Toisin, kuin nimestä voisi päätellä, ei tämä kakku sisällä lainkaan alkoholia. Se ei myöskään ole kotoisin Madeiran saarelta, jossa kakkuun on lisätty pähkinöitä. Kakku on peräisin 1800 -luvun Englannista, jossa sitä nautittiin pelkistetyssä muodossa väkevän Madeira -viinilasillisen kanssa. Se oli alkujaan maustettu vain sitruunamehulla ja kuorilla. Nykyään sitä tapaa ehkä enemmän appelsiiniversiona.  Sitruunainen on maistamisen arvoinen. Se on hiiren suosikki.
Kakku nimeltä ”Madeira” , 6 annosta
180 g (1,8 dl) suolatonta voita huoneenlämpöisenä
185 g  (n. 2,2 dl) sokeria
3 kananmunaa, kevyesti vatkattuna
165 g (2,5 dl) puolikarkeita vehnäjauhoja siivilöitynä
1 tl leivinjauhetta
2 -3 tl sitruunan kuorta
1 tl sitruunamehua tuorepuristettuna
2 tl hienosokeria päälle ripotteluun ennen paistoa
tomusokeria koristeluun
sokeroituja sitruunan siivuja sekä pitkiä sokeroituja kuorenpalasia koristeluun 

1. Kuumenna uuni 160°C (kiertoilma 140°C). Voitele 18 cm halkaisijaltaan oleva kakkuvuoka ja jauhota se .
2. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi käsin ! Lisää kananmunat vähitellen kokoajan voimakkaasti vatkaten. Lisää joukkoon  jauhoseos ja sitruunan kuori, sekä mehu varovasti ’nostellen’. Laita taikina vuokaan, tasoita pinta. Ripottele päälle 2 tl sokeria.
3. Paista uunissa 1 tunti tai kunnes kakku on kypsä – tee puutikkutesti ! Anna kakun jäähtyä 15 min. vuoassaan ja kumoa vadille.
4. Koristele. Kakku säilyy hyvin 4 vrk folioon käärittynä.
5. Ja jos joku ihmettelee, niin kakkuun ei tule madeiraa tipan tippaa, vaan se nautitaan lasista – ken haluaa! 
Kakun voi leikata horisontaalisesti sahalaitaisella leipäveitsellä tai Ikean säädettävällä, näppärällä 'kakkulangalla' ja tehdä siitä, vaikka aprikoosi – rahkatäytteisen superherkun.
Tätä tiivistä kakkua näkee usein myös suorakaiteen muotoisena ja nami-hiiri arveleekin, että se on ollut kakun alkuperäinen muoto. 

Ingredients