Munkkia%201.jpg

Parin leipomuksen yhdisteleminen ei sinäänsä ole ihan uutta ja outoa. Mieleen painuvaksi on jäänyt hiirenkolon oma kisailu syksyllä 2014, joista hauskin oli 'Porkkis', jota sveitsiläiset eivät 'ymmärtäneet', mutta Suomessa se on saanut kannatusta hyvinkin runsaasti.

Munkkia%202%20.jpgMunkkia%203%20.jpg

Suomessa pakattua muskottia ja ensimmäisen erän epätasaisesti nousseet rinkulat liian kovaksi jääneestä taikinasta.

Munkkia%20lautasella%204%20.jpgAlkuperäinen leipomus ’Cronut’ on newyorkilaisen leipurin, kirjantekijän Dominique Anselin –rekisteröimä tavaramerkki.  Hiirenkolossa kunnioitetaan sitä, ettei vain tule 'harmituksia'. 
Hiirenkolon ’Laskostettu Sarkki’ on ranskalais-amerikkalainen voisarvimainen munkkirinkilä, joka maistuu hennosti muskotille. Minkäänlaista jonoa ei muodostunut hiirenkolon ovien taakse, kuten Anselin kolmisen vuotta sitten. Onni on herkutella yksin!

Hiirenkolon ’VoisarviMunkki’ (n. 8 kpl).

180 g huoneenlämpöistä voita
2 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa (Sunnuntai)
1 dl sokeria, mielellään hieman vajaa mitta
1 tl suolaa
1 tl vaniljauutetta ( käytin vaniljatahnaa puolitetussa taikinassa ja toisessa puoliskossa muskottipähkinää (Meira)
2 kananmunaa
n. 8 dl vehnäjauhoja (josta 0,5 dl sekoitetaan erilliseen astiaan voin kanssa)
rypsiöljyä uppopaistamiseen (ei kylmäpuristettua !)

° Ota voi pehmenemään huoneenlämpöön. 
° Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, kaada kulhoon ja sekoita siihen kuivahiiva. Lisää sokeri, suola, mausteet sekä kananmunat ja vispaa sekaisin. 
° Lisää vähitellen jauhoja niin, että taikina alkaa muodostua. Kippaa valmis taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa käsin 8-10 minuuttia kunnes taikina on kimmoisa ja sileä. Kääri taikinapallo kelmuun ja anna levätä jääkaapissa puolisen tuntia.

° Sekoita sillä välin pehmenneeseen voihin 0,5 dl jauhoja.
° Kun taikina on levännyt, kaulaa se n. 30×40 cm levyksi. Jaa se silmilläsi kolmeen osaan. Levitä puolet jauhotetusta voista tasaiseksi kerrokseksi levyn keskiosaan ja taita kolmannes taikinan leveydestä keskellä olevan voin päälle, tasaa reunoja kädellä, jotta muoto pysyy ja levitä loput jauhovoista tämän toisen taitoksen päälle ja taita sitten taas kolmas päälle. - Nyt taikina on  kolmikerroksinen suorakaide, jonka sisällä voita kahdessa kerroksessa. - Muotoile tasaten laitoja kädellä. Sitä parempi lopputulos, mitä siistimpi pohjatyö.

° Kääri taikina (suorakaide) takaisin kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi. - Toista tämä kaulimis-taittelu-jääkaappioperaatio vielä neljä kertaa ja tietenkin ilman voilisäyksiä. …taikinan mitat pienentyvät joka kaulauksen jälkeen. Viimeisen kerran jälkeen anna taikinan levätä n. tunnin ajan. 

° Kun otat sitten jääkaapissa useasti levänneen ja taitetun taikinan lopulta työpöydälle niin  kauli se 0,5 cm paksuiseksi levyksi. Leikkaa pyöreällä formulla/stanssilla taikinasta kiekkoja ja tee niihin keskelle reikä esim. sileällä renkaalla, tyllalla, shottilasilla tms.
° Laita levinpaperi jollekin vadille, peitä rinkulat ja keskuspalat leivonliinalla ja anna nousta rauhassa....hiiri kävi kaupassa yms. vierähti ainakin tunti.
° Kuumenna öljy 175-asteiseksi, joko rasvakeittimessä tai kattilassa. Paista rinkulat  kullanruskeiksi kääntäen ne paiston puolivälissä. Muista paistaa myös leikkaamasi keskustat, ne ovat makoisia suupaloja! 
° Nosta paistokset valumaan talouspaperilla päällystetyn ritilän päälle. 
° Sokeroi rinkulat lämpiminä. Lämmin rinkula on parhaimmillaan, rapea pinnasta lehtevän pehmeä sisältä.

Maksoiko vaivan muutaman tunnin vaatinut leipomuksen teko ? Usko pois,  ne olivat vaivansa arvoisia herkkuja ! 

nami-hiiri

( Tämä postaus kopioitu vanhasta nami-hiiren blogista )