Porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen 1840-luomasta reseptistä, joka myöhemmin nimettiin ’runebergintortuksi’, on nykyään olemassa lukuisia muunnelmia. Tässä yksi resepti, jota olen muutamia kertoja eri vuosina kokeillut. Resepti löytyi Culinary Porvoo (2009) kirjasta.
Torttuaikina:
100 g voita
1 dl (tummaa) sokeria
1 kananmuna
50 g hienoksi hakattua mantelia
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja
1/2 dl piparkakkumurskaa tai Fazerin Keksimurua
1 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kardemummaa
(1-2 tippaa karvasmantelia)
1 dl kuohukermaa
Lisäksi:
paseerattua vadelmahilloa,
tomusokeria ja sitruunamehua niin että muodostuu paksu, mutta pursotettava tahna.
Kostutukseen punssia tai leivontaan tarkoitettua ’Arrak’ -aromia.
Tee näin:
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi.
Lisää muna(t) vatkaten joukkoon.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.
Sekoita lopuksi joukkoon kerma - ja halutessa hieman punssilikööriä.
Voitele muffinssipelti ( tai pieni irtopohjavuoka, jos teet kakun) ja kaada taikina pellin koloihin.
Paista 200 asteessa noin 20 min. Jäähdytä.
Koristelu:
Laita vadelmahilloa tortun keskelle pieni nokare.
Viimeistele tortut tomusokerista, vedestä ja sitruunamehusta tehdyllä paksulla tahnalla. Pursota kuorrutus renkaiksi vadelmahillon ympärille.
NIPPELIÄ:
Tarinan mukaan runoilija Runeberg nautti torttujaan kuuman punssin kanssa heti aamutuimaan, mutta hiirenkolossa ne maistuvat iltapäivällä kahvin kera.
Se hankittu pieni punssipullo korkataan mahdollisesti Laskiaisena hernekeiton kaveriksi tai joskus punssirullien valmistukseen, ehkä sittenkin punssiwienereiden tekoon…
nami-hiiri
Leivontafoorumin helmikuun haasteessa kävi 'Runoilijan kukkasille' näin:
Kukka runebergintorttuna = 14 pistettä, palkintosija II
° 5 pistettä
° 1p. Kaunis muoto Runebergille
° 5 pistettä Kauniit kuin kukka  Ihana idea käyttää tuollaista muottia Runebergin leivoksiin. Leivosten tuttu hillokoristelu sopii niihin kuin nakutettu! Juuri sopivasti perinteinen, jossa ulkonäkö hurmaa yksilöllisyydellään syöjänsä. Kukat sopivat Runebergin runouteen.
° Kauniisti hyödynnetty silikoonista kukkavuokaa!
° kaunis vaihtoehto perusmallille.
° 3 p, erittäin kivan näköinen kukka runeberg, leivottu hyvällä perinteisellä ohjeella.
.
° 5 pistettä
° 1p. Kaunis muoto Runebergille
° 5 pistettä Kauniit kuin kukka  Ihana idea käyttää tuollaista muottia Runebergin leivoksiin. Leivosten tuttu hillokoristelu sopii niihin kuin nakutettu! Juuri sopivasti perinteinen, jossa ulkonäkö hurmaa yksilöllisyydellään syöjänsä. Kukat sopivat Runebergin runouteen.
° Kauniisti hyödynnetty silikoonista kukkavuokaa!
° kaunis vaihtoehto perusmallille.
° 3 p, erittäin kivan näköinen kukka runeberg, leivottu hyvällä perinteisellä ohjeella.
.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !