9. marraskuuta 2009

Tähtiä pöydällä !

maanantai, 9. marraskuu 2009

Tähtiä pöydällä !


Vaikka nami-hiiri työkseen puhuukin tasokkaista eri tehtaiden ja valmistajien tuotteista, niin yksityiselämässään hän arvostaa kaikkea itse tehtyä. Näin joulun lähestyessä se voisi olla vaikka, itse tehty kortti, pipari tai pieni purkki hilloa tai hyytelöä, makeisia.....Suuri harvinaisuus olisi käsin kirjoitettu viesti tai jopa kirje. Tietokoneella kirjoittelu on tietenkin ruostuttanut tätä käden jaloa taitoa. Ja onhan se enemmän aikaakin vievää, mutta siinä kai se juttu onkin - saaja huomaa, että häntä on oikeasti ajateltu muutamat hetket. Mikä ihana tunne, ettei ole joutunut 'printtauslistalle' sadan muun kanssa! - Onneksi apteekit eivät ole hävinneet. Sinne voi aina poiketa kirje kainalossa, jos lähettäjän käsiala on päässyt oikein pahastii rappeutumaan ! !

Tähtiä näkee pääasiallisesti kirkkaalla, yön sinisellä taivaalla. Tarkkaan katsoen ne tuikkivat ihan oikeasti, eikä vain lauluissa. Mutta ne ilmestyvät erilaisissa muodoissaan myös joulun lähestyessä keittiöön ja tarjoomuksiin. Tähti on joulun merkki. Piparimuoteilla niitä, sekä lumihiutaleita saa helposti taikinasta. Juuri ja juuri silmin havaittavan pienillä juustomuoteilla voi tehdä minipipareita naposteluun, sokerikuorrutteella tai ilman. Niiden koristeleminen vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja tärinävapaata kättä. - Voisihan muutamiin laittaa koristeeksi vaikkapa valkoisia tai värillisia tikkukirjaimia, joista sitten muodostuisi joulun tervehdys. Värikkäällä nauhalla sidottu pusillinen pieniä piparkakkuja, on myös sopiva vieminen joulun alla tulppaanin asemesta.Nämä lautasellani olevat 'manteli-hasselpähkinä'-pikkuleivät ovat paksuja (5-7mm) ja pehmeitä. Niissä ei ole piparkakun mausteista, kuin kaneli, toisinaan aavistus pomeranssia, jos maustehyllystä sattuu löytymään tuoreempaa, kuin 'parasta ennen 2007'. Kun harvoin leipoo, niin usein käy näin eri asioiden kohdalla Ö. Rakenteeltaan ne ovat karkeajakoisia, johtuen pähkinöistä, jotka on tietenkin hienonnettu, mutta eivät ole jauhoa. - Lähinaapureiden leipomuksissa lisäksi raksahtelee hampaissa selvästi myös se sokeri (?). - Lautaselle kääntelin muutaman nurin päin, jotta rakenteen karkeus näkyisi.

Kun viimeksi piti pilkkoa mangokuutioita hyytelööni, jonka resepti on jostain vanhasta Feminasta repäistyllä kellastuneella lehtileikkeellä, vanhan keittokirjan välissä, niin leikkasinkin normaalista poiketen hieman ohuempia siivuja. Painelin niistä pieniä tähtiä juustomuotilla ja ripottelin hyytelöön. Tähdet 'tuikkivat' tyytyväisinä hyytelöpurkissa. Kuvaa varten puin purkit vaaleisiin hattuihin.

nami-hiiri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !