Est.%20rinkeli%20SLY32%20.jpg
Kierroksen pari oli kirjoittanut selkeän kuvallisen ohjeen ja nami-hiiri päätti leipoa sen, pienestä kiireestään huolimati. Ehkä kävi aineiden puolituksissa mittavirhe, koska taikina ei noussut hiiren mielestä toivotulla tavalla ja uunista tullessaan rinkula oli hieman likilaskoisen näköinen, mutta mahtavan makuinen aurinkoiseen iltapäivään nautittavaksi! Erikoinen letitys toi vaihtelua ja omaa jännitystään onnistumiselle. ( Resepti kuvan alla on alkuperämitoissaan. )
SLY32%20%3Aelok.%20n-h.jpg
Estonian Kringel
Taikina

300g jauhoja 
½ tl suolaa
120 ml kädenlämpöistä maitoa
15 g tuoretta hiiva tai 1 pss kuivahiivaa
30 g sulatettua voita
1 keltuainen
1 rkl sokeria

Täyte

50 g pehmeää voita
4-5 rkl sokeria
3 tl kanelia

Tee näin:

  • Sulata hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää joukkoon sokeri, sulatettu/pehmeä voi sekä keltuainen. Sekoita ja anna liuoksen rauhoittua noin 10 min. aktivoituakseen.
  • Laita hiivaseos isompaan kevyesti voideltuun astiaan ja lisää jauho-suola seos sihdin läpi joukkoon. Alusta taikinaa ja tee lopuksi siitä pallo. Laita pallo kevyesti voideltuun astiaan, astian päälle elintarvikemuovia/kelmua ja nosta lämpimään paikkaan nousemaan 'tuplaksi', tarvitaan noin 1 tunti.

  • Esilämmitä uuni 200°C ja tee taikinan noustessa täyte.
  • Jauhota työtaso ja kaulaa kohonnut taikina  kokoon 20 cm x 30 cm tai niin, että levy on noin 1 cm paksuinen.
  • Levitä täyte taikinan päälle lastalla, mutta jätä täytettä hieman n. reilu 1 tl  kulhoon…..

  • Rullaa taikina 'korvapuustirullan tapaan' rullaksi - ja ota veitsi käteen.!! Leikkaa veitsenviillolla rulla kahtia miltei kokonaan. Käännä vasenta puoliskoa hieman, kääntele puoliskot vuorotellen toistensa yli niin, että aukiviilletyt kerrokset näkyvät.
  • Tee 'kierteestä' rinkula ja 'purista' yhtymäkohta kunnolla kiinni, ettei aukea uunissa paiston aikana.
  • Nosta rinkula varovasti paperoidulle uunipellille ja korjaa sen muotoa tarvittaessa. Levitä rinkulan pintaan pullasudilla täytteestä erotettu pehmeä kaneli-voiseos. 
  • Paista 25 min/ 200 astetta kunnes kullanruskea -  MUTTA pudota lämpö jo 10 min jälkeen 180 asteeseen!

  • Tarjoiltaessa voi pintaan sirotella hieman tomusokeria tai sivellä juhlavammaksi sitruunakuorruteella. - Hiiri laittoi kaupan sokeroitua, orvokilla värjättyä mantelirouhetta.
Estonian%20Kringel%202_thumb%5B6%5D.jpg
Ohjeen tueksi lainattu vaihekuvasarja !
Uuniin%20menossa%20rinkula%20.jpguunista%20tullut%20rinkula%20.jpg
Hiiren rinkula uuniin menossa vaaleansinisellä silikonisella leivinalustalla ja myöhemmin koristelukäsittelyn jälkeen! Seuraavan kerran tekisin hieman 'jämäkämmästä taikinasta, jotta kerrosidea näkyisi selvemmin, kuten ohjeen kuvasarjassa.
nami-hiiri