Klassikko, vanha eurooppalainen Pääsiäispiiras on saanut pintaansa pientä muutosta viime vuosien aikana. Tomusokeripinta figureineen pitää tietenkin pintansa, mutta hyväksyttävää on myös modernisti karamellisoida se ! Nami-hiiri on tottunut perinteiseen, mutta kokeilee mielellään muutoksia, jotka toisinaan ovat tosi hyviä - ja joskus, aika harvoin pettymyksiä. Hiiri päätti kokeilla, mutta koki uuspinnan liian makeaksi itselleen, ehkä vain siksi, että tapaa syödä kultarusinoin varustettua piirastaan aamiaiseksi !
taikina:
200 g jauhoja
75 g sokeria
½ TL raastettua sitruunankuorta
1 hyppysellinen suolaa
1 kananmuna
125 g normaalisuolaista voita
täyte:
400 ml maitoa
20 g voita
75 g sokeria
8 g = 1 pss vaniljasokeria
125 g puuroriisiä
200 g jauhoja
75 g sokeria
½ TL raastettua sitruunankuorta
1 hyppysellinen suolaa
1 kananmuna
125 g normaalisuolaista voita
täyte:
400 ml maitoa
20 g voita
75 g sokeria
8 g = 1 pss vaniljasokeria
125 g puuroriisiä
( pieni kourallinen vaaleita rusinoita )
2 kananmunaa eroteltuna
karamellisointi:
2 rkl fariinisokeria
40 g voilastuja (tai pikkupaloja)
2 rkl fariinisokeria
40 g voilastuja (tai pikkupaloja)
- Sekoita jauhot ja sokeri, sitruunan kuori sekä suola isossa kulhossa ja tee kuoppa keskellä, riko siihen kananmuna ja levitä voi pieninä paloina/lastuina kulhoon.
- Työstä taikina nopeasti murenevaksi, tasaiseksi taikinaksi.
- Tee taikinasta pallo ja kääri muovikelmuun, laita jääkaappiin join 30 minuutiksi. Kuumenna sillä välin uuni odottelemaan, 180 °C ylä- ja alalämpö.
- Kiehauta maito, voi, sokeri ja vaniljasokeri paksupohjaisessa kattilassa, lisää riisi ja jätä seos hautumaan/turpoamaan - n. 30 min. - miedolla lämmöllä, välillä sekoitellen.
- Voitele tarvittaessa käyttämäsi vuoka ja kauli taikina jauhotetulla työtasolla vähän suuremmaksi kuin itse vuoka. Aseta taikinaläpyskä vuokaan ja vedä reuna sormin. Pistele taikinapohjaa haarukalla. ( Ripottele tässä vaiheessa pohjalle vaaleita rusinoita, jos haluat. )
- Erota valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
- Lisää keltuaiset jäähtyneeseen 'puuroon', kääntele joukkoon valkuaisvaahto. Levitä riisi-munaseos murotaikinapohjalle (rusinoiden päälle) ja paista uunissa noin 45 minuuttia.
Tee vaihteeksi karamellisoitunut piiraspinta:
- Ripottele fariinisokeri hieman jäähtyneelle pinnalle, tee pieniä voipaloja tai -lastuja ja ripottele fariinisokerin päälle. Kytke uunin grilli ja anna pinnan karamellisoitua join 3-5 minuuttia. ÄLÄ polta!
- Paloittele torttu valmiiksi ja tarjoile !
nami-hiiri
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !