...nami-hiiren leipomukset eivät onnistu, kuten italialaismamman crostata. Hän tekee sen siinä sivussa jälkiruuaksi, kun valmistaa usean ruokalajin illallista suurelle perheelleen.....huomioiden, että ehkä naapuritkin piipahtaa!
Hiirenkolossa paistui miltei hävettävän pieni yhden hiiren piiras vihreistä, kypsistä makeista luumuista aamupostin sekä päiväkahvin seuraksi ! Kortti oli saapunut Ranskan Lyonista, jossa nami-hiirelle hyvin R-A-K-A-S, hiiren pituuden jo ohittanut, pikku-Kulta lomaili. Teksti hymyilytti. Sokerikyyneleet valuivat pitkin poskia. - Luumujen maistelu oli veroittanut miltei pussillisen, eikä jäljellä ollut kuin kolme kokonaista luumua. Huomenna niitä saisi torilta lisää....kesän kasvattamat luumut maistuvat makeilta ja mehukkailta.
Joka Mamman CROSTATA Italiasta
300 g vehnäjauhoja
150 g sokeria
150 g voita
3 keltuaista
1 sitruunan raastettu kuori
1 tl suolaa
luumuja pilkottuna + sokeria ja kanelia maun mukaan !
luumumarmeladia
1 vatkattu kananmuna voiteluun
mantelilastuja koristeluun
Valmistusohje käyttäen piirasvuokaa:
- Kaada jauhot leivinpöydälle ja tee keskelle syvennys, johon kaadat sokerin, suolan, voin pehmeinä palasina, sitruunan kuoriraasteen ja keltuaiset.
- Sekoita ainekset mahdollisimman vähällä vaivaamisella.
- Voitele piirakkavuoka ja levitä puolet taikinasta tortun pohjaksi. Lisää pohjalle luumumarmeladia kerros ja luumut palasina tai pieninä kuutioina.
- Kauli loput taikinasta jauhotetulla pöydällä levyksi ja tee taikinapyörällä suikaleita joista kokoat piirakan päälle ristikon.
- Voitele torttu vatkatulla kananmunalla ja paista 180 asteessa noin 20–30 minuuttia.
Maistuu lämpimänä vaniljajäätelön kanssa!
VINKKI: Pienen tai puolitetun taikinan paisto käy mainiosti rypytetyssä folioarkissakin ! Hiiren piiras paistui siten.
Reine Claude d'Oullins on tosi vanha ranskalainen vihreä luumulajike, joka on saanut nimensä Ranskan Kuningas François I (1494 – 1547) puolison, Kuningatar Clauden mukaan.
nami-hiiri
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !