23. joulukuuta 2016

Piparinen...paksu ja pehmeä !

   

   
Tässä on keski-eurooppalainen makea perinneherkku jouluisessa asussaan. 

Tämän pehmeän erikoisen piparkakun historia alkaa tiettävästi jo 1500-luvulta. Se on vuodet ympäriinsä vaatimattomana nautittu välipala, palaverien 'rauhantuomari' tai kahvihetken kaveri! Juhliin ja erilaisiin tapahtumiin se leivotaan kuviollisten puumuottien avulla. Niiden valmistus on tarkkaa käsityötaidetta, samoin kuin aniskakkujen. - Euroopan eri alueilla on hieman eri tapoja työstää tämä piparinen taikina, kuin myös käyttää erilaisia aiheita muoteissa pohjautuen juhlaan, vuodenaikaan….

Puutyötaito alkaa olla hinnakasta ja nykyisin myytävänä olevat halvat muoviset muotit ovat vallanneet markkinoita. Mutta perustaikina noudattaa vanhaa kaavaa ja ainoastaan marsipaanilla, lähinnä sen kaulatulla muodolla/mallilla tehdään suurimmat muutokset.

Paksu pehmeä piparkakku 
perinteinen pikkukolmio 

Piparkakkutaikina:

125 g hunajaa
75 g sokeria
2 rkl öljyä
3 rkl maitoa tai vettä
200 g jauhoja
2 tl piparkakkumaustetta
0.5 tl = leivinpulveria hippusella ruokasoodaa

Itsetehty marsipaani:

100 g hienoksi jauhettua mantelia
125 g hienoa sokeria
1 bio t. hyvin puhdistetun sitruunan kuori
2 rkl vettä, Kirchiä tai ruusuvettä

Paisto esilämmitetyssä uunista n. 160°C -180°C , paistoaika noin 20-30 minuuttia

TEE NÄIN:
Hunaja, sokeri, öljy ja maito sekoitetaan kattilassa hieman lämmittäen ja  samalla sekoittaen. - Ruuseveden voi lisätä myös tässä vaiheessa ja jättää sitten marsipaanista pois. -  Vedä kattila liedeltä ja anna seoksen jäähtyä. 
Lisää jauhot, mausteet ja leivinjauhe hunajaseokseen.  
Vaivaa taikinaksi ja peitä leivinliinalla 1 tunniksi huoneenlämmössä  tai anna seistä yön yli jääkaapissa.
Vaivaa taikinaa hetki. Jaa taikina muutamaan osaan leivinpaperin päälle.

2.
Muotoile marsipaanista kapea pitkä pyöreä tanko, noin 1,5 cm halkaisijaltaan, johon olet sekoittanut ruusuveden, jos käytät sitä!
Peitä ja laita sivuun. Kauli taikina jauhojen avulla pitkäksi suorakaiteeksi. Leveys niin, että saat taikinan käärittyä hyvin marsipaanitangon ympärille,  ei siis kääretortun tapaan!
Laita marsipaanista saman pituinen tanko keskelle ja kääri taikinan pitkät sivut yhteen. Painele reunat hyvin ja käännä sauma alapuolelle. Litistä aavistus, leikkaa pötkylä vinosti paloiksi ja palat vielä kahtia vinokolmioiksi.

3. 
Sivele pienet 'Biberli 'kolmiot ennen paistamista kermalla.
Paista uunin keskitasolla 160° - 180°C noin 15-20 minuuttia.
Poista uunista ja sivele uudelleen  kuumina kermalla. Anna jäähtyä. Ripottele päälle tomusokeria tarjottaessa.

nami-hiiri

2 kommenttia:

  1. Tämä näyttää jotenkin tutulta, varmaan saksalaisessa leivontakirjassa nähnyt. Kuulostaa niin herkulliselta, että ensi vuonna pakko testata. :)

    Onnellista vuotta 2017! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin varmasti onkin, eikä tarvitse odottaa edes joulua, kun Keski-Euroopassa näitä tehdään ilman koristeita ympäri vuoden välipalaksi, juhliin...ja turistien houkuttimiksi !

      Kiitos kuluneesta vuodesta! Onnenpolkuja alkavaan!

      Poista

KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !