sellerit%C3%A4hti%20.jpg


Selleritähti salaatipedillä, 4:lle henkilölle

300 g selleriä pilkottuna
1,5 dl kasvislientä

 125 g maustamatonta tuorejuustoa
30 g raastettua sveitsiläistä 'Sbrinz' -juustoa tai muuta ns. kovaa juustoa
1/4 tl sormisuolaa
kierros pari pippuria myllystä

40 g sokeria
1 rkl vettä
50 g (maa)pähkinöitä karkeaksi murskattuna 

50 g nüsslisalaattia/mache eli vuonankaalia
1 rkl  omenaviinietikkaa
2 rkl rypsiöljyä
1-2 hyppysellistä suolaa
hieman pippuria maun mukaan
TEE NÄIN:
  • Laita  kuoritun sellerin palat kattilaan, keitä hiljalleen kypsäksi kasvisliemessä…kaada neste, anna jäähtyä. Soseuta tai murskaa haarukalla.
  • Sekoita keskenään tuorejuusto, juusto ja sellerisose, mausta mieleiseksi !
  • Laita massa formuihin ja jääkaappiin useammaksi tunniksi. - Jos laitat pakkaseen, niin ota 1/2 tuntia ennen tarjoilua huoneenlämpöön.
  • Paloittele pähkinät karkeaksi rouheeksi. Karamellisoi ne vaalean ruskeaksi paistinpannulla sokeri-vesiseoksessa ees-taas liikutellen, älä polta. Jäähdytä leivinpaperilla ja murskaa sopiviksi palasiksi lautasen koristelua varten…..
  • Laita salaattia lautasille, pirskottele etikka-öljy-mauste -seosta niiden päälle….aseta juustoinen selleri-tähti keskellä ja koristele sokeroiduilla pähkinöillä....tai puolukoilla, kultatähdillä......
VINKKI: 
  • Ohut siivu ruisleipää tai Maalahden limppua sopii erinomaisesti selleritähden alustaksi!

Manteli-suklaa-tähtönen,  resepti 8 kpl
75 g sokeria
1/2 rkl vettä
1 tl sitruunamehua
150 g kuorittuja jauhettuja manteleita t. valmista jauhetta
25 g voita
ripaus suolaa
80 g pehmeää voita
25 g sokeria
ripaus suolaa
2 kananmunaa
100 g vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta tai mausteista kaakaoseosta
1/2 tl leivinjauhetta
80 g suklaata rouhittuna
  • Keitä sokeri, vesi ja sitruunamehu laajassa paistinpannussa sekoittamatta.
  • Vähennä lämpöä , liikuta pannua  edestakaisin ja  hauduta kunnes seos vaaleanruskea ja karamellisoitunut.
  • Sekoita hienonnettu manteli ja voi keskenään,   lisää suola. Levitä mantelimassa heti muotteihin tähden päälle,  painele hyvin.
  • Laita voi kulhoon ja sekoita joukkoon sokeri sekä suola. Lisää kanamunat yksitellen sekoittaen, jatka sekoittamista kunnes seos on vaaleaa ja ilmavaa. 
  • Sekoita ensin jauhot, kaakaojauhe, ruokasoodaa ja rouhittu suklaa keskenään, kääntele seos muna-sokeri vaahtoon, levitä taikina tähtiin.
  • Paista noin 20 minuuttia  esi kuumennettun 180 asteiseen uunin keskiosassa . Anna jäähtyä vuoissa noin  2 minuuttia ritilän päällä, nosta paistos tarjoiluvadille/annoslautaselle pohjareiästä työntämällä, poista pohjalevy (tähti)

 nami-hiiri