Chiffon%20cake%202-normal.jpg

'Sifonkikakku' - Chiffon Cake - on makea kasviöljypohjainen leivonnainen. Se valmistetaan sekoittamalla vatkatut kanamunat kasviöljyn, vehnäjauhon, sokerin ja leivinjauhon kanssa. Munien valkuaiset ja keltuaiset vatkataan yleensä erikseen. Valmiina kakku on hyvin kevyt ja ilmava. Se on myös suhteellisen kostea suuren öljypitoisuutensa vuoksi. Sifonkikakku voidaan maustaa ja koristella monin tavoin, lisäksi se voidaan myös täyttää.
Sifonkikakku keksittiin Yhdysvalloissa vuonna 1927. Reseptin keksinyt Harry Baker piti sitä pitkään omana salaisuutenaan, mutta vuonna 1948 elintarvikeyhtiö 'General Mills' osti häneltä reseptin ja julkaisi myöhemmin sen laajalevikkisessä yhdysvaltalaisessa  -lehdessä.
Hiirenkolossa kakkua testattiin tänään.

Chiffon%20cake%20-normal.jpg
Hiiri käytti paistossa tuliaisiksi koloonsa tuomiaan Enkelikakun torniformuja, irtopohjalla, joiden halkaisija on 12 cm, lautanen 20 cm ja nautti kakkua kastanjapyreen kanssa. Jääkaappikylmä pyre ei taivu kovin kauniisti...olisi pitänyt malttaa odotella suurempi hetki Ü.

Amerikkalainen Chiffon Cake -kakkupohjaksi

280 g kakkujauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
120 g + 120 g sokeria
0,5 dl kasvisöljyä
0,75 dl vettä
1 sitruunan kuori raastettuna
2 rkl sitruunan mehua
4 keltuaista
4 valkuaista + (1/4 tl viinikivijauhetta)

  • Siivilöi kulhoon vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola. 
  • Lisää sokeri, ruokaöljy ja vesi, sekoita tasaiseksi. 
  • Lisää sitruunan kuori ja mehu, sekoita. 
  • Lisää keltuaiset ja sekoita taikina huolellisesti tasaiseksi. 
  • Vaahdota toisessa kulhossa huoneenlämpöiset valkuaiset ja viinikivijauhe, mikäli käytät .
  • Lisää loppu sokeri  vähitellen valkuaisvaahtoon ja jatka vaahdottamista, kunnes vaahto ei tipu kaadettaessa kulhosta. 
  • Lisää kolmaosa valkuaisvaahdosta taikinan sekaan ja sekoita varovaisesti käännellen nuolijalla. 
  • Lisää jäljellä olevasta valkuaisvaahdosta puolet taikinaan ja sekoita taas varovasti nuolijalla.
  • Lisää vielä loput valkuaisvaahdot ja sekoita varovasti. Liian voimakas sekoitus lässäyttää vaahdon, jolloin taikinasta ei tulee ilmavaa. 
  • Kaada valmis taikina irtopohjavuokaan, halk. 20-24cm, jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi. 
  • Paista pohjaa 175-asteisessa uunissa keskitasolla 20-30 minuuttia. Paistoaika riippuu pohjan paksuudesta. Paista, kunnes pohja tuntuu kiinteältä myös keskeltä vuokaa.
  • Kumoa valmis pohja ja irrota vuoasta. Anna jäähtyä hyvin ja leikkaa valmis pohja kahteen osaan horisontaalisesti. -  Kakkupohja ei kaipaa erillistä kostutusta.
nami-hiiri