6. marraskuuta 2009

Marrasyön Halloweenkakku



Amerikasta halloween juhla ei ole lähtöisin, kuten virheellisesti uskotaan. Se on kulkeutunut sinne Euroopasta, irlantilaisten, walessilaisten ja skotlantilaisten, sekä Ranskan Bretagnen siirtolaisten matkassa.
Alkujaan sadonkorjuun ja vainajien muistojuhlat, ovat Suomessa sulautuneet yhteen pyhäinpäiväksi, jota vietetään  hartaudella. Amerikan, tarkemmin Latinalaisen Amerikan vastine halloweenille on kuolleiden päivä, joka nimestään huolimatta on iloinen ja hauska juhla.
Väritykseltään halloween on raikkaan oranssi, jota korostaa synkkä musta ja aavemaisen valkoinen.
Kaupallisten ajatusten myötä amerikkalainen halloween on palannut Eurooppaan ja juurtunut  pysyvästi Suomeenkin, ystävänpäivän tavoin. Sen sijaan itse kurpitsalla on ollut vaikeuksia - ja vasta nyt, miltei 50 vuoden uurastuksen jälkeen, on alettu onnistua hyvässä sadossa.
        
Kurkun heimoon kuuluva kurpitsa on kotoisin Keski-Amerikasta. Halloweenkurpitsat, 'Cometicut Field' sekä 'Jack O'Latern',  tarvitsevat kasvuaikana sadetta saadakseen oranssisen värinsä. Ja ellei maa saa riittävästi 'taivaan suudelmia', niin kalpeat kurpitsat värjätään aina koristelua varten. Niin tärkeä on niiden voimakas oranssinen väri. - Kurpitsapiirakka on todella hyvää, jos se on tehty 'Halloween Pumpkin pie'-lajikkeesta. Se on tarpeeksi tummamaltoista ja maukasta piiraaseen.
Kurpitsaa, kuten ruusuakaan ei pääse pakoon keittiössä!  En tiedä haluaisinko oikeasti kurpitsasta eroon, sillä yllä olevien kuvien kaltaiset herkkut saavat hyvälle ja hassuttelevalle tuulelle tahtomattaankin! Juuri nyt ne virnuilevat maanteiden varsilla, joko maassa suurina röykkiöinä kesä- ja koristekurpitsojen seasta tai keppien nokkaan kohotettuina, saadakseen huomion kääntymään itseensä. Illan hämärtyessä ne muuttuvat tuikkukynttilöiden avulla nauraviksi lyhdyiksi, luoden aavemaisuutta ympäristöönsä aivan päinvastoin, kuin myöhemmin tulevat joulun koristeet. Päivisin oranssi kurpitsa nauraa erilaisissa näyteikkunoiden ja pihapiirien hauskoissa tai taidokkaissa koristeluissa syksyn lehtien päällä, toisinaan niiden alta kurkistellen.
Liha maustuu  kurpitsapikkelsistä. Se maistuu syksyn keitoissa, ja piiraissa. Kurpitsaruukku on herkullinen kokemus ja samoin kurpitsalaatikko, joka on lanttulaatikkoa paljon vatsaystävällisempi. Salaattiin kurpitsa ei sovellu. Eikä kukaan ole lanseerannut siitä valmistettua viiniäkään markkinoille. 
En myöskään ole muistaakseni tavannut kurpitsan makuista suklaalevyä - lähdenkin sitä etsimään.
Tässä kurpitsakakkua............... 
               
                                 
Halloweenkakkua kermajuustolla
 1,5 dl margariinia   1 dl fariinisokeria  
                                                     1,5 dl sokeria  2 munaa                                                             sekoita nämä keskenään.  Sitten lisää......5 dl vehnäjauhoja  
 1 1/2 tl leivinjauhoa  1 tl suolaa  1 tl kanelia   1 tl inkivääriä  
                         1,5 dl maitoa  2 tl ruokasoodaa  2,5 dl keitettyä kurpitsaa                            
Sekoita kaikki aineet yleiskoneessa ja kaada reunalliselle uunipellille tai matalaan  kakkuvuokaan.                                                                
Paista 180-asteisessa uunissa 30-40 min. tai kunnes hammastikku jää kuivaksi keskeltä koitettaessa.  
Kermajuustokuorrutus:   
                             1 rasia Philadelphia Creme Cheese   3,5 dl tomusokeria                                                                                                                                  
                                  1 tl vaniljaa tai viniliinisokeria  1 dl margariinia                                                                                                                                                
                       Sekoita kaikki aineet kuohkeaksi. Levitä jäähtyneen kakun päälle.                                                                                                                
Tarjoile kahvin tai teen kera. Suklaata voi halutessaan käyttää kakun
               pohjaan ja koristeluun, mutta yksinkertaisuus on perinteisempää tyyliä.              
ja ne kurpitsaherkut, jotka ovat jääneet mieleen......
                 
                 
nami-hiiri





  • Lisa kirjoitti 6.10.2009 klo 05.30
    Ihania herkkuja! Oisko kakkuun, jotain yksinkertaista reseptiä?

    Kakkukimara
    kirjoitti 7.10.2009 klo 13.23
    Virnuileva kurpitsapää jossa tuikku sisällä, kuulostaa niin syksyiseltä ja pimeältä. En millään haluaisi vielä myöntää itselleni, että on syksy, märkää kylmää.... Mutta pakko kai se on. Nytkin on vettä satanut koko päivän,Hrrr.
  • Viime syksynä kun järjestin lapsille Halloween juhlat tein appelsiineistä pieniä "kurpitsapäitä". Koversin sisukset pois ja tein virnuilevan naaman, annoin hetkisen sisuksen kuivahtaa. Hyvin meni lapsille läpi tuo pieni hellyyttävä "kurpitsapää"

    Noora
    kirjoitti 7.10.2009 klo 16.58
    Herkkuja!
    Ja kiitti kommentista tuohon valkosuklaa-marjakakkuun. Ei sitä ollut kovinkaan hankala leikata. Eka pala vähän, niin kuin kakuissa melkeinpä aina, mutta hyvin sitä kaikki saivat kyllä lautasilleen otettua :) Ei se niin kovin korkea ollut, hyvin pieni kakku kyseessä, vain hieman isompi kuin tuossa kuvassa, minut sanoo että saa linkittää :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !