24. marraskuuta 2009

Sahramikakkua konserttiin !
Musiikikoulussa on konsertti ensi perjantaina. Kolme pientä 'pianistia' toi viime viikolla henkilökohtaisesti minulle konserttiin kutsun. Ihan oikeasti kutsu oli kyllä tyttärelleni, mutta hänen ollessa matkoilla, minä voisin tulla. Ihanaa !

Hieman tarkemmin asiaa selvitettyäni, tilaisuudessa on kahvitarjoilua yms. koulun hyväksi. Päätin osallistua tilaisuuden järjestämiseen pienellä panoksellani. Joulu on kuukauden päästä - sahramin keltaiset pullat pyörivät mielessäni, mutta päätin tehdä sahramikakun, ihan yksinkertaisen ja vanhalla reseptilläni. Tänään olen varmaan suunnitellut ja paistellut kahta kakkua - ja pientä maistiaiskakkua ainakin kolme, ehkä neljäkin tuntia, mutta se kannatti.


Kaapista löytyi kaikki tarvitsemani aineet, joten kauppaan ei tarvinnut sitä varten lähteä. Mutta huomenna pitää mennä hakemaan käyttämiäni aineita tilalle, hyvän tavan mukaisesti - ja samalla yksi metri punaista silkkinauhaa. Muovinen tapulitavara ei tähän kelpaa. Rusetti tulee siis vaihtoon.Sahramikakku pyöreässä, 24cm vuoassa, 12-14 palaa

200g voita

0,5g sahramia

2 munaa

3dl hienoa sokeria

2tl leivinjauhetta

1 1/2dl maitoa

4dl vehnäjauhoja

Ainekset sekoitetaan tavalliseen tapaan, paistoaika n. 45min 180°C . Yleensä sirottelen pinnalle vain tomusokeria sihdillä.Sydänkakkuun kuitenkin tuikkasin taikinan sisälle taatelin ja sokeroidun punaisen kirsikan paloja. Konserttikakun päällystin ja ripottelin pieniä sokerisydämiä koristeeksi. Hienostelua ? Kyllä !


'Crocus sativus' antaa makua ja keltaista väriä ruokiin ja leivonnaisiin. Yhteen grammaan maustesahramia tarvitaan 600 käsin kerättyä luotia, joita kukassa on vain kolme kappaletta. Maailman kalleimman mausteen titteliä hallitsee sahrami. Aidon sahramin kilohinta on mielenkiintoisaa matematiikkaa. Kilo maksaa noin 10.000€, vaikka tullin tilastot vakuuttavat sen olevan vain 1.000€ kilolta. Jossain vaiheessa Suomen puolella hinta siis kymmenkertaistuu !


Ensimmäinen historian mainitsema sahramiväärentäjä, Armas J. Pullan mainion maustekirjan mukaan, oli nürbergiläinen kauppias, Jobs Findeker, joka poltettiin roviolla yhdessä väärennöstensä kanssa vuonna 1444, haihtuen savuna ilmaan. Nykyään ei väärentäjiä polteta, mutta markkinoilla liikkuu valtavat määrät sekundalaatuista sahramia.

nami-hiiri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !