Pardulas Italian Sisiliasta on tyypillinen makea Pääsiäisherkku.
Ainekset 4 hengelle
Taikina:
250 g vehnäjauhoja
50 g voita ( ennen perinteisesti käytettiin aina laardia )
ripaus suolaa
1-2 rkl juoksevaa hunajaa
4 rkl vettä
Täyte:
500 g Ricotta -juustoa
70-80 g sokeria
1 kananmunan keltuainen
0,5 g sahramia
½ sitruunan raastettu kuori
1/2 appelsiinin raastettu kuori
( 1 rkl rusinoita, mikäli pidät )
1 valkuainen + hivenen suolaa
Koristeluun voi halutessaan käyttää tomusokeria, strösseliä, hunajaa….
Valmistus:
- Sekoita jauhot ja suola, lisää voi ja hiero tasaiseksi hiukan murenevaksi massaksi. Lisää joukkoon hunaja sekä vesi ja sekoita kaikki nopeasti sileäksi 'tahnaksi', mutta älä vaivaa, tee iso pallo ja peitä se kulhoon. Anna taikinan levätä ainakin tunti ( tempperamenttiset Ü italialaiset antavat pohjataikinan levätä JOPA 3 tuntia ).
- Sekoita keskenään Ricotta, sokeri, kananmunan keltuainen, sahrami sekä sitruunan ja appelsiinin kuori raaste.
- Ota taikina jääkaapista ja kauli ohueksi 1-2 mm ja leikkaa tarvittava määrä torttujen pohjia 10 cm halkaisijaltaan. Laita läpyskät - tai heti muotoillut ’korit' hetkeksi vielä jääkaappiin kylmenemään.
- jos laitoit läpysköitä jääkaappiin, niin laita jokaisen keskelle hieman täytettä ja ”nipistä” reunat täytteen ympärille niin, että syntyy ikäänkuin pieni kori.
- jos teit korit valmiiksi,, kuten nami-hiiri, niin täytä nyt pesät täytteellä.
- Paista 180 -asteisen uunin alatasolla noin 20-25 min hieman koosta riippuen, jotta pinta saa hieman väriä.
- Anna paistoksien hetki jäähtyä.
- Tarjoile mielellään hieman lämpimänä.
- Nauti aito sisilialainen Pääsiäisen herkku jälkiruokana hunajan kanssa tai kahvi hetken herkkuna modernisti nonparellein.
Mistään ei ole nami-hiiri löytänyt varsinaista leipomuksen historiikkiä. Ei edes sellaista tarinaa, että tumpelo kokin apulainen olisi tunaroinut jotain....mutta sitä mainostetaan aitona Pääsiäisen leipomuksena italialaisissa lehdissä, sekä blogeissa, samoin Sisilian matkailumainoksissa.
Muutaman vuoden aikana on moni tehnyt myös isomman piirakan, mutta täytteen on syytä silloin kiinteänpää, ettei uunissä käy hupsusti….ja täyte valiu yli matalan reunan
nami-hiiri
Edit. 05.04.2016
JA MITEN PIIRAKAT PÄRJÄSIVÄT MAALISKUUN Leivontafoorumin KISAILUSSA?
Palkintosija III /nami-hiiri / 1+1+1+2+1+1+3 = 10 pistettä
° 1. Makea Pardulas - nami-hiiri > 1 piste
° 1. Makea Pardulas - nami-hiiri - 1P
° 1. Makea Pardulas - nami-hiiri 1.p Näyttävät porkkanapiiraköilta,
hauskoja! mutta aineksia lukien uskoisin että tykkäisin
° 1. Makea Pardulas - nami-hiiri - Mielenkiintoinen vaihtoehto
suomalaisille leipomuksille! 2p
° 1. Makea Pardulas - nami-hiiri
Tosi hauska leivos. Muistuttaa hauskasti sitä kertaa, kun joskus
törmäsin jossain blogissa karjalanpiirakoihin porkanasoseella
täytettynä! Nami-hiiri saa pisteen sen takia kun käden jälki on
niin siisti ja kauneus tulee läpi jokaisesta annoksesta. Selvästi
näkee rakkauuden ja kunnioituksen ruokaa kohtaan. 1 p
° 1. Makea Pardulas - nami-hiiri: 1 piste - Näissä kiehtoo hauska
muoto ja herkullisen oloinen täyte. Raikas ja vienon
täyteläinen. Kuin kevään aurinkoja tai kukkasia.
° 1. Makea Pardulas - nami-hiiri 3 pistettä
NIPPELIÄ:
Sisilia / Sicilia on Italian autonominen alue ja Välimeren suurin saari. Siellä asuu Suomen verran asukkaita eli viisi miljoonaa …..
Sisilian kieli on latinasta periytyvä kieli, joka poikkeaa jonkin verran italian kielestä. Siinä on paljon sanoja, jotka ovat peräisin arabian kielestä ja myös monia lainoja katalaanista, ranskasta ja espanjasta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !