21. syyskuuta 2009

Joe's Key Lime Pie

 
Key lime (Citrus aurantiifolia)

ei ole mikä tahansa sitrushedelmä. Se on hienon makuinen limetti paremmassa tuttavuudessa. Se on kotoisin eteläisestä Aasiasta ja muuttanut Pohjois-Amerikkaan mutkitellen ja lopulta asettunut vapaakauppasopimuksen myötävaikutuksella Californiaankin. Se, joka marketin hyllyillä pyörivä vihreä limetti on Persian lime (Citrus x latifolia) ja vanha tuttavuus jo kasviopista. Key limen tarkempi selvitys piti etsiä kirjoista: se on pienempi ja kauniin keltainen kypsänä. Kaupallisiin tarkoituksiin ne poimitaan tietenkin raakoina, vihreinä. Amerikassa tavallista, Persian limettiä kutsutaan yksinkertaisesti vain 'lime', vaikka sillä oikeasti on montakin eri kutsumanimeä eri puolilla maapalloa. Onko tällä haluttu korostaa Key limen erinomaista makua, vai mitä?
Kun tämä lajike-asia oli nyt jotenkin ymmärretty, niin seurasi uusi askarruttava kysymys. Se ei ole oikein selvinnyt vieläkään, kun niin moni resepti väittää olevansa aito ja alkuperäinen. Näihin tuli törmättyä moneen kertaan Macaronsien yhteydessä. 
                            
Tämä viime vuonna kuvaamani 'Key Lime Pie' Miamissa, oli ensi kosketukseni koko limettiseen piirakkaan, josta olin paljon kuullut, mutta josta en osannut sen kummemmin unelmoida. Olinko maistamassa uutta unelmaa ? Tämän palasen päälle oli laitettu nokare kermavaahtoa - ja lisää olisi ollut erillisessä kauniissa astiassa, kauniilla lusikalla ammennettavaksi. Siihen en koskenut. Tiesin vanhastaan, miltä vatkattu kerma maistui. Nyt piti keskittyä edessä olevaan herkkuun ja ottaa siitä selvää. Se oli kaikkien sääntöjen mukaan kylmää, ehkä hieman jäistäkin, ainakin parit ensimmäiset kakkuhaarukalliset. Se lepäsi tutun Digestive-keksipohjan päällä, vaatimattomana ja raikkaana, koristeena vain ohut raa'an Key limen kuoren vihreä kiehkura. Erittäin raikasta ja   oivallinen herkkuelämys, joka suli suussa, hyppien makuhermolta toiselle, ulko-ilman ollessa +30°C ja jotain. Haarukka haarukalta maku viehätti aina edellistä suupalaa hieman enemmän. Pienestä piiraspalasta voisi sanoa tulleensa vain kiukkuiseksi! Se loppui juuri, kun sen makuun oli hullaantunut. Mietin, että huomenna lounaalla, viimeistään illallisella, olisi maisteltava lisää.....
Oli aika hassua huomata, että nyt vain vajaa viikko sitten oli Emerald City valmistanut 'Key Lime Pie'n. Hän mainitsee reseptinsä alkuperäksi Uneliaan kokin , jonka reseptin havaitsin olevan niin samankaltainen, kuin se jonka,  olin saanut Miamista, että jätän nyt reseptin kirjoittamatta. Mutta linkitän Joe's Stone Crab -ravintolan, joka on mainitsemisen arvoinen  hyvästä palvelusta, sekä nostalgisena gourmet-paikkana. Tämän ravintolan 'Key Lime Pie' vei sydämeni!
Vielä en tiedä sitä seikkaa, josko 'aito' makuhermoja kutkuttava limettipiiras kuuluisi sittenkin hunnuttaa marengilla!?
      nami-hiiri


Joe's Key Lime Pie recipe comes direct from the revered Joe's Stone Crab restaurant, a landmark in Miami's South Beach section. Luscious and creamy, key lime pie is a tart, yet sweet, dessert that satisfies everyone's taste buds.

What You'll Need:
 • 3/4 cup graham cracker crumbs
 • 5 tablespoons butter, melted
 • 1/3 cup sugar
 • 3 egg yolks
 • 1 1/2 teaspoons grated lime zest
 • 1 (14-ounce) can sweetened condensed milk
 • 2/3 cup Key lime juice (see Tips)
What To Do:
 1. Preheat oven to 350 degrees F. Coat bottom of a 9-inch pie plate with cooking spray.
   
 2. In a medium bowl, combine graham cracker crumbs, butter, and sugar; mix well then press mixture over bottom and up sides of prepared pie plate to form a crust; set aside.
   
 3. In a medium bowl with an electric mixer on medium speed, beat egg yolks and lime zest 5 minutes, or until fluffy. Gradually add sweetened condensed milk and continue beating 3 to 4 minutes. Reduce speed to low and gradually beat in lime juice just until combined. Pour filling into pie crust.
   
 4.  Bake 10 minutes, or until firm in the center. Remove from oven and let cool on a wire rack, then cover and chill at least 2 hours before serving.
   
Tips
 • If you can’t find fresh Key limes or Key lime juice, it’s okay to substitute regular limes, even though it won’t be exactly the same.
   
 • This is best served very cold, so we recommend placing it in the freezer for 15 to 20 minutes before serving.
   
 • Just before serving, top pie with whipped cream or whipped topping and garnish with lime slices, if you’d like.

nami-hiiri


Kommentit:
CreaTeam kirjoitti 22.9.2009 klo 02.00
Oletpas taas ollut hulluttelevan herkuttelevalla tuulella!

Essi kirjoitti 26.9.2009 klo 15.27
Kiitosta vaan kehuistasi ja kannustuksestasi! :) Olen kyllä harkinnut kilpailuun osallistumista, saa nyt nähdä osallistunko.

Ewelyn kirjoitti 31.10.2009 klo 18.23
Sulla on varsin mielenkiintoinen blogi!! Key Lime Pie on ihan uskomattoman hyvää!! Sain aitoa "Nellie & Joe`s famous Key West lime juice:a "veljeltäni, joka roudasi sitä 12 pullollista ihan Amerikasta asti =D Pitäisi lähipäivinä kokeilla, olen aiemmin tehnyt sitruunatiivisteesta, mutta eihän se ole lainkaan sama.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !