'PANNUHATTU', Yorkshire Pudding, Bismark Pancake, Dutsh Baby….
'
140 g vehnäjauhoa
4 munaa
200 ml maitoa
ripaus pari suolaa
2 rkl auringonkukkaöljyä
pyöreä uuninkestävä vuoka tai muffinssivuokia
- Esilämmitä uuni 225°C / kiertoilma 210°C
- Aloita vatkaamalla jauhot ja munat sekaisin, lisää maito parissa erässä, ja ripaukset suolaa ja/tai pippuria tasaiseksi seokseksi.
- Vatkaa niin, ettei seokseen kastetun ruokalusikan takapintaan jää enää jauhopaakkuja, vaan se näyttää kevyesti vaahtoiselta…ja jos on paakkuja niin jatka vatkaamista.
- Kaada taikina nokalliseen astiaan vuokien täyttämisen helpottamiseksi ja varaa viereen lusikka johon voit ’kaapata' nokasta tippuvat tipat vuoasta toiselle siirryttäessä.
Laita öljyä vuoan tai muffinivuokien pohjalle, nosta ne paperoidulle uunipellille ja laita uuniin noin 10 minuutiksi.
Ota vuoka/vuoat ulos uunista. Ole varovainen, kuuma pelti sekä öljy polttaa!! - Jos käytät isoa vuokaa kallistele sitä varoen, jotta öljy peittää koko pohjan.
- Kaada taikinaa nopeasti vuokien puoliväliin. Tärkeää, että ovat kuumia! Laita paistovuoat sitten takaisin uuniin ja noin puolen tunnin kuluttua paistokset ovat valmiit. Uuninlasin näet että ne ovat reilusti kohonneet vuoistaan..... ja kauniin kullanruskeita.
- Uunia EI SAA avata paiston aikana - silloin tapahtuu tuulihattuilmiö!
VINKITYSTÄ:
- Mikäli tarjoat jälkiruokana, ripottele paistosten päälle hiukan sokeria, kun olet ottanut ne ulos uunista.
- Paistokset voi valmistaa etukäteen ja lämmittää sitten ennen tarjoilua.
- Reseptin ohjeen mukaan ne voi pakastaa, suositus max. 3-4 viikkoa !
Tämän kuvan paistos on ensimmäinen kokeilu ja tehty pienellä muffinipellillä.
KARPALOKIISSELI, Cranberry fool
150 g kuivattuja karpaloita ( SLY32 parilta saatuja)
1 litra laimennettua omenamehua tai vettä
1 kanelitanko
1 dl (Agave) siirappia
1 rkl sitruunamehua
2 rkl perunajauhoja
1/2 dl vettä
TEE NÄIN:
- Mittaa karpalot/rusinat ja huuhdo kylmällä vedellä. Kaada vesi pois.
- Laita rusinat kattilaan ja kaada päälle omenamehu tai vesi ja lisää siirappi. Anna karpaloiden/rusinoiden pehmentyä vähintään puolituntia.
- Lisää karpaloiden joukkoon kanelitanko ja keitä liotusliemessä, kunnes ovat pehmeitä ja pulleita. Poista kanelitanko.
- Sekoita perunajauhot veteen ja nosta kattila liedeltä. Kaada suurus ohuena nauhana keiton joukkoon koko ajan sekoittaen.
- Nosta kattila liedelle ja anna keiton kuplia hetki.
- Siirrä kattila liedeltä ja kaada matalalle tarjoiluvadille. Sokeroi pinta kuorettumisen ehkäisemiseksi.
Kylmä keitto sopii Yorkshire Puddingin kaveriksi, kuuman puuron kanssa tai päinvastoin kuumaa kiisseliä kylmän puuron kanssa.
HIEMAN LEIPOMUKSEN HISTORIASTA:
Yorkshire vanukas on Englantilainen taikinasta tehty lisuke. Se tarjoillaan perinteisen brittiläisen sunnuntaiaterian eli naudanlihapaistin kera. Se toimi myös jälkiruokana marmeladien kanssa.
Alunperin Yorkshire vanukas syötiin vatsan täytteeksi ennen ateriaa koska sen aineosat olivat huomattavasti edullisempia, kuin itse aterian. Sen yksinkertaista, William Kenrickin kehittämää reseptiä tiedetään jaetun naisille/keittäjille/taloudenhoitajille jo vuonna 1737.
Kun vehnäjauhot alkoivat tulla yleiseen käyttöön leivonnassa, niin Pohjois-Englannin kokit kehittelivät keinoja paistinrasvan käyttöön, joka tippui paistista uunipannulle.
Myöhemmin tämä paistos on nimetty ’Yorkshire Pudding’. Hollannissa vastaavasta pannukakusta’käytetään nimeä ”Dutch Baby” ja Saksassa se on ”Bismark pannukakku” -nimellä tunnettu.
nami-hiiri
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !