20. marraskuuta 2009

Maistellaan pipareita !

Piparkakku, tuttavallisemmin vain pipari, on saanut nimensä maustepippurista, joka oli 'Pfefferkuchen' ensimmäinen mauste. Piparien edeltäjää, hunajakakkua, valmistettiin jo faaraoiden ajan Egyptissä. Nämä hunajaiset kakut muuttuivat pipareiksi, kun hunajan syrjäytti sokeri ja taikinaan alettiin laittaa mausteita.

Piparkakku on ehdoton joulun suosikki, vaikka käyttöä löytyy ympäri vuoden juustotarjottimilla tai jälkiruuissa. - Nami-hiirenkin kaapista niitä löytyy oikeastaan aina. Suomesta matkanneet ovat parhaita - ja Ikeasta hankitut 'mukiin meneviä' korvikkeita. - Mutta jouluksi niitä leivotaan, vaikkei koko vuotena tehtäisi kakun kakkua.Piparkakut muotoillaan piparimuoteilla. Muotteja on markkinoilla kaiken kokoisia ja muotoisia sadoittain. Löytyy sellaisiakin muotteja, joilla ei ole joulun kanssa mitään tekemistä. Olipa muotti peltiä, puuta tai muovia, niin niiden avulla syntyy piparit, joko ostetusta tai omin sormin tehdystä ja ohueksi kaulitusta, tummasta, mausteisesta taikinasta. Synniksi - tai ei ainakaan suureksi lasketa, vaikka olisi ostanut koristelemattomia figuripipareita leipomosta ja koristelisi ne sitten ihan itse valkoisella tai värjätyllä pikeerillä. Sinällään hieno idea kiireisille, mutta tunnelmaa tuovaa tuoksua ei kannata odottaa edes keittokomeroon. Ilman ei toki tätä jouluista tuoksua tarvitse olla - painallus piparimausteisesta huonetuoksusta riittää tai hetki samoin hajustetusta kynttilästä!

Piparien koristelu on hauskaa puuhastelua varsinkin lasten kanssa. Heiltä löytyy arvaamattoman hauskoja ideoita. Ne piparit olisivat isovanhemmillekin suurta iloa tuottavia, makeita ilon pilkahduksia, joista syntyy vanhoja muistoja.

Olen kerännyt tähän muutamia kuvia viime vuonna tehdyistä piparkakuista. Ne ovat kotoisin Mansikkamäeltä 2008.', Eben omaa tuotantoa. Ja ellei mieleistä muottia löydy, niin hän piirtää ja leikkaa pahvista !

Joulupiparkakuissa voisi näkyä traditio. Ne voisi koristaa perinteisesti samalla tavalla, joulusta toiseen ja solmia pussin suulle samanlainen punainen rusetti, kuin edellisenäkin jouluna. Koristeltujen piparkakkujen kauneutta ei kyllä kannaittaisi ainakaan paperiseen pussiin piilottaa, vaan käyttää sellofaanipussia tai arkkia. Itse tapaan laittaa kaupasta ostetut, mutta itse 'designatut' versioni matalaan kanteen tai leivosrasian pohjan tueksi ja peitellä lumipallo tai tähti sellofaanilla. - Toisaalta tekijöille syntyy uusia visioita vuoden aikana, jotka sitten toteutetaan tulevana jouluna. Eli jos lähdetäänkin siitä, että pidetään perinteenä vain se taikina itse, niin miksi olisimme kaavoihin kangistuneita niiden koristelujen suhteen !


Piparin tärkeitä tehtäviä on välittää viestejä - ja sen avulla toivotellaan myös onnea !

nami-hiiri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !