Tänään paistelee aurinko pilvien lomasta. Kylmä ei ole, muttei kesälämminkään. Hiirenkolon ainoa isompi kattila, sekä isoin sininen vanha Pyrex -uunivuoka rakastavat hiirtä! "Wautsi, meitä tarvitaan!" varmaan tuumailevat, kun ovat saaneet harvinaista puuhastelua ainaisen ’karusellikaapin’ hyllyllä istuskelun sijaan.
Nami-hiiri on ajatellut ymmärtäneensä ranskalaiset, sekä paikalliset mummot väärin kuunnellessaan, kuinka he kaikki tuntuvat valmistavan paistettua omenahilloa ? ….muutamalla klikkauksella on tänään löytynyt netistä suomalaisista julkaisuistakin vastaavia reseptejä Ü! Kaapissa ei ole hillosokeria, vaikka kuinka etsisi, joten ei kun markettiin…nami-hiiri kokeilee alempaa reseptiä. Laitan sitten myöhemmin illemmalla tänne kuvan tai pari lisää.
PAISTETTU omenahillo vanhaan tapaan:
Uunin kestävä iso kattila !!
10 litran kattilallinen omenanpaloja kuorineen, mutta siemenet poistettuna.
0,5 litraa vettä
1,5 kg hillosokeria (aikoinaan sokeri + hillopulveri )
- Keitetään 15 minuuttia ja soseutetaan sauvasekoittimella.
- Lisätään soseeseen 1,5 kg hillosokeria ja laitetaan uunin sietävä teräskantine ja kahvallinen kattila 225 asteiseen uuniin 2,5 tunniksi, niin tulee karamellinen vivahde.
- Sekoitellaan välillä pohjaa myöten.
- Paistoajan lopulla omenahillon väri muuttua kullan keltaiseksi ja sen makuun tulee vivahde toffeeta.
- Täytä huolellisesti kuumennetut purkit kuumalla hillolla piripintaan ja laita kuumat kannet purkkien päälle.
- Jäähdytä purkit ja laita ne viileään kellariin.
Omenahillo uunissa nykytyyliin:
1 kg hapahkoja omenia
1 sitruunan tai limetin mehu
2 kanelitankoa
400-500 g hillosokeria
1 dl vettä
- Pese omenat hyvin, poista niistä siemenkodat ja leikkaa neljään osaan.
- Pane omenat, sitruunamehu, kanelitangot ja hillosokeri uuninkestävään kannelliseen vuokaan. Sekoita huolella.
- Laita kansi päälle ja siirrä vuoka kylmään uuniin. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja kypsennä hilloa noin tunti. Tarkista tilanne puolen tunnin jälkeen ja sekoita varovasti, seos on kuumaa. Jatka kypsentämistä vielä 30 minuuttia tai kunnes omenat ovat pehmenneet.
- Poista irronneet omenankuoret ja kanelitangot.
- Soseuta seos sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Täytä tehosekoitin vain puoleenväliin, ettei hillo pursua ulos.
- Laita hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin ja sulje purkit. Säilytä joko jääkaapissa tai pakastimessa.
Makoisaa 'paistettua' omenahilloa...siinä sitä nyt on. Hiiri tekee varmasti pian uudestaankin, sillä arvelee tämän erän kuluvan maistelussa muutamassa päivässä. - Pitäisi muistaa ottaa kuva heti vuoan kannen avattuaan. Pyrex - kannen alta näet paljastui kauska näky. Isoksi lohkottujen omenien kuoret olivat luvatusti irronneet ja olivat hauskoina 'kuplina' pinnassa. Ne oli helppo nostaa pois haarukalla, kun varoi polttamasta sormiaan. Uunissa, padan keitoksesta oli tullut kauniin punertavaa, johon nami-hiiri ei keksinyt muuta selitystä, kuin kanelitangot....sokeri, sitruuna, eikä vesikään sisältänyt mitään väriä.
Hillosokerin hiiri aikoo ostaa erimerkkisestä marketista tai Saksasta, sillä tämän nyt pikanoutona juosten kaupasta haetun kilon ohje tuntui suurelta. Hillo oli hieman liian makeaa....
Uuni on taas päällä...pelkällä pikkulusikalla maistelusta ei saa oikein selvää....Ü. Jauhopurkkien lopuista syntyy maukasta hiirenkolon leipää (=sämpylää) aamiaiseen ja iltapalaan. Omenahillon väri on kaunis ja edelleen hieman mysteeri miten se syntyi. Pieneen hillokuppiin hiiri pilkkoi pieniä omenankuutioita 'silmäruuaksi'. Niitä hiiri ei nyt keittänyt, mutta seuraavan satsin purnukoihin voisi keittää paloja 1-2 min. ja lisätä purkitusvaiheessa.
Vielä on maistamatta hillo amerikkalaisen juustokakun kanssa.....iltakahvin voisi aikaistaa, että aurinkokin vielä olisi hereillä!
AMERIKAN JUUSTOKAKKU eurooppalaisittain
Murotaikinasta tai murustettu keksipohja
täyte:
600 g Philadelphia tuorejuustoa
2 dl sokeria
3 kananmunaa
250 ml kermaa
1 dl maissitärkkelystä
1 tl kanelisokeria
1/2 sitruunan kuori ja mehu
2 dl sokeria
3 kananmunaa
250 ml kermaa
1 dl maissitärkkelystä
1 tl kanelisokeria
1/2 sitruunan kuori ja mehu
1-2 dl puolitettuja viinirypäleitä, riippuen pohjan halkaisijasta
- Sekoita kaikki täytteen ainekset yhteen tasaiseksi massaksi.
- Ripottele reiitetyn pohjan päälle kerros puolitettuja pieniä, kivettömiä rypäleitä ( tai keltaisia rusinoita).
- Kaada massa rypäleiden/pohjan päälle
- Paista kakkua 170 asteisen uunin alatasolla n. tunnin ajan.
- Anna kakun jäähtyä hyvin ennen tarjoilua.
- Tarjoile uuniomenahillon - tai mansikoiden ja basilikasokerin kanssa.
- Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä.
nami-hiiri
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !