27. marraskuuta 2009

Hedelmäkakkua suomalaisittain !




Tämän englantilaisen hedelmäkakun sanoisin olevan 'moni kansallinen'. Alkuperäinen ajatus kuuluu Englantiin, reseptin muunnos Helsinkiin, Stockmannille ja se on paistunut ranskalaisessa formussa saaden kauniin rusketuksensa sveitsiläisessä uunissa. Kakkua nautittaessa on mahdoton eritellä näitä asioita. Runsas hedelmäinen kakku maistuu ja paranee vain vanhetessaan. Juuri tuon säilyvyytensä takia sen voi tehdä ennakkoon, ennen varsinaista ruuhkaa uunissa! Kakku tai muut omatekoiset leivonnaiset on hyvä antaa saajilleen hyvissä ajoin tai lähettää ennakkoon vaikka Adventti-viesti, jotta lahja-leipomuksista olisi se tarkoitettu ilo ja saaja voi keskittyä muuhun tai tehdä toisia herkkuja itse.



Englantilainen hedelmäkakku Stockmannin tapaan ja sitäkin hieman muunneltuna

200 g punaisia ja vihreitä coctailkirsikan puolikkaita
1 dl korintteja , 1 dl taateleita
1 dl aprikoosin paloja
200 g hasselpähkinöitä karkeana rouheena
3 dl rommia (tai viskiä )
175 g voita
2 dl fariini- tai muscovadosokeria
2 dl hienoa sokeria
3 keltuaista , 3 valkuaista
5 dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl muskottipähkinä jauhetta
Laita silputut hedelmät yöksi rommiin maustumaan. Valuta hedelmät, säästä liemi. Ota siitä 3/4 dl eroon kypsän kakun kostuttamista varten.

- Sekoita kuivat ainekset ja pähkinärouhe keskenään. Vaahdota valkuaiset.
- Vaahdota sokerit ja voi kuohkeaksi vaahdoksi, lisää keltuaiset yksi kerrallaan. Sekoita hedelmät voi-sokerivaahtoon vuoroin jauho-pähkinäseoksen ja liemen kanssa. Sekoita taikinaan viimeiseksi valkuaisvaahto.
- Kaada seos hyvin voideltuun ja korppujauhotettuun 2 litran vetoiseen vuokaan. Kypsennä 150°C uunissa 2 tuntia. Suojaa kakun pinta ensimmäisen paistotunnin ajaksi leivinpaperilla.
- Kumoa jäähtynyt kakku. Puhdista ja kuivaa vuoka. Pane kakku takaisin vuokaan pistele kakkuun ohuella puutikulla syviä reikiä. Lusikoi eroon otettu hedelmien marinointiliemi kakulle. Anna kakun tekeutyä vähintään 2viikkoa ennen tarjoilua.

----Kaikki eivät pidä coctailkirsikoista, siksi laitan toisinaan taateleita ja aprikooseja enemmän, sekä lisään vihreää sukaattia ja koristelen vain niillä punaisilla ja vihreillä kirsikoilla.


nami-hiiri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !