'Böökuu’ hauskasta nimestään huolimatta, ei ole nami-hiiren suosikkikuukausi. Mahdollisesti juuri sen vuoksi tulee pidettyä iloa ja hyvää mieltä hieman ekstrasti yllä. - Paikallisen maan yksi syksyn sadon erikoisuuksista on kastanjapyre ja siitä valmistetut jälkiruoaka-annokset. - Aiemmin hiiri oli tehnyt harvinaisen suuren murotaikinaisen pohjan, joka hädin tuskin, juuri ja juuri, mahtui pakastimen alimpaan laatikkoon ilman ennakoivaa palastelua. Viikolla se tuli nautittua - kahdeksan mummon iloisesti kiitellen makeasta, ennakkoon odottamattomasta yllätyksestä. Ne ovat parhaita! Hiiri arvelee, että osansa siitä sai myös minikahvikupillinen juomaa, joka ei suinkaan ollut kahvia, eikä teetä - edellinen närästää ja jälkimmäistä nautitaan vain iltaisin.
Sveitsiläine klassikko, kastanjapiiras muropohjalla vuoka 26-28 cm
125 g voita
1½ dl sokeria
1 kananmuna
2½ dl vehnäjauhoja (karkeita, tummia..)
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia tai kardemummaa
1 prk vaniljarahkaa ( tai vastaava määrä itsetehtyä vaniljakreemiä )
1 dl kermaa
8 kirsikkaa omassa liemessä tai kandeerattuja (yksi annosta kohden)
- Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri, vatkaa muna sekaan.
- Lisää vehnäjauho-leivinjauhe-mausteseos. Sekoita tasaiseksi nopeasti.
- Levitä murotaikina ohuelti piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
- Paista pohja kypsäksi ilman täytettä.
- Anna pohjan jäähtyä rauhassa ja - tässä piirakassa pohjalle levitetään noin 1 paksuinen maustettu kerma-rahkaseos.
- Pursota kerma-rahkan päälle paksulti kastanjapyrettä ’spagetti’ -tyllaa käyttäen! (tuubissa on sellainen valmiina)
- yksi kirsikka annospalaa kohden !
Vink-vink:
Herkullinen jälkiruoka, jona piirakka yleensä syödään, valmistuu myös pieniin murokuppeihin tai kaneliselle kääretorttupohjalle, joka leikataan neliöiksi tai otetaan formulla palasia - kuppiin/palaselle pursotetaan keko pyrettä tuubista ja koristellaan perinteisesti kermavaahdolla sekä kirsikalla.
Kastanja eri muodoissaan on Keski-Euroopan makea peruna. Sen paahdettua katukojujen tuoksua odotetaan joka syksy. Pitkin vuotta kastanjoista valmistetaan erilaista hyvää, kuten kakkuja, pannukakkuja, jäätelöä, vuokaleipiä, pikkuleipiä......
Kastanjainen pannukakku
noin 12-15 kpl / halkaisija 10 cm
Taikina:
3 kanamunaa
40 g kastanjapyrettä
75 g kastanjajauhoja tai vastaava määrä tavallista (tummaa)vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
125 ml maitoa
hieman suolaa
3 rkl kasvisöljyä + paistamiseen
Tarjoiluun:
75 g (itsetehtyä) puolukkahilloa
noin 4 rkl 'Crème fraîche'
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Kastanja-suklaakakku
120 g voita
200 g tummaa suklaata (70-80 %)
5 keltuaista
5 valkuaista
1 dl sokeria
350 g kastanjapyrettä (tuubi, purkki tai pakaste)
- Esikuumenna uuni 180 asteeseen ja laita 24 senttinen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunat kevyesti.
- Paloittele suklaa ja sulata se voin kanssa kattilassa. Muista sekoitella välillä, ettei suklaa pala.
- Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. ( Pysyvämpi vaahto muodostuu 'viinikivijauheen/'cream of tartar' kanssa, muttei välttämätön)
- Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi toisessa astiassa. Sekoita kastanjasose keltuais-sokeri seokseen. Lisää joukkoon jäähtynyt suklaa-voiseos.
- Nostele joukkoon varovasti valkuaisvaahto.
- Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista noin 30 minuuttia uunin keskitasolla. Kakun kuuluu jäädä keskeltä vähän hyllyväksi. Se jähmettyy jäähdyttyään!
- Kun kakku on vähän jäähtynyt vuoassaan, irrota kakun reunat ohutteräisen veitsen/lastan avulla ja siirrä kakku tarjoiluvadille.
- Peitä kakku huolellisesti tuorekelmulla ja laita jääkaappiin.
- Koristele halutessasi ennen tarjoilua vadelmilla/kirsikoilla.
HUOM! Valmista kakku päivää ennen varsinaista tarjoilua, niin maut pääsevät oikeuksiinsa. Kakun voi tarjoilla huoneenlämpöisenä tai jääkaappikylmänä esim. mascarponen kera, jonka voi maustaa mm. tilkalla rommia.
nami-hiiri
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !