23. marraskuuta 2009

Lisää makeita ajatuksia...
Makeiset lahjana on siitä hyvä ajatus, että aina niitä joku syö, ellei saaja itse. Tuli mieleen italialainen Torrone. Se on kyllä niin äkkimakeaa, että pahinkin makeannälkä katoaa pitkäksi aikaa jo parista palasta tai siivusta Torrone kakkua. Italiaan minulla on lyhyt hujaus ja sieltä sitä löytyy pilvin pimein.

Nougat on yleisnimitys hunajasta ja pähkinöistä, sekä kuivista hedelmistä tehdylle makeiselle ja kakulle. Nimi tulee latinan sanasta 'nucatum' , joka tarkoittaa 'valmistaa pähkinöistä'. 'Nux' on pähkinä. Nougaata on kolmea päätyyppiä: valkoinen, ruskea ja suklaanougat. Valkoinen on sitä pehmeää ja ranskalaista/italialaista. Ruskea on paahdettua sokeria, hieman nekun tapaista. Suklaanougat on wienernougaata, pehmeää ja sileää suklaavoita.

Italian perinteisin ja tunnetuin nougat on siis 'Torrone'. Sitä on ollut Italiassa jo vuodesta 1441 lähtien. Historian tietoa kyllä olisi tällekin makeiselle, mutta hyppään sen nyt kuitenkin yli. Torronella herkutellaan häissä, juhlissa ja jouluna. Mutta turisteille sitä kaupataan läpi vuoden, joko pehmeänä tai kovana versiona, palana, patukkana tai kakkuna. Kovaa nougatia Italiassa käytetään 'pappilan hätävaran' tapaan jälkiruuissa. Se murskataan ja sekoitetaan vispatun kerman joukkon tai jäätelöön. - Tämä Torrone on siitä ikävää, että siitä todella joko pitää tai sitten ei. Se ei siis sovellu minun mielestä kaikille jaettavaksi siitäkään huolimatta, että sen pakkaisi kauniisti!Tuosta tuli mieleen omatekoiset nekut. Ne ovat ensimmäinen makeinen, jonka valmistukseen sain osallistua Äidin kanssa. Se oli silloin suuri ylpeyden aihe. Resepti oli vanhasta keittokirjasta ja sivun olin saanut taittaa hiirenkorvalle. Sain olla apulaisena, lähinnä kai pyöriä jaloissa, mutta laittaa myös voipaperista kiepautettuja pieniä tuutteja pystyyn suureen sokerilla täytettyyn laakeaan kulhoon odottamaan täyttämistä. Niitä voisi tosiaan tehdä pieniin tuutin muotoisiin tai pyöreisiin foliovuokiin.

NEKUT n. 50-70 kpl

2 dl hienoa sokeria
2 dl vispautuvaa kermaa
1 dl vaaleaa siirappia
1/2 dl mantelia tai pistaasia manteleita rouhittuna

Siirappi, kerma ja sokeri keitetään paksupohjaisessa kattilassa. Valmis massa muovautuu veteen kastamalla palloksi. Lisätään mantelirouhe ja seos kaadetaan pieniin karamellivuokiin. Säilytetään kylmässä.

nami-hiiri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !