aamun%20toast%202010.jpg
Kurkkuperhosia, parsanuppuja ja paahtoleivän kolossa istuva kananmuna, silpottujen yrttien antaessa lempeää tuoksuaan.
Kevät on saapunut toreille ja markettien vihanneslaatikoihin. Ne ympärivuotiset vihannekset ja mausteruukut ovat terhakoituneet. Tähän aikaan vuodesta saa pieniä vihanneksia kiitettävästi, kuten perunoita, sipuleita, parsaa, kaalia ja niitä maustekasveja purkeissa, joita voi sitten ainakin kuun lopulla siirtää ikkunalta ulos.
Kun aurinko on kadoksissa päivän, sitä vain huomaa ihmettelevänsä 'missä lie lymyää?' Pilvikerrosten yläpuolella arvatenkin vai istuuko kenties jumissa pilvien lomassa laavaa silmissään. Mutta milloin katoamisesta alkaa kulua viikko, sitä kyllästyy aika lailla sateenvarjon kanssa seurusteluun, siitäkin huolimatta, että uskon omistavani 'koko maailman' kauneimman. Aina ei välttämättä tietenkään sada, mutta sade on aurinkoa arvaamattomampi, ainakin Sveitsissä. Olipa siis sadetta tai pilven harmaata, niin silloin huomaa etsivänsä auringon väriä pöydälle tai vaatteisiin - ja uunissa paistuneesta kanamunastakin 'kuvittelee' mieleensä auringon. - Kaupan mainoksen oli ehdotus koululaisten aamupalaksi. Nami-hiiri on ikuinen koululainen ja aina opettelemassa jotain uutta, mitä ei ole aiemmin tehnyt. Harjoitukset venyvät usein aamun tunneille. Helsingissä aikoinaan Helsingin Sanoman kolahdus eteisen lattialle, oli usein se 'valomerkki', että nyt nukkumaan. Kello herätti sitten tasan kuusi aamun uusiin askareisiin. - Nyttemmin olen ryhtynyt tarkkailemaan kelloa, jottei univelkaa synny, sillä sitähän ei voi korvata. Ei edes nukkumalla.
Näin nami-hiiri kirjoitti tasan viisi vuotta sitten toukokuussa, 05.05.2010. Vuodet ovat vierineet, mutta vanha postaus tuli mieleen tänä aamuna, kun aurinkoa ei taaskaan näy ei kuulu - ja paahtoleipätrendin kerrotaan nostavan päätään....uustulemisensa myötä! Hiirenkolossa erilaisin päällystein on paahtoleipä ollut aamuisin hyvinkin usein esillä tai ainakin sunnuntaisin. Se ei ole ollut kadoksissa auringon tapaan.

'Kanamuna paahtoleipäkolossa rosmariinivoin kera'
- mausteen valintaa hiiri hieman ihmettelee omassa mielessään lapsille suuntautuvassa ehdotuksessa. 
rosmariinivoi:
50 g pehmeää voita
1 puristettu valkosipulinkynsi
1/2 tl rosmariiniä murskattuna
hieman suolaa
8 palaa paahtoleipää, tummaa tai vaaleaa
4 tuoretta munaa
1/4 tl suolaa
Uunissa: 200°C /noin 10 min.
Viipaleet voidellaan yrttivoilla. Neljään paahtoleipään tehdään pyöreä kolo vaikka pikkuleipämuotilla (7cm). Ne laitetaan ehjien leipien päälle paperoidulle uunipellille ja jokaisen keskelle rikotaan kananmuna. Myös ne pyöreöt palat  paistetaan. Tarjoillaan välittömästi paistamisen jälkeen.
nami-hiiri