Omenaruusu%20lautasella%20.jpg
Joihinkin asioihin tykästyy. Siihen voi olla monia syitä. Omenasta puheenollen tärkein syy on 'uskomus' tohtorisetien pysyvän loitommalla, ja tähän asti keino on tepsinyt melko moitteettomasti.
Omenaruusuja hiiri on nyt tehnyt hieman eri muodoissaan jo monta kuukautta. Uutta virtaa antoi luonnollisesti SLY32 kierroksen vielä salainen parini lähettämällä omenaruusun ja ruusumarengin reseptit. Viime vuonna Atlantin toisella puolen nousi yht'äkkiä ruusupaistokset trendiksi ja valmistusreseptiä sekä kuvia oli joka lehdessä tai TV ohjelmassa. - Hiirenkolossa on miltei aina omenia ja niitä hiiri syö kukiksi leikeltynä, uuniomenoina, omenahilloksi tehtynä, soseena pannukakun ja siivuina leivän päällä.....
Hiiri usko aidon ruusun, samoin ruusuiksi muokattujen pienien paistoksien voimaan. Jöälkimmäisiä on jaettu lähinaapureille reseptien kera. Oman taktiikankin hiiri on kehittänyt leipomalla pienia murokuppeja pakkaseen valmiiksi odottelemaan käyttöä. Samoin on pieniä voitaikinasuikaleita irtopakastettuna. 

Uuniomena%202%20.jpg
Mikä onkaan parempaa kuin omena- ja juustokakku? Molemmat yhdessä.... herkullisin maustein / Was ist besser als Apfel- und Käsekuchen? Beides zusammen....mit köstlich aromatisierten. Näin tulkittiin asia syksyn "Sweet and Dreams" saksan kielisessä versiossa, eikä ihan metsään mennytkään.
Voin tunnustaa, että pienenä 5 vuotiaana 'hiirityttönä' en millään voinut ymmärtää miksi pihapiirin parhain kaverini toi synttäreille uuniomenan. Se oli hyvin kauniisti koristeltu, herkullinen rusina-omenatäytteellä - ja hauskasti virkattussa nukenpipossa. Mitään en koskaan kysellyt saati, että olisin lopettanut leikkimisen hänen kanssaan. - Nyt voisin ilahtua suurestikin samasta lahja-ajatuksesta! Ikä auttaa ymmärtämään ja muuttamaan käsityksiä monista asioista.
Uuniomena%203%20.jpg
UUNIOMENA - Bratapfel, 4 kpl
4 omenaa
2-3 rkl kermaa
250 g maustamatonta tuorejuustoa
40 g sokeria
1 tl vaniljaa
1 kananmuna
1 tl kanelia

Esilämmitä uuni 180 asteeseen (kiertoilma +160°C)

  • Pese omenat hyvin ja kuivaa. 
  • Poista siemenkota , mutta vain osin, ettei omenan pohja halkea. Koverra esim.  greippilusikalla jossa on sahalaita tai veitsellä omenaan isohko kolo.
  • Sekoita kerma, tuorejuusto ja sokeri kiiltäväksi massaksi. Lisää joukkoon kanamuna ja mausteet hyvin sekoittaen.
  • Täytä  koverretut omenakuopat vain 2/3 osaa seoksella ja paista leivinpaperoidulla pellillä noin 20-25 minuuttia, riippuen hieman omenien koosta.
  • Anna omenien jäähtyä ihan rauhassa, koristele Pekanpähkinällä, rouheella ja/tai kinuskikastikkeella.  
( Hiiri oli nakertanut Pekaanit, joten koristeli omenat Pistasimantelein ja ...kultapulverin purkin lopulla, sekä lautasen 
italialaisella vohvelirouheella.)

nami-hiiri