5. maaliskuuta 2017

Kalapala 'eskimona'


   

Viikolla tai ehkä jo edellisellä oli nami-hiiri nähnyt kuvan lautasella olevasta lohipalasta, joka muistutti jäätelötikkua,  eskimo tai magnum!
Hiiri oli päättänyt tehdä sellaisen. Kaupparetkillä ei ollut tullut vastaan sopivan muotoista kalapalaa. Nyt oli jääkaapissa sellainen vacumiin pakattu norjalainen. 

Ensikertaa kalan paistamiseen hiiri kokeili Alnatura kokosöljyn tiivistettä. Kaapissa oli tuoretta hentoa kirveliä. Hauskuuden vuoksi nami-hiiri sulatti pienen palan tummaa kettosuklaata vesihauteessa ’eskimo’ -ajatusta ylläpitääkseen.

nami-hiiri

EHKÄ KIINNOSTAA:

Maustekirveli eli kirveli, Anthriscus cerefoliumon yksivuotinen ruoho, jota käytetään ruoan maustamisessa. Se on hienoarominen, herkkä yrtti, joka kuuluu ranskalaiseen fines herbes -sekoitukseen rakuunan, persiljan ja ruohosipulin kaverina. Maku vivahtaa hieman lakritsiin, hieman anikseen. Se tuo/houkuttelee muita makuja esiin, ja se sopii monenlaisiin ruokiin.

Kirveliä on hyvä keittomauste, ja siitä voi tehdä pinaattikeiton tapaista kirvelikeittoa. Se sopii hyvin munaruokiin, salaatteihin ja kasvisruokiin. Sitä käytetään myös kalaruoissa, makkaroissa, lihakastikkeissa ja sieniruoissa. Se on persiljan tavoin hyvä ruokien koriste. Kirveli kannattaa lisätä ruokaan valmistuksen loppuvaiheessa, sillä sen aromi haihtuu helposti.

Monivuotinen saksankirveli ei ole kotoisin Saksasta, vaan Espanjan tienoilta. Se kasvaa luonnonvaraisena Alpeilla, Pyreneillä ja Balkanilla ja pärjää hyvin Suomessakin talven yli. - Maustekirveli sisältää runsaasti A- ja C-vitamiinia, minkä vuoksi sitä suositellaan käytettäväksi tuoreena.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !