Joulu, se on kohta loppu, tarkalleen tänään, kunhan aurinko nousee. Nuuttipukit lähtee liikkeelle ja kerjää joulun rippeet! On hyvä tyhjentää joulusta jääneet purnukat ja pussit. Niitä ei tosin kovin paljon hiirenkolossa oikeasti ollut menneestä joulusta, kun pientä tyhjennystä tuli tehtyä jo hieman aiemmin. - Leivontafoorumin haaste on mietityttänyt jo monta päivää.....jotain kevyttä! Voisikohan leipomuksen pieni koko ja reseptin sokerin miinustaminen olla hyväksyttävää? Mene ja tiedä, mutta KOKO -espressokupillisen kanssa ei kovin suurta kehtaa tarjota normaalistikaan.
Tällä kertaa kakku on oikeasti mitoitettu neljälle. Ehkä siitä olisi riittänyt viidellekin, mutta eilen iltamyöhällä piti jo maistella joka reunasta ohuet siivut Ö, kun oli odotettava päivänvaloa koko yö!
Mousset piparisella kakkupohjalla, 4-5 annosta
Levykakku/kääretorttupohjasta saa pehmeän pohjan täytekakkuihin. Jos haluat vaalean pohjan, jätä kaakaojauhe pois.
Taikina ei siis lässähdä, vaikka odottelisi hetken kulhossa. Gluteenittoman pohjan saat korvaamalla vehnäjauhot perunajauhoilla.
Taikina ei siis lässähdä, vaikka odottelisi hetken kulhossa. Gluteenittoman pohjan saat korvaamalla vehnäjauhot perunajauhoilla.
Pohja:
on normaalikokoinen, hiiri paloittelee kulloisenkin tarpeen mukaan (resepti Kaarina Roinisen "Parhaat kotileivonnaiset"):
on normaalikokoinen, hiiri paloittelee kulloisenkin tarpeen mukaan (resepti Kaarina Roinisen "Parhaat kotileivonnaiset"):
4 munaa
1 dl ruskeaasokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
1/2 tl piparkakkumaustetta
1-2 rkl kaakaojauhetta
1 dl ruskeaasokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
1/2 tl piparkakkumaustetta
1-2 rkl kaakaojauhetta
Kostutus: 1- 1,5 dl kokonaisuuteen sopivalla mehulla tai terästetyllä mehulla.
Esilämmitetty uuni 200°C uunin keskitasolla, 6-8-9 min
- Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun vatkaimella/nuolijalla valuttamasi kuvio jää hetkeksi vaahdon pintaan. Huolellinen vaahdotus on tärkeää myös maun kannalta. Liian vähän aikaa vatkattuna muna voi maistua häiritsevästi valmiissa pohjassa.
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahtoon pienissä erissä varovasti sekoittaen.
- Kaada uunipellille leivinpaperin päälle.
- Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-9 min. Pohjan pinta saa saada hieman väriä, mutta varo palamista – se tapahtuu nopeasti!
- Kumoa sokeroidun leivinpaperin päälle. Irrota leivinpaperi heti – muuten se tarttuu pohjaan kiinni.
- Jäähdytä ja leikkaa hulutun muotoisiksi paloiksi.
SUKLAATÄYTE
1,3 liivatelehteä
0,9 dl kuohukermaa
85,7 g taloussuklaata
0,4 rasia maustamatonta kevyttuorejuustoa
(13 g suklaa- tai kahvikööriä)
0,3 dl sokeria
1,3 liivatelehteä
0,9 dl kuohukermaa
85,7 g taloussuklaata
0,4 rasia maustamatonta kevyttuorejuustoa
(13 g suklaa- tai kahvikööriä)
0,3 dl sokeria
VALKOSUKLAATÄYTE
0,4 tl limetin- tai sitruunankuorta
0,6 rkl limetti- tai sitruunamehua
42,9 g valkosuklaata
0,4 rasia maustamatonta kevyt tuorejuustoa
0,9 tl vaniljasokeria
0,9 dl valkuaista
0,3 dl sokeria
0,9 dl kuohukermaa
0,4 tl limetin- tai sitruunankuorta
0,6 rkl limetti- tai sitruunamehua
42,9 g valkosuklaata
0,4 rasia maustamatonta kevyt tuorejuustoa
0,9 tl vaniljasokeria
0,9 dl valkuaista
0,3 dl sokeria
0,9 dl kuohukermaa
SUKLAATÄYTE
• Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään 5 -10 minuutiksi.
• Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Nosta kulho jääkaappiin.
• Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa ja sekoita hieman jäähtyneenä sähkövatkaimella tuorejuuston joukkoon. Lisää myös (likööri ja) sokeri.
• Purista vesi liivatteista ja liuota ne kiehuvan kuumaan vesitilkkaan (2 rkl). Yhdistä tuorejuustoseokseen liivateseos ja viimeisenä kermavaahto.
• Kaada käyttämääsi vuokaan kakkupohjan päälle. - Hiiri kaapi sulatuskulhon suklaan rippeet ensin kakkupohjan päälle, siksi osin tummempi raita pohjassa. - Laita jääkaappiin hyytymään foliolla peitettynä.
• Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Nosta kulho jääkaappiin.
• Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa ja sekoita hieman jäähtyneenä sähkövatkaimella tuorejuuston joukkoon. Lisää myös (likööri ja) sokeri.
• Purista vesi liivatteista ja liuota ne kiehuvan kuumaan vesitilkkaan (2 rkl). Yhdistä tuorejuustoseokseen liivateseos ja viimeisenä kermavaahto.
• Kaada käyttämääsi vuokaan kakkupohjan päälle. - Hiiri kaapi sulatuskulhon suklaan rippeet ensin kakkupohjan päälle, siksi osin tummempi raita pohjassa. - Laita jääkaappiin hyytymään foliolla peitettynä.
VALKOSUKLAATÄYTE
• Pese sitruuna tai limetti kuumalla vedellä ja harjalla. Raasta kuori ohuelti ja puserra mehu.
• Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa. Vatkaa sähkövatkaimella tuorejuuston joukkoon hieman jäähtynyt suklaasula, sitruunamehu ja -kuori sekä vaniljasokeri.
• Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä, vatkaa kunnes marenki on kiiltävää ja kuohkeaa.
• Vaahdota kerma. Yhdistä ainekset keskenään varovasti nostellen. - Lastalle levitin ensin pohjan päälle kulhon seinämiin jättämääni suklaata, ensikerralla jätänkin hieman enemmän ! - Kaada seos varoen tumman täytteen päälle. Tasoita pinta.
• Peitä kakku foliolla ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 6h tai yön yli.
• Sihtaa kakulle runsaasti kultajauhetta/ kaakaojauhetta Poista vuoan reuna.
• Koristele sinisillä marjoilla (mustikka ja/tai karhunvadelma)
VINKKI
• Jos pakastat kakun, suojaa vuoka hyvin alumiinifoliolla. Sulata jääkaapissa. Sihtaa kaakaojauhe ja lisää koristeet vasta tarjolle pantaessa.
• Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa. Vatkaa sähkövatkaimella tuorejuuston joukkoon hieman jäähtynyt suklaasula, sitruunamehu ja -kuori sekä vaniljasokeri.
• Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä, vatkaa kunnes marenki on kiiltävää ja kuohkeaa.
• Vaahdota kerma. Yhdistä ainekset keskenään varovasti nostellen. - Lastalle levitin ensin pohjan päälle kulhon seinämiin jättämääni suklaata, ensikerralla jätänkin hieman enemmän ! - Kaada seos varoen tumman täytteen päälle. Tasoita pinta.
• Peitä kakku foliolla ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 6h tai yön yli.
• Sihtaa kakulle runsaasti kultajauhetta/ kaakaojauhetta Poista vuoan reuna.
• Koristele sinisillä marjoilla (mustikka ja/tai karhunvadelma)
VINKKI
• Jos pakastat kakun, suojaa vuoka hyvin alumiinifoliolla. Sulata jääkaapissa. Sihtaa kaakaojauhe ja lisää koristeet vasta tarjolle pantaessa.
nami-hiiri / kotikolossa neljänhengen kakun kanssa...kaksi palaa vielä !
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !