3. huhtikuuta 2017

Mimosamuna -pääsiäisen tarjottavana

Mimosamuna on Ranskassa yksi perinteisin alkuruoka yli muiden. Sitä ovat syöneet ihan kaikki ranskalaiset jossain vaiheessa elämäänsä. Yleensä tätä herkkua syödään pääsiäisen nurkilla, mutta kelpaa se toki pöytään muinakin vuodenaikoina.

Täytetyt kananmunat ovat maukas, värikäs, kaunis keksintö tarjottavana. Keitetty munanpuolikas on kuin pieni kulho, joka odottaa täytettä. Keltuaisissa taas on maailman samettisin rakenne - täydellinen täytteeseen.

Kevääseen annos liittyy, sekä nimeltään, että aineksiltaan. Nimensä tämä alkuruoka nimittäin on saanut kukkivan mimosan keltaisia terttuja muistuttavasta keltuaisesta ja majoneesista sekoitetusta massasta, joka palautetaan kovaksi keitetyn kananmunan kuoppaan. Yksinkertaista ja hyvää. Pääsiäiseen taas... no, siinä on kananmunia!

En ole ollut yksilläkään aperoilla tai kotijuhlissa Keski-Euroopassa, joissa ei olisi tarjottu täytettyjä kananmunia. - Kanadan kahviloissa törmäsin 'deviled eggs' -lounaaseen. - Vaikka kieltämättä mimosamunilla  on aikamoinen retroleima keittiöissä, taipuvat ne kaikesta huolimatta hyvin  moderniksi brunssi tai picnic -tarjottavaksi.

Värillinen mimosamuna eli Les oeufs mimosas en couleurs 

°  Keitä kananmunat koviksi, koosta riippuen vähintään 10-15 min.
°  Nostele kananmunat pois vedestä, laita hetkeksi kylmään veteen ja kuori ne. 
°  Puolita kananmunat pitkittäin, poista niistä keltuaispallot erilliseen kulhoon lusikalla. 
Muussaa keltuaiset haarukalla ja sekoita joukkoon 1/3 majoneesia (tai maun mukaan), ripaus suolaa, pippuria sekä silputtua ruohosipulia. Hieman sinappia seokseen antaa ytyä!  Nosta kulho jääkaappiin.
°  Valkoiset puolikkaat laitetaan esim. kolmeen ’matalaan’ pieneen kulhoon (makujen määrä) ja täytetään esim. tomaatti- /pistaasi- /kastanjame- / sahramimehulla uppeluksiin ja annetaan 'värittyä' jääkaapissa yön yli.
°  Puolikkaat kuivataan varovaisesti talouspaperilla ja asettellaan tarjoilulautaselle ja täytetään kuopat majoneesi-keltuaissekoituksella. 
° Tarjoile vihreän salaatin kera sellaisenaan tai esim. kylmäsavulohen kanssa.
Yksinkertaista herkkua pääsiäispöytään!

Tämä on perinteinen laajalle levinnyt ranskalainen alkupala, josta on olemassa loputon määrä variaatioita. Nimensä ruoka on saanut kevään keltaisesta mimosasta. Päälle ripotellut keltuaismuruset saavat herkun muistuttamaan kukkivan mimosapensaan kukintoja. 
Tällä kertaa nami-hiiren kimmoke ’mimosamuniin’ lähti täältä!

Värit antoi tällä kertaa: kastanja, tomaatti, pistaasia.

nami-hiiri

2 kommenttia:

 1. Ihana tuo ruskea väri. Tuliko se nimenomaan kastanjasta vai millä ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vierailustasi, Minna Vuo-Cho !

   Käytin siihen Italiasta ostetun kastanja-suklaakastike pullon lopun.
   Kaikki seisotin yön yli jääkaapissa, kupeissa ...keitinveteen en laittanut mitään.

   Poista

KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !