n-h%20hein%C3%A4k.%20mansikkal.%202%20.j

Alkuperäinen idea on osallistuminen tänne mansikka-ajatuksilla. On ollut liian kuumaa mansikoiden kestävyydelle, hiiri koiran kodin muuttopuuhissa tms. Ja milloin nami-hiiri on ollut kotona, niin joku aineosa on puuttunut ja kauppa kiinni. Hiirenkolon maassa on kaupat kiinni iltaisin ja sunnuntaisin, myös isommissakin kaupungeissa.

KUVAN LEIVOKSET OVAT KOKEILUJA ELOKUUN KOTIKADUN PERINTEISTÄ KESÄJUHLAA VARTEN. Hiiri leikkasi torttupohjasta kaksi isoa palasta ja kokosi ne täytteen kanssa ’kakuksi’, josta sitten leikkasi eri muotoisilla  muoteilla leivoksia ja koristeli. - Juhlaa ja suurta henkilömäärää varten on paras tehdä iso ’kakku’, koristella yksinkertaisesti ja leikata valmiiksi paloiksi / neliöiksi. Tänään päivä oli lievällä ilmaisulla liian lämmin mansikoille, suklaalle, kuin myös hiirelle. Maisteluun  se tuntui olevan kutakuinkin perfect !


Kääretorttupohja perunajauhoista

Ohje on sopiva pienelle uunipellille (n. 35cm x 40cm), mikäli peltisi on suurempi tee alla oleva ohje 1,5 tai 2 kertaisena.

Taikina: 
4 kananmunaa
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1½ dl perunajauhoa
1 rkl sokeritonta kaakaojauhetta

Suklaatäyte:
125 g maustamatonta tuorejuustoa
75g tummaa suklaata sulatettavaksi + 25 g rouheena 
3 dl vispikermaa
0,75 dl tomusokeria
(1 tl vaniljasokeria)

Taikinan valmistus:

° Vatkaa huoneenlämpöiset (TÄRKEÄ!) kananmunat + sokeri todella huolella. Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut perunajauho, leivinjauhe ja kaakaojauhe. 
° Kääntele jauhot käsin tai varovasti nuolijalla taikinaan. Näillä keinoin nousee torttu uunissa hyvin, eikä lätsähdä paiston jälkeen uunista pois otettuna.
° Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. 
° Kumoa kypsä pohja esim. pyyhkeen tai leivinpaperin päälle, irrota pohjassa kiinni oleva leivinpaperi  varovasti ja anna jäähtyä peitettynä. 
° Levitä haluamasi täyte jäähtyneelle pohjalle ja kierrä rullalle. Mikäli käytät täytteenä pelkkää hilloa, voit täyttää pohjan vielä lämpimänä ja antaa jäähtyä rullalla.

Suklaatäyte/suklaamousse:

° Mittaa tuorejuusto reilunkokoiseen kulhoon, sulata suklaa vesihauteessa, ja lisää juuston joukkoon. 
° Mittaa toiseen kulhoon kerma ja vaahdota melko kiinteäksi, lisää tomusokeri ja vaahdota vielä hetki. 
  Älä kuitenkaan vatkaa kermaa rakeiseksi! 
° Tämän jälkeen vatkaa suklaa ja tuorejuusto keskenään tasaiseksi massaksi (tällä työjärjestyksellä sinun ei tarvitse pestä vatkaimia välillä).

° Lisää ensin ruokalusikallinen kermavaahtoa suklaamassaan ja vatkaa sekaisin. Suklaamassa on melko kovaa joten sähkövatkain on vielä tarpeen. 
° Lisää aina 1 rkl kerrallaan ja vatkaa. Kun olet lisännyt noin puolet kermasta moussen pitäisi olla pehmentynyt sen verran, että voit lisätä loput kermavaahdosta lastalla nostelemalla.


° Jos haluat mousseen hieman purutuntumaa, niin lisää annokseen 25 g rouhittua suklaata!

Tällä kertaa nami-hiiri ei tehnyt kääretorttua, vaan kokosi kahdenkerroksen levykakun:

Anna pohjan jäähtyä, leikkaa sitten  kahteen yhtä suureen osaan.
Levitä suklaatäyte rauhallisesti mahdollisimman paksuksi, tasaiseksi kerrokseksi toiselle puoliskolle (nosta  tarvittaessa jaakaappiin hetkeksi) ja nosta toinen pala varovaisesti sen päälle. Tasoita/poista  lastalla kevyesti ulospursuava täyte, jotta 'kakusta' tulee siisti tai kokoa kakku vuokaan ja käytä tarvittaessa reunakalvoa.

Kakun pintaan voi halutessaan ripotella pieniä (hiottuja) suklaarakeita ja koristella marjoilla.


n-h%20mansikkaleivos.%201%20.jpg

Suklaamousse, josta on moneksi, joko täytteeksi, kuorruteeksi tai jälkiruoaksi. (nami-hiiri on vuosien aikana muistiinpanoihinsa kirjoitellut lisää vinkitystä...riippuen mitä on tekovaiheessa havainnut tai löytänyt kirjoista lisää oppia.) 
Tämä suklaamousse on monikäyttöinen; se käy kakun väliin, kakun kuorrutteeksi, sopii pursotettavaksi ja on erinomainen suklaakääretortun täyte ja kuorrute. Moussea voisi tarjoilla pienen annoksen sellaisenaankin jälkiruoaksi. Maku on kohdallaan koska suklaisuus tulee aidosta suklaasta eikä kaakaojauheesta.
Nami-hiiri on  käyttänyt aiemmin täytettä leivosten ja kakun välissä sekä pursottanut kakkuun reunat tai laidat.
Täytteen määrä on vähän kysymysmerkki ja se pitää vain kokeilla, hiiren mielestä tästä määrästä riittäisi juuri ja juuri kahteen väliin jos kakku on halkaisijaltaan 20 cm, tai vastaavasti reunojen pursotuksiin. Jos haluaa oikeasti runsaat täytteet niin paras tehdä ohje ainakin 1½ kertaisena.
Mousse jähmettyy jääkaapissa vielä jonkin verran joten, jos pursotat niin se on helpointa heti moussen valmistamisen jälkeen.

nami-hiiri