Jos ei heilaa helluntaina, ei heilaa koko suvena.”
Suomalaisessa kansanperinteessä on uskomus, että jos heilaa ei ole löytynyt vielä helluntaihin mennessä, eikä helluntaina, niin sitä ei löydy koko kesänä. 
Nami-hiiri nauttii kaikenlaisesta lukemisesta, joskin oman ammatin tietokirjallisuus on säilynyt etusijalla. Kustaa Vilkunan "Vuotuisessa ajantiedossa" löytyy hyvä kuvaus Helluntaista: "Silloin on kevään mahdollisuuksien mukaan ensimmäisen kerran kylvetty uusilla vastoilla. Helluntaina, lauantaina, uusi vihta vihdotaan, rieskavelli keitetään, lehmä aholle ajetaan. Saunasta tullessa on alastomana seisten vasta heitetty saunan katolle ja sitten sen asennosta ennusteltu muutamia elämän tärkeimpiä asioita." No nami-hiirellä ei ole saunaa, ei tarvitse viuhahdella eevanpuvussa ja heitellä vihtaa.
Hiiri on elänyt aikaa ennen vuotta 1992 Suomessa ja nauttinut tupla-pyhistä. Sitten kaikki muuttui.  Tuosta vuodesta lähtien Helluntai on ollut vain yksipäiväinen kirkkopyhä. Ja nyt - taas Suomessa mietitään erilaisissa valtuustoissa, josko kirkkolakia pitäisi kuitenkin muuttaa. Helluntaina ei kaupat yleensä ole auki, joten siitä kai se kenkä puristaa pahimmillaan. Euroopassa maanantai on aina ollut Helluntain II pyhä! 
Nami-hiirellä ei ole varsinaisesti mielikuvaa helluntain herkuista. Mutta herkkuja ovat kirjat ja kansiot pullollaan - ihan valinnan vaikeuteen asti! Isojen kukkakakkusten jälkeen kaipaa  jotain kevyenpää, jota sitten voi täydentää tarvittaessa.  
Andalusiasta peräisin oleva yksinkertainen kylmä, leipä-valkosipuli-oliiviöljy-suola-viinietikka-gazpachoon yksi suosikkini. Tomaatti ja paprika on lisätty tähän keittoon vasta Kolumbuksen löydettyä Amerikan.
Valkoinen gazpacho (Ajo blanco malagueno) on raikas keitto aurinkoiseen pyhään, 4 hengelle:

2 valkosipulin kynttä
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunan mehua
noin 1/2 l hyvää kanalientä
2 kurkkua
100 g smetanaa tai ranskankermaa


Lisäksi: paahdettuja hiivaleipäkuutioita, manteleita rouhittuna, silputtua uutta sipulia tai ruukusta ruohosipulia,
kuutioitua paprikaa tai/ja tomaattia.


Hienonna valkosipulin kynnet ja kuullota ne pehmeiksi öljyssä.

Kuori kurkut ja leikkaa kuutioiksi. Pane valkosipuliseos ja kurkkukuutiot tehosekoittimeenja lisää vähän kylmää kanalientä. Jauha tasaiseksi. Lisää loput liemestä sekä smetana tai ranskankerma. Lisää lientä, jos keitto on mielestäsi liian paksua. Jäähdytä hyvin kylmäksi.

Tarjoa paahdetut leipäkuutiot, rouhitut mantelit (tai pinjansiemenet), silputtu sipuli ja paprika- tai tomaattikuutiot eri astioista keiton lisänä.

- Lehtileike: Elanto-lehti 8/2001

....jälkiruuaksi ihania La Maison -erikoiskaupan ranskalaisia macaron kakkusia - tai jospa kipittäisikin 400 metriä mäkeä alas ihanaan 'il Gelato' -jäätelöpisteeseen. Aurinkoinen sää on viileä, eikä ihanan herkullinen Italian jäätelö maistu kyllä yhtä ihanalta sisätiloissa, varsinkaan kirkuvan oranssisen kalustuksen keskellä, kuin ulkona istuessa tai kävellessä. - Voimakas oranssi on sinällään kaunis väri, vaikkei nami-hiiri siitä erityisesti pidä. Se erottuu sopivasti jäätelöiden värikimarasta. Jäätelöiden voimakkaat, mutta aidot värit ovat innoittaneet erästä taidokasta suomalaistaiteilijaa. Paperilangasta on syntynyt aivan upeita  pieniä 'il Gelato-vanilja' ja 'il Gelato-suklaa' töitä seinille.
HELLUNTAI oli alun periin juutalainen kiitos- ja elonkorjuujuhla. Sitä vietetään sen muistoksi, kun juutalaiset Egyptistä lähdettyään saivat Siinain vuorella Jahvelta Mooseksen välityksellä kymmenen käskyn laintaulut.
Kristityt viettävät Helluntaita Pyhäm Hengen vuodattamisen ja kristillisen kirkon perustamisen muistoksi, jotka Raamatun mukaan tapahtuivat juutalaisten helluntaipäivänä, kymmenen päivää Kristuksen taivaaseenastumisen jälkeen.
Helluntaita vietetään seitsemän viikon kuluttua pääsiäisestä ja kymmenen päivää helatorstain jälkeen. Pääsiäisen ajankohdasta riippuen se on joko toukokuussa tai kesäkuun alussa.

nami-hiiri