valkoinen%20nougat%20.jpg

Ranskalainen nougat
75 g hunajaa
300-350 g sokeria
1 1/2 dl vettä
50 g glukoosia
3 munanvalkuaista
50 g pienennettyjä sokeroituja kirsikoita tai kuivattuja karpaloita
25 g pienennettyä kuivattua aprikoosia tai muita kuivattuja hedelmiä
150 g hienonnettua kuorittua tavallista mantelia tai pähkinäsekoitusta
Vuoraa vuoka valmiiksi leivinpaperilla, aseta sen päälle  vohvelipaperi, jos on. Tulos helpottuu, jos sinulla on mittari lämmöntarkkailuun.
  • Keitä sokerista, glukoosista ja vedestä siirappi nekkuasteelle (134-143 astetta).
  • Lisää hunaja ja lämmitä kunnes massa on saavuttanut nekkuasteen uudelleen.
  • Hunajaa ei pidä keittää, koska sen maku häviää.
  • Laita kattila kylmään veteen.
  • Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää sokerimassa ohuena nauhana koko ajan vatkaten. - Varaudu massan äkilliseen kovettumiseen, silloin on jokin pielessä ja heikko vatkain vaarassa.
  • Siirrä kulho kiehuvan veden ylle (vesihauteeseen) ja vatkaa kunnes valkuaisvaahto tuntuu paksulta ja sitkeältä. Varo vesihöyryä! 
  • Lämmitä pilkotut hedelmäpalat ja mantelit ja sekoita munavaahtoon.
  • Laita nelikulmaiseen vuokaan leivinpaperi pohjalle ja sen päälle vohvelipaperia jos on. Kaada massa vuokaan, levitä tasaiseksi, peitä se vohvelipaperilla, jos on ja sitten leivinpaperilla. Tasoita kaulimella parikertaa rullaten. 
  • Laita leikkuualusta tai jokin muu tasainen paino päälle.
  • Anna jähmettyä yön yli.
  • Kumoa vuoka, irrota leivinpaperit ja leikkaa kuutioiksi. Kevyt tomusokerointi on hyvä apu niin sormien, kuin veitsenkin pintan.

Vinkitystä:
Voit sekoittaa massaan muutakin mantelin seuraksi, esim. suklaata raastettuna tai pieninä paloina. Erilaisia pähkinöitä ja kuivattuja/hillottuja hedelmiä yms. mistä itse pidät.
Nippeliä:
Nougat on yleisnimitys pähkinöistä ja hunajasta tehdystä makeismassasta. Nimi "nougat" tulee latinasta,sana "nux" on pähkinä ja "nucatum" 'valmistaa pähkinöistä".
Erittäin suosittu Italiassa ja Espanjassa, niin kovan, kuin pehmeänä herkkuna. 
Nougatia on kolmea eri päätyyppiä: valkeaa, ruskeaa ja suklaanougat:
-  Valkea nougat eli ranskalainen nougat on tehty munanvalkuaisista ja on pehmeää, sitkeää, sormiin tarttuvaa.
-  Ruskea nougat eli pralini on tehty paahdetusta sokerista ja muistuttaa kovasti nekkua.
-  Suklaanougat/pralinimassa eli wienernougat on pehmeää, sileää massaa, joka on tehty suklaavoista mantelilla tai ilman. 

nami-hiiri