Mansikan%20viile%C3%A4%20yll%C3%A4tys%20
Kylmä Mansikka Gazpacho, kevyttä ruokaa helteeseen !  4 annosta
500 gr mansikoita 
1/2 pienestä punaisesta paprikasta
1/2 murskattu valkosipulinkynsi
1/2 pieni sipuli 
1 - 2 tl sokeria 
maun mukaan suolaa  ja jauhettua mustapippuria 
1 rkl balsamiviinietikkaa 
4 rlk extra oliiviöljyä 
 
- mansikka annosta kohden kantoineen, sekä tuoretta minttua ( tai kirveliä )  koristeluun
- varaa 1 jääpala per annos1
  • Valitse mahdollisimman kypsiä mansikoita, kun valmistat mansikkagazapchoa. Huuhtele mansikat, ota muutama sivuun koristelua varten.  Poista lopuista kantaosa, leikkaa ne pieniksi paloiksi ja laita  blenderiin tai vastaavaan.​
  • Sipulia käytetään vain vähän, sillä tarkoitus ei ole tehdä sipuligazpachoa, vaan mansikkagazpachoa. Siispä kuori ja pilko 1/2 sipulia ja murskaa 1/2 valkosipulinkynttä.
  • Lisää sipuli, valkosipuli blenderiin, llsää vielä pieniksi leikatut  paprikan palat, sekä 1 tl sokeria. - Lisää sokeria tarvittaessa vielä myöhemmin, kun kaikki "mausteet" on lisätty 
  • Käynnistä blenderi ja anna käydä kunnes seos on tasaista - alkaa loppurutistus.
  • Jotta mansikkagazpacho olisi mahdollisimman "sileää” siivilöi/paseeraa se. Kaada blenderin sisältö tiheään verkkosiivilään ja valuta gazpacho siitä läpi. Painele tarvittaessa kauhalla/lusikalla jotta kaikki neste valuu läpi.  
  • Lisää seokseen 4 rkl oliiviöljyä, sekä ruokalusikallinen balsamiviinietikkaa, joka korosti mansikoiden makua Sekoita kuohkeaksi sauvasekoittimella ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa sokeria tai balsaminviinietikkaa. Maun ollessa kohdallaan, laita gazpacho jäähtymään jääkaappiin.
  • Kaada keitto laseihin ja koristele mintunlehdillä sekä kokonaisilla mansikoilla.
  • Tämä raikas keitto sopii virkistämään kuumana kesäpäivänä. - Tarjoile mahdollisimman kylmänä, lisää annosten joukkoon halutessasi  jääpala.
nami-hiiri

 
Gazpacho on alun perin Andalusiasta tullut kylmä keitto. Keitto on yleinen ruokalaji koko Espanjassa, Portugalissa sekä monissa Latinalaisen Amerikan maissa. Alkuperäinen gazpacho oli leipäkeitto, joka valmistettiin yhdistämällä kuivahtanutta leipää, valkosipulia, oliiviöljyä, suolaa ja viinietikkaa. Tomaatti ja paprika yleistyivät gazpachon aineksina vasta Kristoffer Kolumbuksen löydettyä Amerikan.
 
Vaikka tomaatti onkin tärkeä osa Suomessakin yleistyneessä gazpachon muodossa, muodostavat gazpachon aiemmin mainitut alkuperäiset ainekset. Andalusiassa tarjoillaan useita ja yhä useammin myös gazpachoja, joissa ei ole lainkaan tomaattia. Eräs hyvin suosittu gazpachon muoto on valkoinen gazpacho eli ajo blanco malagueño. Se valmistetaan pääasiassa manteleista, leivästä, valkosipulista, viinietikasta ja oliiviöljystä. Myös mansikka ja kurkku ovat hypänneet hyväksytysti gazpachoon !