image-normal.jpgimage-normal.jpg
Tällä kierroksella oli kiinnostavia reseptejä ja huipentuivat näihin tammikuisiin, jotka yhtä lukuunottamatta olivat kuvattomia. Se oli suuri haaste nami-hiirelle, joka toteuttaa miltei kaiken keittokirjojen, sekä lehtien houkuttelevien kuvien pohjalta! Muutama blogikaveri sly ringistä ehtikin jo kysellä saamaani ”Pariisin paprikapiirakka” reseptiä ja tässä se tulee. Nimi kalskahtaa hienolta. Se vie mielikuvissa Pariisiin, jossa syödään hienosti puolittaen herneetkin Ü, siemaillaan lasista humaltumatta ja nautitaan herkkuja ongelmitta! 
image-normal.jpg
Pariisin paprikapiirakka – suomalaisittain, 8 annosta
pohja:
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
ripaus suolaa
½ dl kylmää vettä
täyte:
1 rkl Dijon sinappia
1 rkl oliiviöljyä
1 ½ dl emmental-juustoraastetta
300 g paahdettua paprikaa
1 tl timjamia
suolaa ripaus, niin ei peity paprikan hieno makeus !
mustapippuria myllystä
  • Laita uuni lämpenemään 180°C.
  • Nypi rasva, jauhot ja suola muruseokseksi.
  • Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi.
  • Taputtele taikina vuokaan (28cm) , sekä pohjalle, että reunoille - hiiri käytti kokoa 24cm
  • Pistele pohjaa haarukalla.
  • Esipaista 10 min. ja anna hieman jäähtyä.
  • Levitä piiraspohjalle sinappi, öljy ja juustoraaste.
  • Leikkaa paprikat viipaleiksi ja asettele juuston päälle.
  • Ripottele mausteeksi timjami.
  • Paista 175°C noin ½ tuntia tai kunnes taikinan reuna on kullanruskea.
Usein annokset pohjautuvat vain muutamaan, jopa yhteen perusraaka-aineeseen, ja tästä saattaa olla kyse tässäkin reseptissä, jossa on raaka-aineena makean herkulliset paprikat, tehden siitä  ohuella piiraspohjalla ranskalaisen ja nimenomaan pariisilaisen.   Hiirenkolossa haluttiin noudattaa reseptiä sellaisenaan. Pieni koristelu on poikkeus, mutta sekin tyypillistä ranskalaisille.
Hiirellä oli punaista, oranssia ja keltaista paprikaa, sekä oranssivihreä, joka ei ollut vielä päättänyt kumpi haluaisi olla! Ja vaikka hiirenkolossa leivotaan pieniä leipomuksia, niin toki löytyy 24cm, jopa 28cm halkaisijaltaan olevat oikeat piirasvuoat!
image-normal.jpg
Mutta sitten mentiin taas hiirimäisyyksiin.....jakajalla syntyi kaksi piirasta. Hiiri käyttää tätä 'turhaketta' mielellään, koska silloin voi paistaa suolaisen piiraan ja jälkiruokapiirakan kahvihetkeen samanaikaisesti tai milloin ei tiedä mitä oikein tekee mieli, niin kahta sorttia ! Turhake jakaa myös uunipellin leipomuksen samoilla ideoilla, jos syöjiä olisi esimerkiksi useampi.

Ranskalaiset ei yleensä syö pikkuruokia aterioidensa välissä, poikkeuksena vain lasten iltapäivän goûter, joka on yleensä jokin makea, kuten pain au chocolate tai suklaapatukka.
Ranskalainen ruoka saattaa vaikuttaa joskus vähän pelottavalta sen hienostuneen ja elegantin maineen takia. Ruuat kuitenkin vaihtelevat hyvin hienostuneista, kulinaarisen huippuasiantuntemuksen lopputuloksista yksinkertaisiin perusruokiin, joita uskaltaa maistaa ja jopa tehdä -  aloittelijakin.
nami-hiiri