8. marraskuuta 2009

Isoisää muistellen !lauantai, 7. marraskuu 2009

Isoisää muistellen

Ihan tavallista suomalaista leipää eri muodoissaan on joskus kieltämättä oikein ikävä. Kaapista löytyy kyllä leipää, hyviä, mutta erilaisia. Vaasan hapankorppujakin on saatavilla. Tietenkin Ikeasta saa ruotsalaista näkkileipää, mutta se ei ole sama asia - ja ei ainakaan tuoreen leivän vastine.

Catharina Henrika Antell myi omasta kopastaan leipää Oulun torilla. Paremmin hänet varmaan tunnettiin nimellä Katri Antell, koska tälle nimelle hän oli hakenut luvan kotileipomolleen. Käsiensä taitoon uskoen, suuri kauhallinen rohkeutta ja velaksi hankittu jauhosäkki, siinä olivat yhden naisen yrityksen elementit vuonna 1880 Oulussa. Tänään puhutaan konsernista, Suomen toiseksi vanhimmasta leipomosta osioineen, joka työllistää monta sataa ihmistä ja tekee upeaa muutaman kymmenen miljoonan tulosta vuositasolla. Menestyksen salaisuus piilee ahkeruudessa, sinnikkyydessä ja hyvässä palvelussa, jotka höystävät monia hienoja, perinteisiä tuotteita. - Tuo menestystarina ei mitenkään liity omaan isoisääni. Hän leipoi omassa leipomossaan leipätuotteita ja vesirinkeleitä aivan toisella paikkakunnalla. Tämä yhteys syntyi vain ajatuksissani pyörivästä suomalaisesta 'leivästä'.

Ja siinä vaiheessa, kun isoisää ei enää ollut, sain tutustua Oulussa leivottuihin Katri Antell Oy:n herkkuihin, joita ilmestyi hyvinkin usein lapsuuden kodin keittiönpöydälle tuliaisten muodossa.


Oi, ne pienet Boucheet, Galettit, Aleksanterin leivokset! Leipomo oli tunnettu suussa sulavasta omenahyveestään, mutta varsinaiseksi herkukseni se tuli 'sympatian' kautta. Erään kerran pitkällä junamatkallaan kakku oli pudonnut penkiltä tai 'piippuhyllyltä', koska se oli aivan lintallaan ja ympäri laatikkoa perille tullessaan. Jotenkin se vain oli pienen tytön suussa parempaa valmiiksi hajonneena!


Antell Oy / Omenahyve kakkuna ja leivoksena
Aivan samoin, kuin puhutaan Äitienpäivästä, niin puhutaan Isänpäivästäkin. Mutta kuuluuhan joukkoon ne isovanhemmatkin! On ainakin hyvin kohtelias tapa opettaa lastenlapsia muistamaan heitäkin, siitäkin huolimatta, että on uusperheitä ja jo uus-uusperheitäkin. Siispä isoisä, ukki tai vaari saakoon hänkin pientä ja hyvää tarjottavaa. Siirretään kiemuraiset perhesuhteet hetkeksi nurkkaan ja aletaan syödä herkkuja !

Vai olisiko sittenkin paikallaan juhlistaa Isoisänpäivää 'Josefinella', suklaan ruskealla, konjakilla terästetyllä kermahyydykekakkulla? Koristeena valkosuklaata ja kaakaota ja tekijänsä sinetti. Lastenlapset saisivat tyytyä silloin omenahyveeseen ja pikkuleipiin. Vai olisiko parempi valinta 'Lakkapavlova' ? Laitetaan molemmat !

Onnellista päivää kaikille Isoisille !

nami-hiiri

Tämän kirjoituksen kaikki tuotteet ovat perinteitä vaalivan, oululaisen Katri Antell -leipomon herkkuja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !