6. toukokuuta 2017

Se oli Vappu - ja auringolla!
Muistilokeroista poimittua, Vappu 2010:

Rosettiraudalla voi alkaa myös yllättäen hieno ystävyys. - Vuosia sitten muutossa olin kuormaa 'keventänyt' ehkä juuri rosettiraudan verran, koska sitä en koskaan löytänyt. - Hieman liioitellusti sanottuna kävin kaikki sveitsiläiset kaupat läpi monena vuotena. Kaikki tiesivät kyllä mistä puhuin ja moni nuori myyjätär kertoi nähneensä sellaisen mummonsa keittiössä. Mutta kauppojen varastojen pölyisissä kätköissä ei sellaista  kapinetta ollut. 

Tämän tuotteen metsästyksen tiimoilla on yksi niistä harvinaisista kerroista, jolloin jäin hetkeksi miettimään, että kuinka antiikkinen olen itse, minä nami-hiiri? - Rohkeasti kirjoitin viime vuonna sitten asiasta eräälle taiturimaiselle bloginpitäjälle, jonka sivuilla olin joskus rosetteja nähnyt. Aikaa meni kaiketi vain viikko, viestittely mukaan lukien, niin kädessäni oli postitettu tuliterä rosettirauta. Taisin antaa sille oikein suukonkin, niin iloinen olin! Tämän suuremmoisen palveluksen myötä löytyi myös ihana ihminen ja blogiystävä. Hyvin harvoin ystävyys kehittyy pelkän palveluksen tai vastapalvelun myötä. Ystävyyteen tarvitaan aina myös aimo annos sielujen sympatiaa. Tuttavuudet ovat asia erikseen. 

Rosettiherkku,  noin 12 kpl

1 kananmuna
1 tl sokeria
¼ tl suolaa
1 dl maitoa – voi korvata siiderillä
1 dl vehnäjauhoja

- taikinan voi maustaa  vaihteeksi vaniljalla, kardemummalla tai kanelilla

Lisäksi tarvitaan:
paistamiseen n. 5-6 dl öljyä
reikäkauha

koristeluun  tomusokeria


TEE NÄIN.
°  Valitse mieluiten tasapohjainen kulho. Vatkaa kananmunien rakenne kevyesti rikki. Älä vaahdota. Lisää sokeri, maito ja jauhot  vähin erin, viimeisenä käyttämäsi mauste,   sekoita taikina tasaiseksi.

°  Kuumenna pienessä kattilassa/padassa öljy. Rosetit paistetaan yksi kerrallaan. 

°  Ennen paistoa kasta rosettirauta hetkeksi öljyyn ja valuta. Kasta se sitten taikinaan reunojaan myöten, mutta älä yhtään yli, sillä kypsyneen rosetit irrottaminen on tällöin hankalaa.

° Nosta taikinainen rauta öljyyn ja kypsennä vaaleanruskeaksi, jolloin rosetti irtoaa raudasta. Nosta kypsä rosetti öljystä reikäkauhalla. Valuta ylimääräinen öljy laittamalla rosetit  vadille. talouspaperin päälle.

°  Ripottele jäähtyneiden rosettien päälle tomusokeria siivilän läpi juuri ennen tarjoilua.

Rosetteja aion tehdä useamman kerran kesän aikana. Ne ovat hyvin pik-nikille soveltuvia.  - Laitan ensi kerralla sitä portteriakin, jota resepteissä näkyy usein mainitun - jos osuu kohdalle. Se tekee herkusta keveän ja kuohkeamman. Mahdollisesti, ei aivan varmasti testaan Maku-lehdestä sitruunaisetkin rosetit. Rautapakkauksen takana oli hyvä resepti, mutta  pienen määrän vuoksi käytän aikoinaan löytämääni helppoa lehtileikettä.
nami-hiiri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !