4. syyskuuta 2016

Vadelmaa suupaloissa !







Kolmen reippaan serkuksen, menestyvien koululaisten blogissa on palkintokilpailu. Teemana on ’vadelma’ ja aikaa vielä hetki osallistua. Hiiri on ostanut jo parina tiistaina vadelmia torilta, mutta syönyt ne suomalaisesta viilipurkin juureta tehdyn viilin kanssa. Eilen  jälleen, mutta nyt marketissa hiiri pyöritteli vadelmarasiaa. Se vinkkasi ihan selvästi nami-hiirelle silmää: ”Osta minut ja tee jotain…..” !



Muutama hassu suklaa digestiivi oli keksipurkin pohjalla, jauhopurkeissa tomusokeria, sekä kookosraspelia, jääkaapissa tottelematonta kermaa, joka ei ollut sunnuntaina yksinään vaahtoutunut….



KOOKOSkääretorttupohja



4 kananmunaa

1 dl mahdollisimman hienoa sokeria  

1 dl vehnäjauhoja  

½ dl kookoshiutaleita, lisärouhittuna !  

1 tl leivinjauhetta



° Esilämmitä uuni valmiiksi 225°C



° Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

° Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää varovasti nostelemalla vaahdon joukkoon.

° Kaada taikina leivinpaperoidulle pellille mahdollisimman ohuena kerroksena .

° Paista 4-5 min …niin, että kypsä vaan ei palanut!

° Kumoa puhtaalle leivinpaperille, anna jäähtyä ja leikkaa tarvittaviin kappaleisiin kakkua varten. 



VADELMA MOUSSE



200 g tuoreita vadelmia

2 dl kermaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa ( tai rahkaa )

1,5 dl tomusokeria

½ sitruunan mehu

2 tl liivatejauhoa  ( 1tl = n. 2 liivatelevyä)



° Paseeraa vadelmat - keitä keskilämmöllä muutama minuutti. Purista vadelmat liemineen siivilän läpi  kulhoon lusikalla päältä painellen. Anna soseen jäähtyä.

° Vaahdota kerma

° Sekoita tuorejuusto ja tomusokeri keskenään

° Lisää vadelmasose

° Lisää ohj. muk. valmistettu liivateseos:

 - Laita kattilaan puristettu sitruunamehu ja liivatejauhe, lämmitä pienellä lämmöllä ja sekoita koko ajan kunnes liivate on sulanut. Älä anna kiehahtaa. Anna liivate-sitruunaseoksen jäähtyä ennen kuin lisäät sen. 

° Lisää lopuksi vaahtoutunut kerma



VANILJAMOUSSE



1 liivatelehti

2,5 dl maitoa 

1,5 rkl maissitärkkelystä

1,5 rkl sokeria

2,5 tl vanilja-/vanilliinisokeria

2 keltuaista

2 dl kermaa vaahdotettuna



° Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen tai käytä jauhetta purkin kyljen ohjeella.

° Sekoita maito, maissitärkkelys, sokeri ja keltuaiset kattilassa. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee. 

° Purista liivatelehdestä vesi ja liuota liivate kuumaan kiisseliin. 

° Mausta seos vanilliinisokerilla. 

° Vatkaa lopuksi jäähtyneen kiisselin rakenne rikki ja lisää kermavaahto. 







’Kakun/leivoksen’ kokoaminen vuokaan:



1. Hiiri käytti ns. kapeita leivosvuokiaan, joissa on irtopohja. Varmuudeksi laitoin rullasta ’filmin’ paikoilleen, ettei hajoaisi niin helposti.

2. Kakun alin suklainen ohut kerros on tehty rouhimalla suklaadigestivit ja sekoittamalla joukkoon 1tl kookosraspelia. Seosta on hieman ensin lämmitetty digestive -pohjan tapaan- ilman voita - jotta keksien suklaa levittyy paremmin murusten joukkoon. Sää oli niin lämmin ettei muuta lämmitystä tarvittu.

Tarvittava määrä keksiseosta lusikoitu vuokien pohjalle. Sen päälle sivelty ohuelti vadelmahilloa purkinpohjalta sitomaan jääkaapissa kovettuvan pohjan ja paistetun kookospohjan istuvan paikoillaan paremmin kakkulapiossa tarjolle nostelutilanteessa. Ja toisaalta kakkupaperin pysyvän siistimpänä tarvittavan kahvitushetken.....Kokemuksesta hiiri tietää, että usein on juuri ennen tarjoilua vaihdettava kostunut tai tuhraantunut kakkupaperi vadilla.  Kakun nosto olikin helppoa!

3. Hillon päälle torttupohjan pala määrämitassa (esileikattuna irtopohjalevyn mittoihin).

4. Vadelmainen kerros

5. Toinen määrämittaan leikattu torttupohjan pala.

6. Vaniljainen kerros vadelmaisen paksuudessa tai paksumpana. TÄMÄN osuuden voi jättää hyvin pois ja lisätä vadelma moussen osuutta tai jakaa se ylimääräisellä pohjapalalla kahtia.

7. Kolmas kookostorttupohjan pala.



Jääkaapissa vahingossa yön yli säilyneet leikatut herkkupalat ehkä kostuivat liikaa, mutta ne olisivat maistuneet ihan ilman koristuksia ja ilman kahviakin.

Mainittakoon vielä, että resepti on kooste eri kirjoista/lehdistä normaalimitoissaan, joita nami-hiiri pienentelee omien minivuokiensa tarvitsemaan kokoon.









Näin kaunis ja tosi hyödyllinen oli palkinto  !

EDIT. 04.09.2016:



Tämä pienten leivosten ryhmä iloitsee suunnattomasti saamastaan  "Serkusten suklaaunelma" blogin palkintosijasta! Aivan ihanaa! Kiitos serkukset ihanasta elokuun vadelma -kilpailusta!

Voitte olla varma, että nami-hiiri todella arvostaa palkintoa, mutta haluaa kuitenkin jättää palkinnon Suomeen ...."Kakkuviikarin' veden kielelle tuoville kuningatar -leivoksille. Ne olivat hiiren suosikkeja! 



nami-hiiri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !