11. syyskuuta 2009

Mitä yhteistä on suklaalla ja leualla ?Mistä moinen sanayhteys on edes syntynyt? Suklaa valuu kyllä helposti leukaa pitkin, mutta ei kai sentään tätä tarkoiteta. Ei todellakaan! 
Ranskan sana ganache tarkoittaa, paitsi hevosen alaleukaa, myös typerystä - ihmistä, joka roikottaa alaleukaansa tyhmän näköisenä. Italiassa sana on ganascia tarkoittaen leukaa ja auton jarrukenkää. Sanan alkuperä on kreikan kielestä gnathos = leuka. 
Palataanpa Ranskaan ja Pariisiin. Siellä joku 1800-luvun sokerileipurin kisälli kaatoi vahingossa kuumaa maitoa sulaan suklaaseen, jolloin pomo tietenkin moitti poikaa typerykseksi. Uteliaisuus on usein läsnä ja niin tälläkin kertaa. Uutta vahingossa syntynyttä sekoitusta päätettiin kaikesta huolimatta maistaa. Kaikkien suureksi yllätykseksi, se oli erittäin hyvän makuista. Toinen tarina samoihin aikoihin kertoo ganachen syntyneen Sveitsissä, tryffelien täytteksi. - Ensimmäinen tarina miellyttää minua enemmän, ehkä se johtuu sanasta Pariisi! 
Millään kielellä menu ei tarjoa leukaa tai jarrukenkää kahden tähden ruokapaikoissa, saati viiden tähden gourmet-ravintoloissa. Tämän päivän ravintolakielessä ganache tarkoittaa enemmän tai vähemmän pehmeää suklaamassaa. Sitä voidaan ohentaa miltein millä tahansa nesteellä, kuten kermalla, hedelmäsoseella, viinillä, liköörillä ja käyttää erilaisiin kakkuihin ja leivonnaisiin. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että 1 osa kermaa + 3 osaa suklaata, niin saadaan hieno suklaapäällinen. Miinustamalla yksi osa. suklaata, syntyy hyvää tryffelin täytettä ja kun kulhossa on 50/50 kermaa ja suklaata niin se on se kevyt, sileä ganache täyte.  Lopputulokseen vaikuttaa aina itse suklaan laatu - ja kakkusten menestykseen ne käytetyt mausteet.

Maapähkinäinen ganache
tummaa suklaata
kermaa
suolatonta voita
vaahdotettua maapähkinätahnaa


Mukavaa päivää kaikille !     
nami-hiirisirpa-lisa kirjoitti 24.9.2009 klo 20.01 
Sinähän hauskasti kirjoittelet. Tullaan toistekin sivuillesi.

Kyökkipiika Kati kirjoitti 3.10.2009 klo 19.47 
Kirjoitat kivasti!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !