Alkujaan keskiajalta peräisin oleva englantilaisten ”Simnel” oli hedelmäinen Pääsiäisen ja pyhäpäivien kakku. Sana "simnel" on epäselvä, mutta latinan kielellä se selittyisi tarkoittaen ’vehnäjauhoja tai niistä tehtyä leipää’.
Kakun aineksia ovat: vehnäjauhot, tumma sokeri, voi, kananmuna, tuoksuvat mausteet, kuivatut hedelmät.
Myöhään viktoriaaniselta aikakaudelta lähtien siihen on lisätty kaksi mantelimassa kerrosta – toinen on kakun välissä ja toinen paahdettuna kakun päällä. Maukasta kakkua koristaa yksitoista pientä mantelimassapalloa. Ne kuvaavat symbolisesti Jeesuksen kahtatoista opetuslasta ilman Juudasta.
Tämän päivän mittapuun mukaan se on paremminkin kahvikakku ilman pursotuksia ja hienoja koristeita. Toki Pääsiäisenä siinä saattaa nähdä tipuja.
Eri puolilla Englantia on moni kondiittori ja kotileipurikin yrittänyt omia tämän kakun ’itse keksimäkseen reseptiksi’, vaikka se löytyy pelkistettynä jo antiikinajan kirjoituksista!
Haasteeseen valikoin tämän kakun erilaisuutensa vuoksi ja myös kun ne ensi ajatusten pari muuta ilmestyivät...jo ennen kuin hiiri ehti tarttua vispilään!
Julkaistuista resepteistä valitsin BBC Food reseptin, koska se oli grammamääriltään sopivampi hiirelle, kuin hieman isompi Mary Berryn käyttämä.
Mutta koska MB oli käyttänyt kirsikoita ja olin juuri ostanut tutkittavaksi pussillisen pehmokuivattuja, niinpä ....vanhanajan kuivattujen hedelmien, rusinoiden ja korinttien seassa on siis osa ’Seeberger’ –pehmokuivattuja.
Kotona tehty mantelimassa ( voi käyttää marsipaaniakin )
250g sokeria
250g mantelijauhetta
2 vispattua kananmunaa
1 tl manteliesanssia
Kakku
175g pehmeää voita
175g fariinisokeria
3 kananmunaa
175g vehnäjauhoja
1 tl leivinpulveria +ripaus
ripaus suolaa
1 tl maustetta = jauhettua kanelia + muskottipähkinää
350g kuivattuja rusinoita ja hedelmäpaloja*
55g sokeroituja hedelmän kuoria
½ sitruunan raastettu kuori
...ja lisäksi tarvitaan
2 rkl aprikoosihilloa lämmitettynä aprikoteeraukseen
...sekä
1 kananmuna mantelimassan voiteluun
Esilämmitä uuni 150°C ja voitele kakkuvuoka hyvin (18cm).
Mantelimassan valmistus, mutta marsipaani käy myös:
- Laita sokeri ja jauhetut mantelit kulhoon. Lisää tarpeeksi vatkattu muna ja sekoita melko pehmeäksi.
- Lisää manteliesanssi ja vaivaa minuutin ajan, kunnes tahna on sileää ja notkea.
- Kauli mantelimassasta vuoan kokoinen ympyrä (18cm halkaisijaltaan) ja Toinen 1-2 cm isompi, joka tulee paistuneen kuperan kakun päälle.
- Pyöritä hukkapaloista 11 pientä palloa.
Kakun valmistus:
- Vaahdota voi ja sokeri keskenään kunnes aika vaaleaa.
- Lisää joukkoon kanamuna kerrallaan ja vispaa välillä.
- Siivilöi jauho-suola-mausteseos vähitellen voi-sokeri-munaseokseen
- Lisää lopuksi pilkottujen hedelmien ja kuorien sekoitus taikinaan ja sekoita hyvin.
- Laita puolet seoksesta voideltuun kakkuvuokaan.
- Tasoita hieman pintaa ja laita kaulittu sen päälle mantelimassakiekko.
- Lisää loput taikinasta, tasoita taas hieman pintaa, mutta jätä keskelle pieni ’kolo’ , sillä kakku nousee.
- Paista uunissa 1 h 30min - 1 h 45min. Tee tikkukoe tai mittaa kakkumittarilla. Kun kakku on valmis ota uunista ja aseta jäähtymään ritilälle.
- Levitä jäähtyneen kakun päälle hieman lämmintä aprikoosihilloa.
- Laita se toinen hiven suurempi mantelimassaläpyskä päälle ja painele kevyesti haarukan piikeillä taitekohdasta kakkua vasten ja sivele pinta kananmunalla.
- Aseta 11 pientä palloa ympyräksi tasaisin välin kakulle ja sivele nekin kanamunalla.
- Kuumenna uunin grilli. Laita kakku uunipellille ja ’grillaa’ 1 min tai kunnes marsipaani alkaa ruskettua. ’Rusketus’ on aina hieman epätasainen johtuen pinnan muodoista.
Aidon mantelimassa teon hiiri vaihtoi kaappinsa marsipaaniin.
Hiiri on eilisestä asti odotellut kuvien latautumista, mutta ei vain onnistu, joten osallistuminen Leivontafoorumin kiisaan jäi tältä erin.
nami-hiiri
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !