tietenkin - kauppias oli tehnyt tosi tarkan vuodenvaihteen inventaarion ja löytänyt varastostaan edelliseltä keväältä jääneitä tuotteita, joita nyt yritti kaupata! Ale-lappua ei kyllä näkynyt. Tämäkin ajatus romuuntui, kun huomasin pakkauksen päiväyksen. Ihan tuoretta tuotetta - 'Karnevaali keksejä' eli 'Fasnachtschüechli', 'Merveilles', 'Frittelle di carnevale', 'Carnival Cookies'......tätä tuotetta syödään Keski-Euroopassa koko helmikuu.

Laaduntarkkailun jälkeen tiesin, että tuote oli rapea, sopivan makea ja miltein puhaltamalla rikkoutuva keksi, jossa oli kauttaaltaan ilmakuplia ja joka on päällystetty tomusokerilla. Myöhemmin olen nähnyt niitä syötävän myös kermavaahdon kera. Mutta himo niihin tule ilmankin.

Resepti oli pakko silloin etsiä ja hieman lisätietoa tästä leipomuksesta. Nimelle ei ole suoraan käännettävää vastiketta ja Sveitsissä ja Saksassakin nimi hieman muuttuu, riippuen missä tai millä alueella niitä syödään.

Ilmavat Karnevaali rapeat:

5 munaa
1 dl kermaa
60 g voita
1 tl suolaa
2 rl sokeria
vaniljasokeria maun mukaan

Ainekset sekoitetaan hyvin ja joukkoon lisätään
1 tl leivinpulveria
500 g jauhoja vähitellen, hyvin sekoittaen.

Taikinan annetaan nousta 1h, senjälkeen siitä leikataan pieniä nokareita, jotka kaulitaan mahdollisimman ohueksi kaulimella - viimeistelyyn voi käyttää pyyhkeellä päällystettyä polveaan vanhaan malliin, ken haluaa!

Friteeraus öljyn lämpötila 170-180°C. Kaulitut läpyskät nostetaan varovasti öljyyn ja paistetaan kullan keltaisiksi.

Annetaan levähtää, kuivahtaa öljystä ja koristellaan tomusokerilla. Nautitaan sellaisenaan tai kermavaahdon kera.

100g = 569 kcal, 7 g proteiinia, hiilihydraattia 52 g ja rasvaa 37 g.Tänä päivänä niitä ei juuri kukaan enää valmista kotona, kun marketit ovat 'rapeita' pullollaan. Mutta aikoinaan niitä leivottiin ahkerasti. Pientä taikina pallukkaa kaulittiin ja kaulittiin ja lopuksi asetettiin puhdas pyyhe polvelle ja pyöreä ohueksi kaulittu läpyskä sen päälle. Se oheni vielä ohenemistaan polvea vasten työstettäessä! Sitten se nostettiin varovasti suureen kattilaan, kiehuvan kuumaan öljyyn uiskentelemaan rosetin tapaan. Toisinaan vielä hieman paineltiin jonkinlaisella rosettiraudalla koriste.

Kuvan 'Karnevaali rapeat' olen ostanut eilen kaupasta ja asetin ne ensin nätisti pinoon ruokalautaselle ja sitten vielä toiseen kuvaan hieman 'järjestelin' niitä, jotta nykyisi paremmin, mistä on kysymys. Nämä ovat niitä pienempiä, halkaisija 12 cm (suuremmat olisivat 20 cm) pakkauksessa on 6 kappaletta, paino 90 g, hinta 2.10 Sveitsin frangia.

Kuumassa auringonkukkaöljyssä uiskenneltuaan, kuka tahansa olisi rakkuloilla ! Näin on käynyt myös 'Karnevaali rapeiden'.

Näitä syövät kaikki, lapset ja aikuiset antaumuksella, tammikuusta Laskiaiseen eli paaston alkuun asti - ja keväällä Vapun aikaan taas uudestaan!

nami-hiiri


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !